tisdag 19 november 2013

Ansjovisrulle och skånsk kalops, meny hämtad från 70-talet.

Nej vet ni vad, nu är det hög tid att vi bjuder er på lite av gotterna som vi bjöd familjen Persson på förra helgen. Vi vet i alla fall en som väntar förtvivlat på receptet på förrätten... sorry att det har dröjt Monika, men nu ärdet på plats:)

När vi planerade in vad som skulle bjudas så hade vi faktiskt ingen tanke på att det skulle finnas någon röd tråd i menyn, även om vi senare upptäckte att vi fått till ett 70-tals tema på bjudningen. Nästan lite synd att vi inte såg det direkt för då hade vi gjort en större grej av det, ni vet med kläder, dukning och hela tjottabaletten - men det får vara till en annan gång. Vi lyckades i alla fall med konststycket att få till större delen av själva spisningen under timmen som radions Guldkanalen hade 70-talsmusik på sin spelmeny, inte illa:)

Först ut på matbordet stod en ansjovisrulle, en oerhört smidig förrätt som kan förberedas i god tid innan den ska serveras. Den kan till och med frysas in om det skulle behövas och det har vi skrivit in i receptet, så ni har koll på det. Ansjovisen smälter och ger en sån där härlig sälta till fyllningen och det passar så bra till pannkaksliknande rullen den rullas in i.
Är ni som vi alla 6 var runt vårt matbord, överdrivet förtjusta i sillförrätter, så tycker vi nog att ni ska göra två rullar för det går åt en del. Vi hade bara gjort en, nu har vi lärt oss av det misstaget!

Receptet finns på ett tummat, välanvänt gammalt tidningsurklipp som vi fiskat upp från vår receptskatt, flitigt använt hemma i Ankis föräldrakök.
Det visade sej att alla vi vuxna runt matbordet hade något minne av just ansjovisrulle från barndomen, men så är vi ju också uppväxta på det glada 70-talet alla fyra:).

Ansjovisrulle   6 port.
1 dl vetemjöl
50 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
½ tsk bakpulver
3 ägg
salt
Separera äggen och vispa vitorna till hårt skum.
Smält smöret i en gryta och rör ner mjölet, rör så det vlir som en smet.
Vispa mer mjölken och grädden och låt det småkoka någon minut så det tjocknar.
Ta bort grytan från värmen, tillsätt bakpulvret och rör ner äggulorna en åt gången.
Vänd till sist ner vitorna.
Smörj ett bakplåtspapper och vik upp kanterna runt om (ca 3 cm höga kanter) så det blir som en låda, lägg pappret i en braspanna, 30*40 c, och häll ner smeten.
Grädda smeten mitt i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
Ta ut, låt svalna och lägg sedan över på ett smort bakplåtspapper.
Fyllning
2 lökar, gula eller röda, fint hackade
ca 125 g ansjovisfilé, hackad
1 dl hackad persilja
½ dl hackad dill
2½ dl riven ost + 1 dl till garnering
Fräs löken i smör och blanda den sedan med ansjovis, dill och persilja.
Bred ut blandningen över den gräddade botten, strö över ost och rulla sedan ihop som en rulltårta.
Hit kan du förbereda och sedan förvara rullen i kyl (eller frys) tills det är dags att gratinera den.
Lägg rullen med skarven nedåt i en ugnsfast form, strö på lite riven ost och gratinera mitt i ugnen på 250 grader, ca 10-15 minuter.
Skiva upp och servera.

När det var dags för varmrätt fick gästerna ge sig ut i köket och ta för sej ur vår crock pot, Håkan hade nämligen redan på fredagen lagat till en skånsk kalops i den. (Har vi nämnt att vi är suckers för mat som kan förberedas så mycket som möjligt...). Ca en timme innan gästerna skulle komma så startade vi upp pottan igen och lät den stå på värmehållning tills det var dags att hugga in.
Till kalopsen serverade vi rödbetor, så klart, kokt potatis och kokta grönsaker. Helt i vanlig ordning var det smaskens, om vi får säga det själva, och det tyckte tydligen även våra gäster:)

Bilden har vi lånat från oss själva, från ett tidigare inlägg då vi lagade till kalopsen i vår lergryta. 
Vill ni hellre laga till denna skånska klassiker efter det receptet så hittar ni det här

Kalops i Crock pot
1 kg högrev i grytbitar, dock inte för små
2½ dl vatten
1 tsk salt
10-15 kryddpepparkorn
4 lagerblad
3 stora morötter
200 g gul lök
fisksås
lite kinasoya
maizena
Skala lök och morötter, skiva och lägg i botten på grytan.
Lägg köttet över grönsakerna och ta i kryddorna och vatten.
På med locket och sätt crocken på låg värme i 7 timmar.
När grytan är klar, upp med kött, lök och morötter, smaksätt såsen med fisksås och kinasoya.
Red av med maizena och lägg sen tillbaka kött, lök och morötter igen. (det går även bra att sila ner såsen i en annan gryta för att smaksätta och reda av när den får ett uppkok på spisen)
Servera med  rödbetor och kokt potatis.

En liten titt på dukningen för kvällen. Inget avancerat, men det behövs inte så mycket för att få lite höstkänsla på bordet. Några pumpor, stämningsfulla lampor och murriga färger - klart:) 

Så klart bjöds det även efterrätt och så klart ska vi även bjuda er på den, håll ut - den kommer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

20 kommentarer:

  1. Ansjovisrulle är ju så gott! Min favorit på julbordet, mamma gjorde alltid den rullen till jul. Nu när jag äter LCHF-kost har jag gjort om receptet så att det passar mig och är utan vetemjöl. Lika gott. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, så bra att recept kan buggas om för att passa alla och en var!

      Radera
  2. den där rullen såg svingod ut :)

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig dukning! Och menyn var ju kalas. Jag var inte ens påtänkt på 70-talet tyvärr så jag är inte alls bekant med mat-trenderna då. Kul! Ansjovis är salt och gott och i en sån här rulle blir det nog kanoners:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul hur de där trenderna förändras över decennierna. Man kan ju äta sej genom åren som historieätarna gör.

      Radera
  4. Så kul med temafest - även om det inte var planerat. I lördags var vi på kusinträff med 60-talstema. Jättekul! Maken lyckades tränga sig i sin studentkostym (med nöd och näppe) och därtill en blommig skjorta, original från 1965. Själv skulle jag inte ens med skohorn ha kunnat få på mig någon av mina gamla klänningar men hittade en tidsenlig svart-vit OP-klänning. Menyn? Slottsstek med gräddsås, lingonsylt, inlagd gurka och kokta burkärtor och morötter. Tänk vad fort man glömmer! Men färska grönsaker och sallad var ju inte så vanligt då. Nästa gång får ni gå all in! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det kul med temafester! Inte illa alls att lyckas ta sej ner i kläderna som passade då, imponerande! Menyn låter ju hur god som helst, slottsstek med tillbehör är ju mums.

      Kramar

      Radera
  5. På sjuttiotalet var jag inte ens påtänkt, men jag kan ändå tänka mig en liten bit rulle! Det brukar ju alltid bli som gott med ansjovisens sälta.
    Och kalops, det gjorde jag ju också i pottan som ni kanske såg på Instagram. Vad gott det blev!
    Kram till er båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får så gärna en bit, oavsett när du föddes:) Ja, vi gjorde ju det och visst är det gott, passar extra bra på hösten, smakar nästan som höst på något vis.

      Kram till dej

      Radera
  6. Vad kul med temafest underbart med anjovisrulle skulle jag gärna testa! Godnatt på er finisar kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev ju plötsligt så:)
      Kram till dej Sofia!

      Radera
  7. Men vilket kul recept! Det har jag missat. Men Solöga är väl också rätt retro.
    http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/11/sologa.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det retro, måste ju också vara 70-tal?

      Radera
  8. när jag var liten avskydde jag kalops, nu tycker jag att mitt lilla jag var helknasig! skulle kunna ta en smakbit av ansjovisrullen också fastän jag inte alls är förtjust i ansjovis, men smaka ska man alltid :)

    hoppas allt är bra med er! kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vissa maträtter måste man växa i på något vis, det gör du kanske med rullen också:)

      Jo tack, det knallar...
      kramar till dej.

      Radera
  9. Kalops måste ju passa ypperligt att tillaga i pottan! Och så bekvämt också, speciellt när man har gäster. Ansjovisrullen säger jag inget om.... Ni vet varför - fast den ser väldigt god ut på bild :-)

    Ha en skön torsdagskväll och trevlig helg!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra blev det i den, bara att låta den göra jobbet... Absolut vet vi det, hur går det med fiskmålet för året?

      Kramar

      Radera
  10. Nom nom nom, så gott med kalops! :) Ser härligt ut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!