tisdag 25 juli 2017

Lax med krämigt zucchinitäcke

Zucchini alltså, vilken himla bra uppfinning det är - speciellt när man gillar att laga mat som vi (och förmodligen du också) gör! Dels är det en billig råvara, nyttig och så är den fast i sin konsistens och håller sig så även när man lagar till den och kan därmed användas till en hel massa olika rätter.
Vill man kan man byta ut pasta och använda zucchini istället, strimlad som spagetti och nudlar eller skivad som lasagne, du kan baka zucchinibullar eller göra goda vegetariska zucchinibiffar, bara för att tipsa om några goda förslag från receptarkivet.

lax med krämigt täcke

Faller inte några av tipsen ovan dej i smaken så kommer det här ett nytt recept som kanske kan locka istället, det är en bit lax med ett gott och krämigt täcke av riven zucchini som vi gjorde när vi kockade med den gröna pumpan senast.

lax med zucchini

Antingen gör du så som vi och använder dej av en hel bit laxfilé, okej då - en halv bit, eller så tar du portionsbitar av laxfilé. Portionsbitarna brukar ligga på 125 g per bit så du kan räkna med att receptet räcker till minst 4 bitar, om inte till och med 6 bitar, vi la på ett ganska tjockt lager av zucchiniröran.

riven zucchini

Receptidén kommer från ICA, men det blev som vanligt lite förändringar i vår tillagning. Hos ICA står det att man ska använda 2 stycken zucchinis, och är det något som retar oss i recept så är det just när det står så - två stycken?! Vad menas med det, zucchini finns i olika storlekar precis som allt annat i världen så det där kan bli ganska så olika i slutändan.
Tänk om herr Andersson köper 1 kilo zucchini och fru Persson 400 gram och båda ska dom följa samma recept...?
Nej här måste man avslöja vikten 😜😅!

fisk med krämigt täcke
Men nog om storleken (😏) och vidare i förändringsrefrängen, vi skvätte i lite fisksås för mustig sälta eftersom vi tyckte att det saknades "något" och kom fram till att det skulle säkert passa fint med någon form av riven ost också i röran om man så önskar. Kanske riven halloumi eller varför inte fetaost, båda passar fint med zucchini och bidrar med fin sälta även dom.
Mängden crème fraiche drog vi ner på och tur var det för annars hade det nog mer blivit en sås:

Lax med krämigt zucchinitäcke   2 port + matlåda
500 g zucchini, fint riven
10 cm purjolök, fint hackad
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar
några droppar fisksås
1 dl crème fraiche
(ev riven halloumi eller fetaost)
500 g laxfilé, hel eller i portionsbitar
Fräs löken mjuk på medelvärme, rör under tiden så den inte bränns vid.
Blanda ner zucchinin och vitlöken, rör om och låt fräsa en kort stund.
Blanda ner crème fraiche och smaka av med salt, peppar och fisksås.
(Rör i riven ost om du så önskar).
Lägg fisken i en smord ugnsfast form och bred över zucchiniröran i ett jämnt lager.
Ställ mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, använd gärna en ugnstermometer som ska upp i 52 grader mitt i fisken.

En kall sås är gott att ha till, vi gjorde så här:

Ingefärssås med lime
2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk fint riven ingefära
½ lime, rivet skal och pressad saft
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Låt såsen stå ca 30 minuter innan servering.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Åh, det låter så gott! Jag brukar göra lax med purjolökstäcke, så det här måste testas! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tsck, så glada vi blir och vi hoppas att du kommer att gilla den!

      Radera
    2. Fantastiskt gott! Min man blev urnöjd.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!