lördag 8 september 2012

Enklaste förrätten och starstruck.

I dag hade vi lite funderingar på att kanske placera våra rumpor på någon av stans restauranger, men efter lite funderingar och "ännavännande" så kom vi fram till att vi faktiskt inte var riktigt sugna på det...
Istället bestämde vi oss för att inköpa en flaska gott bubbel (något vi aldrig behöver fundera på om vi är sugna på...) och laga till en god 3-rätters i vårt eget kök. Det har hitintills visat sej vara ett alldeles utmärkt beslut och redan nu tänkte vi bjuda er på vår förrätt som vi blev väldigt nöjda med. Varmrätten håller vi lite på, liksom efterrätten som vi snart ska sätta i oss.


Räkfylld citron  2 port
1 citron
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
hackad dill
2 dl skalade räkor, grovt hackade
Dela citronen på längden och gröp ur innehållet i en skål.
Blanda samman majonnäs, crème fraiche, dill och räkhack.
Smaksätt räkröran med citronkött och pressad citron, vi tog ca 1 msk.
Smaka av med salt och peppar och fyll sedan citronhalvorna med räkröra.
Garnera med en bit citron, några räkor och en dillvippa.
Röd rom är också gott att både blanda i röran och garnera med.
Röran kan även läggas i en avokadohalva eller på en bit rostat gott bröd.

En av de enklaste förrätter vi fixat till och dessutom så variationsrik. Kräftor eller tonfisk istället för räkor, avokado eller toast istället för citronhalva - you name it!

Annars inga skandaler i köket, vi kom ihåg att gratta Anne på födelsedagen, alla rutorna i melodikrysset blev ifyllda och håret sitter kvar på våra huvud efter vändan på stan i värsta höstblåsten.
Förutom maten på tallrikarna så har den mest upphetsande upplevelsen denna lördag varit att vi sett en handfull kändisar på stans gator och torg. Först sprang vi på Lisa och när vi pratade med henne så spatserade en halvan av Lyxfälleduon förbi! Som om det inte räckte så såg vi Arvingarna när vi var på väg hem, attans också att vi inte hade autografblocket med oss...

Hoppas ni har en bra lördagskväll,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

26 kommentarer:

  1. Åh, vilken rolig idé att servera i citronen. Det måste jag testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir en alldeles perfekt portion i den.
      Hoppas det ska smaka!

      Radera
  2. jättebra idè och använda citron,och så slipper man disk.perfekt

    SvaraRadera
  3. Gottigt!

    Sitter nu och önskar jag var hemma hos Plura och drack vin, såå trevligt de verkar ha. Kan det var vinet? ;o) Lite grodlår kanske hade gör allt trevligare.

    Så ni har kändisar i er stad? Får väl plocka med autografblocket då jag kommer.

    Kram Malin

    Ps, jympan gick bra, men så otränad som jag är så lär jag ha träningvärk i morgon...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst verkar det vara ett trevligt kök att hänga i! Säkert har det lite med vätskeintaget:)

      Block verkar vara att rekommendera, i nödfall kan du ju kanske få en del matbloggares autograf:)
      Kramar

      Radera
  4. Aah, kändisspotting är alltid trevligt. I Kalmar är den dock under all kritik. Utbudet är så skralt att vi numera ser det som en happening att se den lokale mäklaren eller krögaren ute på stan. Illa, med andra ord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det trevligt, lite "hakan i marken" varning...
      Låter väldigt illa, tur ni snart ska få en chans till att kanske se lite kändisar:)

      Radera
  5. Ojdå, det verkar vara många kändisar i cirkulation i er stad. Hoppas jag får se några när vi ses snart ;)

    Förrätten verkar jättegod och en bra idé att servera ut citronen minsann, kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ska göra vårt bästa att leta fram några till er alla:)

      Mycket god, kan säkert göras vegetarisk och slänga i ärtor och sparris istället!

      Kram på dej.

      Radera
  6. Yummie! Låter underbart gott och även bubblorna till :-)
    Jaha, visst rub it in... Ystad is the place, minsann. Jag hade kunnat strosa i snålblåsten och samla autografer. Fast jag hade nog saknat min bliggkompisar. Kram på er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anade väl att bubblorna skulle gå hem i en bistro också:)
      Eller hur, vi gör vårt bästa - nu ser du vad du gick miste om! Vi småskrattar fortfarande när vi tänker på hur det kunde blivit... vad chockade vi hade varit om du plötsligt dykt upp utanför vår dörr:)

      Kram till dej

      Radera
  7. Roligt med så många kändisar på en och samma dag :)

    SvaraRadera
  8. Trerätters hemma kan vara minst lika gott som att äta ute :D Spännande att fylla en citron så :)
    Alltid skoj att se kändisar med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan det, inte alltid som man vill bli serverad heller:)

      Radera
  9. Räkröror är alltid goda! Min man har börat riva ner lite pepparrot i skagenröra och jag tycker också att det är mums om det bara blir en liten hint. Annars är jag inte mycket för just pepparrot.
    Just igår slog jag nog er på kändisfronten! Jonas Hassen Khemiri, Blossom Tainton, Ola Forssmed, Johan Rabeus, Ronny Eriksson, Susanne Osten, Arja Saijonmaa mfl... bara en "vanlig" dag på jobbet ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det smarrigt! Säkert gott med lite wasabi i också.
      Men jisses, vilken massa kändisar... var jobbar du?!? får vi komma på studiebesök?

      Radera
    2. Jag jobbar på teater! Ni får gärna komma på studiebesök i teaterfabriken! Dock finns ingen kändisgaranti året runt men vi har massa annat roligt att botanisera bland!

      Radera
  10. japp en fin bubbel är aldrig fel. Vilken blev det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, det är det verkligen inte. Det bidde en sort som vi skrivit om tidigare, BestHeim, du hittar det här: http://martenssonskok.blogspot.se/2012/07/champagnecocktail-med-jordgubbar.html

      Radera
  11. Tack så jätte-mycket jag är 13 år och gjorde den här färetten till min familj, de älskade den!!! Tackar för det underbara receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Så kul att du bjöd familjen på förrätt och att du uppskattade receptet! Så glada vi blir för din fina kommentar, tack.
      /Kram, Anki och Håkan

      Radera
  12. Lovely, så snyggt och enkelt! Kan nog köra denna citronrätt och mina fyllda svampar som förrätt när det snart är dags för lyxmiddag.
    http://helenasmatresa.blogspot.se/2013/11/gratinerad-skinkfylld-portabello.html

    Allt gott,
    Helena

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!