onsdag 25 april 2018

Laxpirog med kallrökt lax

Valborg närmar sej minsann och det märks om inte annat så på alla fina förslag till en god valborgsmiddag, som dyker upp här och var. Så klart ska inte vi vara sämre och bjuder därför idag på ett recept på en smarrig laxpirog, som i alla fall vi tycker kan passa fint om man vill mumsa på en extra god middag på Valborgsmässoafton. Så klart går den finemang att avnjuta närsomhelst på året, vi åt vår för någon helg sedan och oss har det inte påverkat nämnvärt - inte mer än att det gav en härligt matupplevelse och sådana är ju bara positiva! 

Receptet drog vi ur en veckotidning och sedan har det legat på vänt och mognat till sej under några år, flera gånger har vi haft sidan framme och tummat på men det tog ett tag innan tummarna kom loss. 
Två av ingredienserna i receptet var för vår del annorlunda när det gäller att göra piroger och sånt är ju alltid lika spännande, någon av ingredienserna tog vi bort medan vi la till någon annan istället, så receptet ni får här är vår lite omarbetade version.


En av de annorlunda ingredienserna hittar du i degen, där blandas det nämligen ner riven kokt potatis. Enklast svänger du ihop degen snabbt och kvickt i en matberedare med knivar. Vi fick däremot ta det gamla manuella sättet och köra med handarbete, eftersom locket till vår matberedare gick sönder när det anföll köksgolvet...
Degen kavlas ut på ett bakplåtspapper som sedan enkelt förs över till en plåt för att fyllas, paketeras och gräddas i ugnen.

Den andra lite annorlunda ingrediensen blandas i fyllningen, och nej det är inte laxen vi menar utan istället är det ris vi tänker på. Jajamensan i fyllningen finns det, förutom ägg, lax, dill, majo och crème fraiche, faktiskt kokt kallt ris! Vi kan inte minnas att vi stött på ris i pirogfyllning tidigare så vi blev i alla fall överraskade när det stod med på originalreceptet, har du redan testat är du så klart inte alls förvånad- sorry. 
Riset vi hade hemma var fullkornsris och det fungerade alldeles utmärkt att använda. 
Fyllningen lägger du sedan mitt på pirogdegen, nästan i form av ett bröd.

När fyllningen har lagt sej tillrätta är det dags för paketering och den gör du enkelt och tjusigt genom att skära små remsor på båda långsidorna, från kanten in till alldeles där fyllningen är. Remsorna vi skar var ungefär 3 cm breda.


Sedan är det dags att vika ihop paketet, lägg in flikarna omväxlande från sidorna så dom ligger lite omlott på mitten över varandra. Sist tar du bitarna på kortsidorna och viker upp och in lite under de nedersta sidoflikarna, knip gärna ihop så gott du kan för att vara på säkra sidan att det håller samman under tillagningen. Hit går det bra att förbereda och sedan låta stå i kylen tills den ska tillagas
Pensla på med uppvispat ägg för fin färg innan du skjutsar in mästerverket att gräddas i ugnen.


Och TADA! En stycken ljuvligt smarrig laxpirog med ägg och ris och annat gott är färdig, redo att serveras! Som varmrätt räcker den gott och väl åt fyra personer, tänker du att servera den som förrätt så gissar vi på att den räcker åt cirkus 8 personer.
Rör gärna ihop en kall sås som du kan servera till för dom som gillar det, kanske en romsås eller varför inte en citronsås, båda passar finfint att ha till och du hittar länkar till våra recept på såserna efter pirogreceptet som kommer här:


Laxpirog       4 port som huvudrätt
Deg
4½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
350 g kokt kall potatis, grovt riven
100 g smör, rumstempererat
Rör samman mjöl, salt och bakpulver i en skål eller i en matberedare.
Tillsätt potatis och smör och knåda/kör samman till en deg.
Låt degen vila i kylen, övertäckt i minst 30 minuter.
Kavla ut degen till en fyrkantig platta som är 30x40 cm på en plåt med bakplåtspapper, pudra lite mjöl över så går det lättare att kavla.

Fyllning
15 cm purjolök, strimlad
150 g skivade champinjoner
400 g kallrökt lax
2 hårdkokta ägg, hackade
2 dl kokt kallt ris
1 äggula
1 dl fint hackad dill
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
färskpressad citronsaft efter smak
salt och vitpeppar
1 uppvispat ägg till pensling
Fräs purjolök och svamp tills löken är mjuk, i en stekpanna och låt det svalna.
Tärna laxen fint och blanda med övriga ingredienser, smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Lägg fyllningen mitt på pirgoplattan, fördela jämt och skär sneda snitt på långsidan.
Vik upp flikarna växelvis i ett överlappande mönster över fyllningen så att den täcks, vik upp ändarna i kortsidorna och knip ihop försiktigt.
Pensla hela pirogen med det uppvispade ägget och grädda pirogen mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, håll koll så den inte får för mycket färg och lägg i så fall över en bit ugnsfolie som skydd.
Servera med en sallad och gärna en kall sås, t.ex romsås eller citronsås.

Vårt recept på romsås  och vårt recept på en kall citronsås hittar du när du klickar på länkarna.

Hur vår valborgsafton kommer att se ut står skrivet i stjärnorna än så länge. Något partajande blir det inte i alla fall, så mycket vet vi, för på herr Ms jobbschema står det 20.00 som sluttid så det är sena kvällen när han kommer hemtrampande på stålhingsten. Men något gott ska vi väl försöka få till ändå, kanske en god kvällsfika får avsluta Mårtenssons aprilmånad?

Har du några planer för ditt valborgfirande? Kommer du att värma dej vid någon majbrasa (visst borde det väl egentligen heta aprilbrasa?) 🔥, sjunga om hur vintern rasat ut och hur solen kysser liv 🌞, grilla korv och envist huttra utan vantar och mössa? Eller är du som vi helt planlösa och fågelfria?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!