måndag 30 december 2019

Ankbröst i sous vide

Tänk, snart är vi där vid årets sista dag och det är åter dags att fira ut det gamla och in det nya året. Inte bara blir det ett nytt år denna nyårsafton, det väntar även ett nytt decennium och vi ska nu lära oss att skriva 2020. Spännande!
Är du ute efter ett sista minuten-tips på en smaklig måltid passande för att ta avsked av 2019 så är det exakt vad vi bjuder på idag när vi delar med oss av gårdagens middag, ankbröst i sous vide med fikonsås och rotfruktsstomp (mos med grövre bitar i).


Recept på fikonsås lånade vi från vår egen blogg, men för enkelhetens skull så lägger vi in det igen. Har du ingen sous vide så hindrar det så klart inte att du ska få njuta av denna rätten, då följer du bara anvisningarna tidigare inlägg där vi tillagat ankbröst.

Sous vide ankbröst  2 port
2 ankbröst
några kvistar färsk timjan
några stjälkar färsk persilja
1 krm vitlökspulver
salt och peppar
Starta din sous vide, ställ in den på 58 grader - 1½ timme.
Skär ett rutnät i fettet på ena sidan av ankbröstet och krydda båda sidorna.
Fördela örterna på ankbrösten, lägg in i påsen, förslut och vakuumpacka.
Kör ankbröstet i sous vide i 1½ timme, laga till såsen och tillbehör under tiden.
När köttet är färdigt tar du upp det från påsen och bryner det snabbt i en riktigt het stekpanna för att få en härlig stekyta - fettsidan först.

Fikonsås till stekt ankbröst
2 msk fint hackad gul lök
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 skiva bacon, finstrimlad
½-1 tsk vitpepparkorn, krossade
1 morot, finhackad
2 msk vetemjöl
1½ dl madeira
1 dl + 2 msk rött vin
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3 + 2 strimlade torkade fikon
½ tsk timjan
3 msk hackade persiljestjälkar
½ lagerblad
1 msk kinesisk soja
1 msk smör
Fräs lök, vitlök, pepparkross, bacon och morot i smör.
Pudra ner mjöl, rör om och späd med madeira och 1 dl vin.
Tillsätt vatten, buljongtärning, 3 strimlade fikon, timjan, persiljestjälkar, lagerblad och soja, kok upp.
Låt såsen sjuda utan lock tills hälften återstår.
Sila såsen, tillsätt 2 fikon och 2 msk vin, smaka av med salt och ev. mer peppar.
Vispa till sist i 1 msk smör precis innan servering.

Rotfruktsstomp
Potatis och rotfrukter, t.ex rotselleri, palsternacka och morot efter behag
Grädde
salt och peppar
Skala och dela rotfrukter och potatis i grova bitar, koka tills genomkokta.
Häll av vattnet och låt ånga av.
Mosa rotfrukter och potatis, men låt det fortfarande finnas lite tugg kvar i bitarna, tillsätt grädde och smör efter smak och behag.
Smaka av med salt och peppar innan servering.


Vi lämnar er med ett så kallat DIY som vi alldeles nyss prytt vårt kök i nya lyan med, en korkad samling. Hur enkelt som helst, det krävs varken hammare, klister eller andra verktyg när du förvandlar en lövkorg till något så mycket mer användbart 😉 som en korkkorg. Vi har samlat på korkar från mousserande vin i flera år och tidigare haft dom hängande i en stor klase i vårt halltak. Men allteftersom samlingen utökats har även tyngden på klasen stigit och därför behövde vi en ny förvaringsplats, en lövkorg från Granngården visade sej vara helt perfekt!

Nu önskar vi er alla ett alla tiders Gott Nytt År, en trevlig nyårsafton med god mat och trevligt sällskap. Ta det försiktigt med raketerna, och ger ni er ut i trafiken så ta det lugnt även där!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Tittar in och önskar er ett alldeles makalöst 2020!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket, detsamma önskar vi dej!

      Radera
  2. Såg gott ut med detta recept på anka. Har ni något bra tips på vin, tänkte själv Louis Jadot, Santana 2014.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!