lördag 9 april 2011

Underbar sås och brevvän.

Äntligen har stormen lagt sej och solen har hittat fram, ljuvligt lördagsväder! Tyvärr så jobbar Håkan idag så han får inte njuta av det fina vädret...
Igår var vi däremot lediga tillsammans, Håkan och jag. På schemat stod då röj ibland alla saker som vi hade i vårt källarförråd som översvämmades förra helgen. Inte vidare roligt, men så illa tvunget. Efter röjningen så tog vi tag i något mycket trevligare, en tur ner till fiskbilen för lite inköp till kvällens middag och en visit på systemet där vi köpte bubbel. Det blev en riktigt lyckad fredagsmiddag med skaldjur till förrätt, röding till varmrätt och så flädersorbet med färska jordgubbar på efterrättsfatet!  Ingen tacos så långt ögat når:) 

Håkans favoritskaldjur, avnjutes helst med en riktigt rökig Single Malt whisky, t.ex Ardbeg.


                   
Beurre Blanc
3 schalottenlökar
1 dl vitvinsvinäger
200 g rumstempererat smör (!)
Skala och finhacka löken. Fräs den i lite smör i en gryta så den blir mjuk men inte tar färg. Slå i vinägern och låt det småputtra tills det nästan är torrt. Ta grytan från värmen och vispa ner smöret i klickar tills det blir en krämig sås. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt gärna spadet från fisken och lite dragon.

Idéen till att göra såsen, som vi gjorde efter Bonniers stora kokbok, fick vi från filmen Julie och Julia som vi såg i torsdags. Har ni inte sett den filmen så kan vi absolut rekommendera den, den är väl värd att se, speciellt om man är intresserad av matlagning.
Vi fick tipset att se den från en väldigt kär och nära vän till mej, Malin som jag har brevväxlat med de senaste 5 åren nu. Det är faktiskt så att vi närmar oss vårt 5-års jubileum, vi lärde känna varandra på ett bröllopsforum när vi båda gjorde bröllopsplaner. Hon och hennes man gifte sej i hemlighet, precis som jag och Håkan, och det var så skönt att ändå ha någon att "prata" om allt med. Under åren har vi delat både glädje och sorg, vi har lärt känna varandra väldigt bra, även om vi aldrig har träffats i verkligheten, och är lika varandra på många sätt.
Malin; Tack för tipset, på måndag nappar det vännen! Kramar till dej i massor:)


Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Vilken lyxfredag! Härligt! Och visst är filmen bra, jag var tvungen att köpa kokboken så fort jag fick sett den. Och rekommenderar den verkligen. Riktigt bra recept!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar den filmen. Det var den, som fick mig att börja blogga! :) Lökscenen är ju obetalbar... ;)

    Härlig fredag och förhoppningsvis får ni även en härlig söndag! :)

    SvaraRadera
  3. Hanna; Vi har faktiskt kollat efter den på nätet eftersom vi blev rätt sugna på mästerverket. Så den står nog snart i vår bokhylla, tack för tipset:)

    Tina; Visst är lökscenen kanon, inget litet berg hon lyckas få till.

    SvaraRadera
  4. Den filmen är himla bra och vilken härlig fredagsmeny

    SvaraRadera
  5. Hej min kära vän!
    Tack för dina fina ord - jag blir alldeles rörd!! Och kan bara hålla med dig; vi har kommit varandra nära och är lika varandra i mycket. Det är så härligt och en ära att ha dig i mitt liv!!
    KRAM

    SvaraRadera
  6. Vilken fest! vilken middag!! Ostron är kanske inte riktigt min grej men andra skaldjur och resten!!

    SvaraRadera
  7. Gillade också den filmen :) Önskar er en skön söndag!

    SvaraRadera
  8. Röding är ju jättegott och med vitvinssås blir det inte fel!
    Ha en fortsatt skön söndag.

    SvaraRadera
  9. Mmm... Ni kan verkligen konsten att njuta ni!
    Visst är filmen underbar. Extra roligt om man själv dessutom bloggar om mat.

    SvaraRadera
  10. Cupcakes; Visst är den:)

    Malin; Det gäller dej också, kram! /Anki

    Sofie; Det är så himla gott, man skulle kunna leva på det:) Fast här är det bara Håkan som gillar ostron...

    Hovkonditorn; Ja, den kan man nog se några gånger till... Detsamma.

    Karin; Ja, det smakade verkligen bra, måste varit allt smör:) Detsamma.

    Remsan; Vet vi fler som kan:) Ja, man kan verkligen känna igen sej i vissa delar

    SvaraRadera
  11. Ardbeg är också min favorit! Gillar Uigeadail. Semester på Islay rekommenders f ö om ni inte redan varit där (ja då också).

    Hoppas att ni haft en trevlig helg!

    SvaraRadera
  12. Cecilia; Uigeadail har jag (Håkan) aldrig provat med läst om i mina whiskyböcker. Ska hålla utkik efter den när vi åker till Budapest, tack!

    SvaraRadera
  13. En sån sås!!
    För att inte tala om maten i övrigt! Mmmmmmmmmums!

    SvaraRadera
  14. Åh så gott det såg ut, snålvattnet rinner..

    SvaraRadera
  15. Lena; Ja, du, den gick inte av för hackor!

    Växelhäxan; Mmm, härligt gott.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!