torsdag 16 maj 2013

Och nu steker vi bönor och bjuder på italiensk potatissallad!

Vi fortsätter på inslagen bana och kör på med två tillbehörstips även idag. Nu behöver de ju inte tvunget serveras till något grillat, de passar säkert bra till annat också. Varför inte käka bönorna till en en bit kokt lax, säkert kan potatissalladen ligga på samma tallrik och vänslas lite med laxen.
Bönorna ska ni inte koka helt färdiga innan ni lägger dom i stekpannan, de går ju färdigt under tiden ni steker dom. Vitlök smaksätter tillsammans med persiljan, vi tog den storbladiga varianten som vi tycker ger lite mer smak, men det gör ni som ni vill:


Franska bönor
250 g haricots verts
1½ msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, rivna
½-1 dl persilja, hackad
Koka bönorna lätt och sila från vattnet.
Fräs vitlök och bönor i oljan någon minut, tillsätt persiljan och servera.

Även potatissalladen har fått smak av vitlök, sorry alla vitlökshatare, men den går ju att ersätta med vanlig lök eller så låter man de andra smaksättarna göra jobbet på egen hand.
Servera den varm eller kall, den är god hur som:


Potatissallad med italienska smaker  2 port
400 g potatis
½ dl färsk basilika
½ dl hackad persilja
1 msk rödvinsvinäger
½ dl olja, vi använde rapsolja
½-1 dl parmesanost, fint riven
2 vitlöksklyftor, rivna eller hackade
salt och svartpeppar
Mixa, eller hacka, basilika och persilja.
Rör i vinägern och droppa i oljan, blanda samman.
Blanda ner ost och vitlök, smaka av med salt och peppar.
Låt dressingen stå och dra under tiden som potatisen kokar färdigt.
Häll dressingen över potatisen och servera.

Slutligen tänkte vi slänga in ett litet tips på ett gott mousserande vin som passar så in i bänkens bra till härligt mogna ostar. Vinet är ett Moscato från Spanien och ska man gå efter bolagets rekommendationer så passar det även fint till efterrätter med bär eller frukt, eller bara som snackevann. Men att dricka det till en nästan övermogen Camembert var en höjdare!
Flaskan har hittat hem till köket mer än en gång och lär säkert stå i kylen fler gånger i sommar. Nästa gång ska vi testa den till jordgubbar, vi har en liten idé som vi har svårt att släppa och blir den lyckad så delar vi snart med oss av även den!


Och vet ni vad, i morgon är det fredag igen minsann! I helgen vankas det storyra i Malmö när Eurovisionsfestivalen går av stapeln (varför säger man så egentligen? Går av stapeln...).
Vi kommer säkert att sitta bänkade och se på spektaklet, lite svårt att stå emot speciellt eftersom det händer här i Skåneland:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Glöm nu inte bort att tävla i grilltävlingen, inte särskilt svåra frågor har vi ställt och ni har till midnatt på fredag på er att svara. Grillen ni kan vinna är ju hur smidig som helst till sommarens picknickar! DS.

6 kommentarer:

  1. Vilken tur att jag älskar vitlök! Helst i allt! Bönorna lägger jag på minnet och testar snart!

    SvaraRadera
  2. Vitlök är ju den godaste krydda som finns! Använder massor!

    SvaraRadera
  3. Åhh gott !!! Älskar haricots verts, tröttnar nog aldrig på det!!
    Håller med om vitlök, använder nog det nästan varje dag ..
    Ha en fin helg!!
    =)

    SvaraRadera
  4. Herreminje, vad gott det låter. Blev akut sugen på potatissallad, och eftersom vi ska ta ut vår lilla grill ikväll kan ju det passa ypperligt! Hoppas att ni får en superfin helg! KRAM!

    SvaraRadera
  5. Mmm, den typen av bönor gillar jag! Enkelt och med vitlök, olja och persilja. Kan knappt bli bättre! :)

    Tack för tips om gott bubbel. Det kan aldrig bli för mycket av det på sommaren! :)

    SvaraRadera
  6. Tack och bock! Tillbehör kan man inte få för många av. Hjärnan går på högvarv inför morgondagens grillbuffé!

    Såna där bönor är ju så himla goda. Jag föredrar att fräsa på dem istället för att koka helt färdiga. Kanske kan man använda någon av de smaksatta raspoljorna, tänker jag. Den med ramslök!

    Ha en riktigt fin helg - det ska visst bli soligt och fint hos er!

    Kram + kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails