måndag 18 juni 2018

Matjessilltårta på kavringbotten


Vi har bloggat om den tidigare, ja mer än en gång, men goda favoriter tål att upprepas! Har du hängt i vårt kök en längre tid så kommer det förmodligen inte som överraskning att vi kommer att sno samman en matjessilltårta till midsommarfirandet. Den kära silltårtan är en tradition och varken vi eller en endaste medlem av den Perssonska familjen kan tänka oss midsommarafton utan den.
Vårt recept på matjessilltårta (klicka på länken så har du det där!) har vi fått av Ankis mor för flera år sedan och inte en endaste förändring har skett, i alla fall vad gäller receptet, ett smärre mirakel minsann!


Däremot har dekorationen på tårtan förändrats varje år, det började i liten skala med en liten fisk på tårtan (2010) mest som en rolig grej, men genom åren som gått har det dekorerats hej vilt och alla är vi inblandade på ett eller annat vis.

Någon plockar ätliga gotter i trädgården, några av oss dekorerar, vissa håller tårtan vid fotogafering, någon står bakom kameran och knäpper bilder - samarbete av klass!


Förra året hoppade en hel massa gröna räääälia grådor upp på matjessilltårtan, ni vet dom där man sjunger om i den kända visan som hör midsommarafton och julafton) till. En mycket smart och lyckad idé om vi får säga det själv.
Övriga år har fantasin resulterat i tårtor dekorerade med:

en blomsteräng (2011)

en blomsterkrans (2012)


en midsommarstång (2013) 


en snapsvisa (2014)


en stor härlig sol (2015),

Fortfarande har fru Mårtenssons idé om att göra svenska flaggan inte gått att genomföra, det faller helt och hållet på att vi inte lyckas få tag på något ätligt i blå färg... Det finns en idé som bland annat innehåller karamellfärg, men vi får väl se hur det går att få till i verkligheten. Hur tårtan kommer att se ut i år finns det lite funderingar på, men än är inget klubbat.
Alla idéer mottages tacksamt så bara ös på, vi räknar med många fler sillatårtor och dekorationer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

 1. Wow! Vilka kreativa skapelser!
  Trevlig midsommar <3

  SvaraRadera
 2. Jag är alldeles för sent ute, men hur vore det med att använda blåklint till svenska flaggan...?

  Hoppas ni har det trevlig idag på midsommarafton ♥

  Hälsn. kajomida

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!