onsdag 22 november 2017

Fiskgratäng med saffran och räkor


Saffran är väl, av förklarliga skäl, en av storsäljarna i matbutikerna vid denna tiden på året, tillsammans med pepparkaks- och glöggkryddor åker den förmodligen från hyllorna i en flygande fläng. Vi använder saffran året om och framförallt i matlagning, det är sällan det gyllene guldet hamnar i kakor eller bröd även om vi gärna äter en och annan lussekatt 😋😋. Dagens fiskgratäng är ett ypperligt exempel på en middag med saffran som vi lagar till och gääärna äter. 

Potatismoset gör vi efter samma gamla recept som vi använt sedan Ankis mor tipsade oss om hur man får till ett perfekt gratängmos, man ska ju inte ändra på ett vinnande koncept eller hur?! Denna gången hade vi i hackad dill och citronskal för lite extra smak, ja det sätter det ju lite piff på färgen också och lite piff har väl aldrig skadat någon!

Fisken som vi hade i vår fiskgratäng denna gången var torskrygg och den lagar vi till i vitt vin och fiskfond på spisen (i gryta så klart!). Tänk på att inte hälla bort kokspadet, nej spara den, sila av och använd den för att laga till gratängsåsen senare!
Än så länge ser det ganska så blekt och kanske inte så fasligt färgstarkt ut, hej dagsljus kom tillbaka snälla, men vänta en stund bara för snart kommer det en färgklick som kan förvandla den mest vintertrötte till en piggeliare igen 🌞

TADA! En solgul saffranssås med ljuvliga smaker kröner fiskgratängen, som en stor äggula ser den nästan ut där den ligger i mitten av formen. Tänk på att gärna pilla runt med en kniv lite granna och skaka försiktigt i formen, på så vis kommer såsen ner ordentligt i alla skrymslen och vrår mellan fiskarna och moset. 

Räkorna lägger man på allra sist, precis innan friskgratängen ska fram på bordet och serveras, på så vis behöver man inte riskera att sitta vid matbordet och tugga på sega räktuggummi... Räkorna kan man gärna marinera innan om man vill ha en extra skjuts i smaken, vi gjorde det inte denna gången men har tidigare haft citronmarinerade räkor på bland annat laxgratäng. 

Sista touchen innan det är dags att hugga in, de obligatoriska citronklyftorna på tallriken för att sprätta till smaken ytterligare. Speciellt Anki är en citronälskare av stora mått och det finns inte en chans att en sådan här fiskgratäng ligger på hennes tallrik utan sällskap av små sura klyftor!


Fiskgratäng med saffranssås   2 port
Gratängmos
600 g mjölig potatis
3/4 dl grädde eller mjölk, vi tog grädde
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
hackad dill
rivet skal från ½ citron
Koka potatisen mjuk, slå bort vattnet och låt den ånga av.
Värm mjölken och smöret så smöret smälter.
Mosa potatisen, gärna med elvisp, tillsätt mjölk och smörblandningen.
Blanda ordentligt, rör i äggulan och smaka av med kryddorna.
Spritsa ut det runt kanterna i en smord, djup ugnsfast form, ställ in mitt i ugnen på 225 grader till moset fått fin färg, ca 5-10 minuter.

2 bitar torskrygg
2 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong/hummerbuljong
Häll vin och buljong i en djup vid gryta, låt koka upp och ta från plattan.
Lägg ner torskryggen, lägg på locket och låt grytan stå 5 minuter.
Plocka upp fisken med hjälp av en hålslev (spara vätskan i grytan).
Låt fisken rinna av ordentligt och lägg den i gratängformen.

Gratängsås
1 påse saffran
1½ msk smör
2 msk mjöl
2 dl fiskfond från fiskkoket
2 dl grädde
2 äggulor
salt och peppar
Räkor till servering
Sila vätskan från fiskkoket och spara 2 dl.
Fräs smöret med saffran i en gryta, sänk värmen till medel, rör i mjölet och späd med fiskspadet under omrörning.
Tillsätt grädden och låt det bubbla upp under omrörning.
Låt såsen försiktigt sjuda ett par minuter under omrörning och ta det sedan från värmen.
Rör försiktigt ner äggulorna, smaka av med kryddor och häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
Ta ut gratängen, strö över räkor och servera.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Alltså det här låter faktiskt gott! Vill prova!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vi blir ju helt chockade Helena, du som brukar rata fiskmiddagar ;) Vad har hänt?! Har vi missat något? Hursomhver så blir vi jätteglada över att du tycker att det låter gott och vill prova, härligt!
      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!