tisdag 24 juli 2018

Vegetariska bönbiffar med lime och paprika

Vegetariska biffar, eller burgare om du föredrar det, kan verkligen vara ett smärre äventyr när det gäller att få dom att hålla samman i stekjärnet. Vi har lyckats en hel del gånger, absolut, men hur många gånger vi stått och svurit vid vändningsdags vill vi inte ens tänka på. Någon gång har det till och med gått så långt att vi dyrt och heligt lovat att "aldrig mer!" (ungefär som vid första fyllan 😉👼), för att bara någon vecka senare ge oss in i leken igen.
Skam den som ger sig...


Dagens recept på bönbiffar krävde inte en endaste liten svordom, det tillhör den lyckade skaran och får därmed ansluta sej till övriga fungerande recept här på bloggen. Det resulterade nämligen i finfina, bra sammanhållande, lättstekta och smarriga vegetariska biffar, signerade herr Mårtensson.Huvudingrediensen bönorna, svarta sådana, slänger du ner i mixern eller i köttkvarnen (bästa tipset från oss till er denna gång!) tillsammans med resten på ingredienslistan och mal/mixar samman till en jämn smet. Ströbrödet ska du däremot blanda i sist så smeten blir fast, smidig håller samman.

Enkla bönbiffar   4 - 6 stycken
1 rödlök
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
1 burk svarta bönor
1 nypa rökt paprikapulver
1 tsk rivet limeskal
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
80 g (ca 2 dl) havregryn
½-1 dl ströbröd
Mal eller mixa alla ingredienser utom ströbrödet till en jämn smet.
Rör ner ströbrödet så det blir en fast smet som går att forma till burgare, ca 4-6 stycken.
Stek burgarna och servera med valfritt tillbehör.

Hur du väljer att servera dina lyckade bönbiffar låter vi vara ditt eget val, kanske gillar du bäst att käka vegetariska biffar i form av hamburgare och då gör du det, eller så kanske vill du att ha en sallad och pommes till? Vi kan i alla fall tipsa om att vitlökssås är väldigt, väldigt gott att ha som sällskap!

Och med tanke på alla olika former av eldningsförbud som råder just nu i landet så är väl ett recept där biffarna ska stekas i järnet på spisen istället för att grillas extra välkommet och helt perfekt, eller hur?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Vad gott allt ser ut och receptet på biffarna sparar jag, tack :)
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!