onsdag 3 maj 2017

Kikärtsbiffar med sötpotatis och halloumi

Idag lägger vi ännu en biff/burgare i skafferiet under kategorin vegetariskt, det är ju nästan så man skulle kunna tro att vi helt gått över till vegetariska biffar men ack nej - så är icke fallet. Däremot har vi faktiskt lyckats riktigt bra med vår tanke om att äta minst en vegetarisk middag i veckan och det är vi väldigt nöjda med och stolta över!
Dessutom vågar  vi oss allt längre ut på den inte längre så tunna vegetariska isen och ger oss på att svänga ihop vegetariska rätter helt efter egen smak och fantasi, som dagens biffar.

För när det skulle lagas kikärtsbiffar häromveckan visade det sej vara ebb i kikärtslagret, så det gällde att snabbt tänka till och komma på något att fylla ut smeten med. Ett paket kikärtor och skorpmjöl kommer man ju inte långt med:) 

Efter en djupdykning i kylskåp och skafferi dök fru M upp med sötpotatis och halloumi i händerna som hon la till på ingredienslistan, bladpersilja och gräslök slank också ner tillsammans med citron och vitlök. Och vips så hade ett nytt kylskåps/skafferirensningsrecept kommit till världen!

Kikärtsbiffar är nog de biffar vi har haft mest jox med att få att hålla samman, men det verkar som att ströbröd är nyckeln till mysteriet. Förutom skorpmjöl och ägg hjälpte halloumiosten säkert också till denna gången, men det är bara en vild gissning. Hur som haver är det bra om du låter smeten stå och sätta sej en stund innan du formar och steker biffarna, precis som man gör med köttbullssmet.
Ett annat bra tips är att steka biffarna i ugnen på en bakplåt, det gjorde vi denna gången och det gick alla tiders jättebra! 

Kikärtsbiffar med sötpotatis och halloumi   ca 8 stycken biffar
1 paket kikärtor
200 g sötpotatis, grovt  riven
200 g halloumi, grovt riven
½ dl hackad gräslök eller salladslök
1 dl grovt hackad bladpersilja
½ citron, rivet skal och pressad saft
salt och svartpeppar
1 tsk vitlökspulver eller 1 riven vitlök
½ dl ströbröd
1 ägg
Mosa kikärtorna och blanda med övriga ingredienser.
Smaka av smeten så du är nöjd med smakerna, låt den sedan stå en stund och "sätta sej".
Forma smeten till biffar, vi gjorde 8 stycken, och stek dom i stekjärnet på medelvärme ca 5 minuter på varje sida.
Vill du så går det också bra att steka biffarna i ugnen, lägg dom då på en bakplåspappersklädd bakplåt och stek dom mitt i ugnen på 225 grader ca 10 minuter på varje sida.
Servera biffarna med valfritt tillbehör.

Vi åt våra kikärtsbiffar som burgare med sallad, kall örtdressing och gröna frites (sugar snaps) till, i Håkans matlåda dagen efter låg det äggnudlar istället för bröd och en stor sallad.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Vilka fina och goda biffar! Kram.

    SvaraRadera
  2. alltså, HUR GOTT låter inte detta då? sparar receptet i min to do-mapp!

    kramar till er godingar!

    SvaraRadera
  3. Åh dessa måste jag testa ni har så mycket gott att bjuda på.Stort tack för all inspiration

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!