söndag 23 januari 2011

Mumsig efterrätt.

Vi hade en väldigt trevlig kväll hos Håkans föräldrar igår, god mat och dryck, fint dukat och trevligt sällskap. Vi kom ju inte dit på julafton eftersom vi kände att vi ville vara tillsammans med Ankis mor så mycket som vi kunde då. Därmed missade vi kalkonmiddagen i Köpingebro, men den tog vi igen med råge igår. Vi hade nämligen tur och blev bjudna på den goda fågeln med tillbehör i massor och som grädde på moset blev det en smarrig frusen Dajmtårta till efterrätt. Timmen var sen när vi äntrade vår säng, så våra ögon lär väl stängas extra tidigt denna söndagskväll...

Håkans mamma är en fena på blomsteruppsättningar och det finns alltid någon ny variant på bordet. 

Kyd, sås, pantofflor o gorkor, mums!

Så över till något helt annat, nämligen månadens sötsak hos Therésia på bloggen Söta saker, där månadens utmaning är att fixa till en efterrätt. Vi hänger på även denna gången och vårt bidrag blir en ny favoritefterrät i Mårtenssons kök, färsk het ananas, makalöst gott! Receptet har vi fått av Ankis föräldrar för länge sedan och nu när vi äntligen blivit färdiga att kocka till det, kan vi inte förstå varför vi inte gjort det tidigare... Tur att det säljs så mycket billig ananas i affärerna just nu!


Het ananas   2 personer
1 färsk ananas
2 dl strösocker
1½ dl ljummet vatten
2 cm av en röd chilifrukt
½ vaniljstång
saft från ½ apelsin
1 dl crème fraiche
1 msk florsocker
Skala ananasen och skär den i 1 cm tjocka skivor, om stammen är hård så skär bort den. Skär bort de vita på väggarna i chilin och finhacka den. Skär en skåra i vaniljstången. Smält sockret på svag värme i en gryta utan att röra runt i det för mycket (då bildas det klumpar i sockret). När det blivit en ljus karamell så tillsätts vattnet, lite i taget under omrörning. Bli inte orolig om sockret stelnar, det kommer att smälta efterhand. Rör om till sockret har lösts upp helt och tillsätt då ananas, apelsinjuice, chili och vaniljstång och låt det sjuda på svag värme 15 minuter. Blanda crème fraiche och florsocker och servera det till ananasen med lite av skyn. Kan ätas varmt, ljummet eller kallt.

Vansinnigt gott, något annat vore att ljuga. Vi åt det sista av skyn med sked, need we say more?

Ha nu en bra vecka allihopa,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

21 kommentarer:

  1. Het ananas låter ju super! Och nyttigt! :-)

    SvaraRadera
  2. Vilken middag ni blev bjudna på!!!

    SvaraRadera
  3. Mia; Ja, det var riktigt smaskigt.

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig middag och fint bordsarrangemang!

    SvaraRadera
  5. åh, jag köpte ju en ananas häromdagen bara för att de var så billiga, och så ser det så roligt ut i fruktskålen med nåt annat än bara äpplen, päron och bananer. kanske ska ta och göra den här efterrätten med den :)

    jag var också tvungen att köpa en till påse med de där chipsen igår, såå goda. så vi får se till att köpa på oss så de inte försvinner. annars har jag en kompis som är ihop med sonen till estrellas VD, så vi kanske kan jobba den vägen om det inte räcker med att köpa på oss ;)

    SvaraRadera
  6. Denna rätt har jag provat på för länge sedan....den var i mitt tycke outstanding!....

    SvaraRadera
  7. Ohh! Läckert! ALLTING! God mat, gott sällskap och urtjsuig bukett! Det är faktiskt väldigt lik
    blommorna jag valde till min mammas bukett igår... ;)


    Önskar er en fin start på veckan! Kramar från Lindis/Öland

    SvaraRadera
  8. Jag tror att jag kan leva med skulden för ett bra semesterval ;-) Alltså bara maten i Thailand... Åhåhå... Och då har vi inte nämnt drinkarna ens :-)
    Ananasen låter fantastiskt god. Och den där konstiga skånska maten...

    SvaraRadera
  9. Allt såg ju mumsigt ut. Allt! Trevlig vecka på er!

    SvaraRadera
  10. Ps: jag menade förstås ananassrätten som jag tidigare testat!
    Btw: arrangemanget såg väldigt trevligt ut! =)

    SvaraRadera
  11. haha, äter man den sista skyn med sked - då är det gott! det låter ju dessutom alldeles ljuvligt!

    hoppas att ni får en fin vecka!

    SvaraRadera
  12. Vilket vackert blomster-arrangemang!!! Och maten ser ju väldans god ut den med! MEN ananasen låter ju skit-god rent ut sagt (hoppas ni tar det på rätt sätt) SLURP! Kram kram Anna

    SvaraRadera
  13. Å mums! Het ananas låter makalöst gott :)

    SvaraRadera
  14. Ananasen är något jag absolut måste prova en dag. Så gott det ser ut att vara!

    Blommorna var ju fantastiskt vackra!

    SvaraRadera
  15. Madeléne: Visst var det fint.

    Pernilla; Vi lovar, du kommer inte att ångra dej om du provar den. Då ska vi handla på oss.

    Tina; Visst var den.

    Kryddburken; Ja, vi la märke till det när vi kikade in hos dej.

    Remsan; Konstig skånsk mat... nu förstå vi inte alls vad du menar:)

    SvaraRadera
  16. Erika; Detsamma.

    Charlotta; Ja, starkare bevis än så behövs inte. Vi önskar dej detsamma.

    Anna; Klart vi tar det på rätt sätt, du har helt rätt.

    Vanilla; Makalöst.

    Helena; Tack, ja den är väl värt ett test, här kommer den att testas många gånger till...:)

    SvaraRadera
  17. Vilken härlig middag ni blev bjudna på, frusen daimtårta är himla gott det och den andra efterätten ni gjort, het ananas låter ju hur gott som helst

    Ha en underbar vecka

    SvaraRadera
  18. Så himla gott det låter, och så himla hungrig jag blev nu.

    SvaraRadera
  19. Receptet på ananasen snor jag för det låter hur gott som helst!!

    Så vackert med blomdekorationen.

    SvaraRadera
  20. Cupcakesfluffan; Ja, frusen Dajmtårta är en smarrig klassiger.

    Tina; Ut i köket med dej och kocka:)

    MåGott; Vassego, sno på du!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails