måndag 12 december 2016

Skurna pepparkakor med apelsin och en oströra till



Skurna pepparkakor alltså, vilken himla bra uppfinning det är! Man slipper både kavla, trycka, pilleripilla med utstansade kakor som ska plockas upp och läggas över på plåtar innan man ska på allt igen flera gånger tills degklumpen är slut - och ändå får man smarra på pepparkakor. Hur bra kan det blir egentligen? 

Jo det ska vi säga er, det kan faktiskt bli snäppet bättre! Jajamensan, just när man trodde att det inte kunde bli bättre så har just dessa skurna pepparkakorna en tvist i smaken, en tvist som lyfter kakorna ännu ett steg:) Tvisten stavas apelsin och har du inte testat att riva ner apelsinskal i pepparkakor tidigare så kan vi varmt rekommendera dej att göra det, ja så länge att apelsinsmak är något du är positivt inställd till för annars får det vara. 


I de flesta andra recept på skurna pepparkakor vi sett står mandelspån med i ingredienslistan, men det hittar du inte här. Det finns nämligen en i det Mårtenssonska köket som har ett lite bekymmersamt föhållande till mandel i mat och kakor... inte för att hon är allergisk eller så, nej då hon har bara lite idéer:)
Men har du inga sådana konstiga idéer kan du absolut slänga ner mandel i dina pipparkagor, ca så där 100 g spån ska tydligen räcka.

Skurna pepparkakor   ca; 60 st
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
ca 3 dl vetemjöl
1½ tsk malen ingefära
1½ tsk malen kanel
1 tsk malen nejlika
½ tsk bikarbonat
rivet skal av en apelsin
Vispa samman smör, socker och sirap tills det blir ljust och poröst.
Blanda mjölet med övriga ingredienser och rör ner i smörblandningen.
Blanda samman till en smidig deg, forma till en rulle och lägg i bakplåtspapper.
Lägg att vila i kyl minst en timme.
Skär rullen i tunna skivor, ca en halv centimeter, och lägg på plåt med bakplåtspapper. (vill du har lite tunnare kakor så går det bra att platta ut dom lite när dom ligger på plåten, tänk då bara på att hålla koll på tiden dom är i ugnen för den kan behövas minskas lite så de inte bränns).
Grädda mitt i ugnen på 175 grader 10-12 minuter håll koll så att det inte bränns vid.
Ta ut och låt svalna, förvara i lufttät burk med en papperbit för att hålla fukten borta.

Vi bjöd paret Björkenäs på pepparkakorna förra helgen och dom gjorde stor succé minsann (kakorna alltså), alltid lika trevligt när det som bjuds blir uppskattat. I en skål vid sidan hade vi klickat upp en en oströra som är superdupergod att bre både på pepparkakor och andra kex som passar till ostar. 


I oströran finns det två sorters ostar, färskost och så favoriten Västerbottensost, och några finhackade torkade bär  som piggar upp smaken och ger lite syra åt röran. Det är ett alla tiders alternativ för de som inte gillar den klassiska pepparkaksosten ädelost, ja det finns faktiskt dom som har sådana idéer också:)

Västerbottensoströra
100 g färskost, typ Philadelphiaost
½-1 dl fint riven Västerbottensost
ca ½ dl fint hackade torkade syrliga bär, t.ex blåbär eller svarta vinbär
salt och svartpeppar
Rör samman alla ingredienser, smaka av.
Ställ oströran i kylen någon timme innan den ska serveras.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Jag kavlade faktiskt mina peppisar i år, men stod och tänkte på annat så det blev hattifnattar av nästan alltihop. Ett av mina bästa mått men jag besinnade mig och fick gjort några änglar också! Kramelikram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!