måndag 20 april 2015

Linsbiffar Indian style!

Hej hopp denna ljuvliga vårdag. Idag ligger det linsbiffar med indiska kryddor på Mårtenssons tallrikar, när vi kör på med tjydafri* måndag.
Vi har provat att göra en del olika sorters vegetariska biffar och vi har upptäckt att det inte alltid är så lätt att få dom att hålla ihop när dom hamnat i stekpannan. Dock tyckte vi dessa tillhörde de bättre, därför får dom den stora äran att hamna här i det Mårtenssonska köket!


Sen vi börjat utforska den vegetariska världen har röda linser blivit en stapelvara i vårt skafferi. Det är en billig råvara som verkar gå att variera i massevis och dessutom går dom snabbt att laga till. Bara fördelar med linser alltså när det är snabb- och lättlagad smaskig vardagsmat som gäller! Denna gången serverades linsbiffarna med en kall sweet chilisås och rostade sötpotatisklyftor, grönsaker och en citronklyfta. Den där citronklyftan vill vi verkligen slå ett slag för, syran sätter en härlig sprätt på de lite sötare biffarna!

Linsbiffar med indiska smaker  2 port
2 dl röda linser, kokas enligt instruktionerna på paketet
1 ägg
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad mynta
sambal oelek efter eget tycke
salt
1 msk psylliumhusk
När linserna är färdigkokta hälls vattnet bort och linserna får rinna av i en sil.
Blanda linserna med ägg, vitlök, kryddor och sambal och smaka av smeten.
Rör till sist ner husken och blanda samman ordentligt.
Forma smeten till biffar i den storlek du önskar och stek dom några minuter på varje sida så att de får fin färg.
Servera dina linsbiffar med smaskiga tillbehör, en kall yoghurtsås med sweet chili passar fint.


Sol ute, sol inne
Sol i linserna, sol i sinne!

Förutom en solig promenad med tillhörande näsorna-mot-solen-sittning igår så fick vi även till en miniommöblering här hemma, ytterligare en favoritsysselsättning för oss båda. Två skåp bytte plats med varandra, mattorna hamnade i sommarförvaring på vinden och vips så blev två rum som nya!
Nu ska vi bara se om vi kan blidka vår hyresvärd och kanske få till en ommålning av tv-rummet, något som det är i stort behov utav. De där väggarna som vi målade röda för en rysligt massa år sedan börjar mest kännas som insidan av en julgranskula, en väldigt sliten och välanvänd sådan. Och även om vi gillar juldekorationer skarpt så börjar just denna dekorationen kännas lite väl skamfilad:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
*=köttfri
xx

12 kommentarer:

  1. Kul att ni bjuder på vegetariska recept och kul att ni kom med en veckomatsedel. Känn ingen press utan lägg ut en matsedel när ni känner för det precis som ni skrev, helt rätt tänkt. Spännande med lite ommöblering, ibland behövs det inte så mycket. Ha en fin vecka! Kram! /Anna j

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi låter bra Anna, roligt att det uppskattas både vegetariskt och veckomenyn, tack!
      Ja, det där med att ändra om är en lagom ansträngande förändring.
      Detsamma önskar vi dej,
      kramar

      Radera
  2. Håller med, linser ÄR verkligen grymt bra! Och så gott. Älskar linsbiffar!

    Ps. Är det Kelly-såsen?! Eller minns jag namnet alldeles fel?! :=) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det Kellysåsen, helt rätt Charlotta!

      Radera
  3. Jag gillar också linser och använder röda linser med jämna mellanrum i såser, soppor... Tack för tipset om citronklyftan. Kram!

    SvaraRadera
  4. Linser är jättegott! Jag har alltid citron i min linssoppa och gärna också lite sötaktig paprika som matchar den sura citronen fint. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med söta paprukan till, det kan vi tänka oss. Blir lite som sötpotäterna.
      Kramar

      Radera
  5. Linser är bäst ingen protest! Kram!

    SvaraRadera
  6. Jag brukar också ha problem med att få mina vegetariska biffar (ex rödbetsbiffar) att hålla ihop. Men dessa med linser fick en perfekt konsistens :) Och snabbt att laga gick det också. Perfekt vardagsmat helt enkelt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med vegetariska biffar kan verkligen vara ett gissel när de väl hamnar i stekpannan:) Så roligt att dessa funkade även för dej och att du blev nöjd, tack!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!