lördag 8 september 2018

Björnbärsmojito

Från en säsongsfavorit till en annan, idag handlar det om de vackra björnbären som även dom mognar allt eftersom just nu. Som svarta små juveler hänger dom tungt från kvistarna i björnbärssnåren, alldeles blanka och sprängfyllda av sötsyrlig saft som man kan göra en hel del godsaker av.

Genom åren har vi gjort björnbärssås, björnbärsmarmelad och några drinkar med björnbär i, och dagens recept resulterar också i en drink som du ser. Det blir en variant på den välkända friska drinken mojito där mynta, socker och lime muddlas och blandas med is, rom och sodavatten. En mojito med björnbär gör man i princip på samma vis med den pyttelilla förändringen att man även låter några björnbär gå under muddlarens attack.
Förutom att bären ger en god smak åt mojiton så blir det också en härligt mörklila färg i glaset.

Se till att björnbären du plockar är mogna för dessa bären mognar inte när dom väl kommit från busken. Mogna björnbär lossnar lätt från fästet, du ska inte behöva slita av dom för då betyder det att dom behöver några dagar till på sej att bli färdiga. Stoppa några bär direkt i munnen, solvarma björnbär som exploderar i munnen är en riktig lyckoupplevelse! 


Björnbärsmojito 1 highball glas
½ dl björnbär, färska eller frusna (spara två-tre stycken till garnering)
½ lime, rivet skal och saft
ca 20 färska myntablad
1-2 tsk rårörssocker
4 cl vit rom
sodavatten
is
Skölj de färska björnbären och låt dom rinna av och torka.
Lägg dom i ett glas tillsammans med limeskal, myntablad, socker och limesaft och krossa med en muddlare eller baksidan på en träslev/gaffel.
Fyll på med rom, massor av is och till sist med sodavatten.
Rör om försiktigt och garnera med limeskivor, mynta och björnbär.

Så har vi nått fram till en ny lördag och för vår del består den av att, förutom bjuda er på drink och försöka "tämja" pågarna en smula laga mat tills ikväll. Våra kompisar Anneli och Tomas kommer nämligen hit och slår sig ner vid vårt bord för att äta en bit, snacka och ha det enbart trevligt!
Vad som står på menyn är än så länge en hemlighet, men vi kan väl avslöja så mycket som att varmrätten är hämtad från vårt receptskafferi här på bloggen...

En fortsatt läcker lördag önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!