onsdag 8 december 2010

Saffranskyckling

Ikväll blir det en gammal goding till middag i vårt kök, kycklingfilé som marinerats i saffran. Receptet har vi hittat i en GI-kokbok, vilken minns vi faktiskt inte, som vi lånade för evigheter sedan på bibblan. När ni provar denna, för det kommer ni väl att göra, så bli inte oroliga när ni rör i bikarbonat i marinaden, det kommer nämligen att pysa, fräsa och bubbla lite. Därför är det bra om ni inte blandar samman ingredienserna i en pytteskål heller, det kan börja bubbla över...

Underbart härlig färg av saffran!

Saffranskyckling   2 port
2 citroner, pressade
1 gul lök
1 paket saffran
1 tsk bikarbonat
1 msk olivolja
1 dl matlagningsyoghurt, vi tog grekisk yoghurt
salt och peppar
2 kycklingfiléer
Hacka löken grovt och blanda samman alla ingredienserna i en skål, ta i bikarbonatet till sist. Skär kycklingen i mindre bitar, typ grytbitar, och låt dom ligga i marinaden minst 30 minuter. Antingen trär man sedan upp bitarna på grillspett och grillar dom till de är klara, eller så steker man dom snabbt på ett stekjärn och låter dom sedan bli klara i ugnen, 175 grader ca 10 minuter.
Vi brukar ha ris och grönsaker till vår kyckling. 


Dagens nisse är Håkans tandläkartomte, dvs den han fick som liten kille efter att ha varit duktig hos tandläkare Rosenqvist. Han var tio år och fick välja vad han ville på Tempo när han valde en tomte... jodå, hans samlande började tidigt!

Ute med rullebören och drar en repa...

I morgon blir det finkläderna på och tiaran i håret för Anki, det vankas nämligen Nobelfest på förskolan där hon jobbar. Det innebär en trerätters middag, lite dans, utdelning av guldmedalj och diplom. En rolig tradition som uppskattas både av barn och vuxna, litet välkommet avbräck i alla jul- och luciaförberedelser.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Vad gott de ser ut!
    Jag vill ska göra med hel kyckling eftersom jag tycker att de är väldigt saftigt än file' hehe men min man tycker mycket om file', Jag tror att om man göra den här kyckling och serverar med indiska ris (briyanee) det ska blir perfekt ;d tack för en riktigt bra recept som du delar med!

    SvaraRadera
  2. Sana; Tack! Hoppas du provar att göra den och serverar med riset. Maken din får helt enkelt ta filén från den hela kycklingen.

    SvaraRadera
  3. Så fin färg saffran ger. Annorlunda ihop med kyckling.

    SvaraRadera
  4. Remsan; Visst blir det fint, och gottigt!

    SvaraRadera
  5. Det får vi ser på söndag hehe det ska blir en riktigt gott mat ;d

    SvaraRadera
  6. Sana; Så kul att ni ska testa, tjoa till så vi får veta vad ni tyckte.

    SvaraRadera
  7. Tydligen fler som ska ha nobelmiddag imorgon då, min dotters förskola ska också ha nobelmiddag!
    Härlig färg på kycklingen!

    SvaraRadera
  8. Så mumsigt det ser ut och så härlig gul färg

    SvaraRadera
  9. Martina; Kan tänka att det blir några festmiddagar runt om i landet i morron. Kungaparet får det jobbigt:)

    Cupcakesfluffan; Lika fin färg som på din saffransglass.

    SvaraRadera
  10. Saffran i mat tycker jag är en fantastisk krydda, jag har några rätter som är som säkra kort här hemma då med antingen med kyckling eller fisk. Denna rätt såg ju underbart läcker ut.

    SvaraRadera
  11. håller med föregående talare - saffran i mat är galet gott! vi gjorde risotto milanese för ett tag sedan och det var en riktigt höjdare!

    SvaraRadera
  12. Färgglad pippi där! Vad mysigt med nobelmiddag för barnen på förskolan!

    SvaraRadera
  13. Det låter jättegott, jag gillar saffran i mat så det ska jag prova. Men bikarbonat??? why? gör den någon nytta? frågvis va... men så har jag heller inte fått något nobelpris i kemi ;) Ha en toppentrevlig Nobelmiddag!

    SvaraRadera
  14. Ojoj det här lät ju alldeles underbart gott!

    SvaraRadera
  15. Ville bara säga att jag älskar tomtevisningen ni har. :D
    Jag gillar inte ens tomtar, men tycker det är så kul å se er samling å läsa vad de kommer i från. :)
    Inspiration till mycket god mat hittar jag såklart också. :D
    Tack!

    SvaraRadera
  16. Saffran är jag inte så mycket för, tyvärr men det ser så vansinnigt gott ut!

    Hos mig, http://www.helenaljunggren.com/sophie-dahls-voluptuous-delights-utlottning/, har man möjlighet att vara med i utlottning om Sophie Dahl's nya kokbok Voluptuous Delights

    SvaraRadera
  17. Ja, rullebör heter det! Jag får jämt anmärkningar när jag säger det (inte för att jag slänger mig med det så där var dag). Söt tomtegubbe! :)

    Tusen tack för finaste kommentarerna hos mig! Värmer mitt hjärta i snöyran.

    SvaraRadera
  18. Saffran på kyckling låter hur gott som helst. Får absolut testas :-)

    SvaraRadera
  19. Tina; Håller med om att saffran är gott i maten, både fisk och kyckling.

    Charlotta; Mmm risotto, det gillar vi!

    Frostrosor; Visst är det färgglatt!

    Kaksmulan; Ingen fara att du inte fått något nobelpris, vi hjälper gärna till:) Tydligen hjälper bikarbonat till med att möra kött.

    SvaraRadera
  20. Mia; Jajamensan, det var det. Du får prova på att laga till det.

    Lisa; Tack så jättemycket för dina fina ord, så glada vi blir! Kul att du gillar vår tomteparad, en impulsgrej, rakt av. Bra att vi kan inspirera till god mat.

    Helena; Visst blir det vackert med saffransfärgen.

    Cecilia; Så klart det heter rullebör, vad annars? Varsågod, det är du värd!

    Katja; Ja, det tycker vi absolut att du ska testa om du gillar saffran.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!