torsdag 28 januari 2010

Brantevikssill

Vi fortsätter på temat sommar här i Mårtenssons kök och kör matjessill, kokt potatis, gräddfil och gräslök till middag i kväll. Till det äter vi de sista skälvande bitarna av ett väldans gott knäckebröd som Anki fick i julklappskorgen av sin chef. Vi är båda lika förtjusta i matjessill och äter det ganska ofta, men det ska vara en god sort, vilken som helst går inte bra. Den vi tycker smakar bäst är matjessillen som man köper i lösvikt i stadens fiskbil eller i affären som Håkan jobbar i.

Eftersom dagens middag inte kräver något recept bjuder vi istället på en annan favoritsill som vi gör ibland, inte bara när det är jul och påsk, nämligen Brantevikssillen. Receptet har vi fått av Ankis mor som är en fena på att lägga in sill. På julen serveras det i runda slängar minst 20 sorters inlagd sill hos Ankis föräldrar och alla har sina olika favoriter, men Brantevikssillen gillar nog alla.


Brantevikssill
20 färska sillfiléer som har varit djupfrysta
2 grader ättika
2 msk salt
1 l vatten
Rör samman lagen, dra skinnet av sillarna och lägg i lagen.
Låt sillen ligga 1 dygn i kylen, ta sedan upp dom och låt rinna av.
5 dl socker
1½ msk vitpepparkorn
1½ msk kryddpepparkorn
1½ rödlök
1½ gul lök
1-2 msk citronpeppar
2 lagerblad
2 dl hackad dill
Krossa pepparkornen, hacka löken och smula sönder lagerbladen.
Blanda samman allt och varva med sillen i en burk.
Låt stå framme en stund och skaka några gånger under tiden så sockret smälter.
Ställ sen in i kylen och låt stå där minst 2 dygn.
Ta fram och njut med ett gott bröd, kokt ägg och om man vill, öl och snaps!

Så där, till sist, ett foto på knäckebrödet, underbart gott. Hittar ni det någonstans så passa på att prova!

Smaklig spis / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Brantevikssill ville jag ju också testa eftersom jag hört så mycket om den sillen, blir många sorter nu!
    Kram på er fina skåningar!

    SvaraRadera
  2. Men alltså ska det inte vara ngn ättika i lagen?
    Räcker det med syra när den legat i ättika och vatten?
    Nu blev det lite klurigt här;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej Karin, det stämmer att det inte ska vara ättika i lagen, inte mer än första gången så att säga. Det blir syröigt ändå, samtidigt som Brantevikssillen är en lite sötare sill.
      Lycka till med inläggningen och kram på dej!

      Radera
  3. Kan man göra detta på sån 5 min sill??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det går jättebra. Häll bort lagen den ligger i och hoppa över den översta delen av vårt recept, dvs börja vid "5 dl socker"
      Lycka till!

      Radera
  4. Har gjort Brantevikssill, första gången blev den jättegod. andra gången gick den i småbitar(hade lagt in hela siller)blev så besviken. Har hört att sillen inte skall vara helt färsk! Stämmer det?? Mvh Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ankis mor lärde oss att alltid frysa sillen först och sedan dra av skinnet när sillen inte är helt upptinad så håller den sej hel bättre. Viktigt är också att dra nerifrån sillrumpan och upp, sa hon alltid.
      Hoppas det kan hjälpa dej lite.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!