måndag 2 maj 2011

Så klart...

vi lyssnar på er, eller läser det ni skriver, och därför bjuder vi er på lite av matbilderna från Budapest.

Tack vare att det är en så stor stad och en enorm smältdegel av många olika folkslag så finns det en uppsjö av restauranger med mat från olika delar av världen att välja mellan. Man kan få mat från det japanska, serbiska, slovakiska, italienska och så klart det ungerska köket, för att bara nämna några.
Vi hade en makalöst duktig guide med i bussen som kunde en hel del om Ungern och matkulturen där. Vi passade på att anteckna lite för att kunna berätta för er, är vi inte snälla så säg:)
Ungrarna är väl mest kända för deras gulasch, som vi provade några, och det serveras alltid som soppa i Ungern, aldrig som gryta. I Ungern anser man att en måltid som serveras utan soppa inte är en komplett måltid, kanske något att ta efter? Något som alltid ska finnas i en Gulasch är paprika och kummin, sen finns det en hel radda med olika recept på soppan, alla har sin familjeversion.
Sen är det väl Langos som oftast förknippas med Ungern, landets snabbmatutmanare till hamburgaren... langos ska ätas nylagade annars får det vara.

Vanligt på förrättsmenyn är gåslever, något som vi diskuterade fram och tillbaka om vi skulle prova eller inte. Till slut valde vi att avstå, tillvägagångssättet att få fram gåslevern fick oss att ta det beslutet.
Till huvudrätterna serveras oftast surkål eller andra syrade grönsaker, vill man ha mer sallad än så får man beställa det vid sidan. Nötkött är det som är vanligast i grytorna, men även lamm och får som kommer från Pustan finns på menyerna.
Efterrätterna är oftast väldigt söta, med lite influens från Turkiet och Tyskland. Nötfyllda pannkakor med romsås, Gundel, är något som serveras nästan överallt.

Så vad åt vi då? Ja, det är omöjligt att visa er allt men ett litet urval kommer här:

Första kvällen, se framför er 4 utsvultna, förvirrade skåningar i en ny stad som ligger i mörker. Vi tog helt enkelt första bästa restaurang och den visade sej vara Italiensk. Och banne oss om det inte var bland de godaste pizzorna vi käkat, detta är Ankis med spenat, mozzarella och skinka på.

Tokajermousse, kan det vara nåt? Nja, som mousse var den inte, snarare i stil med vaniljsås och med en ganska tråkig och tam smak.

Vi åt på en Serbisk restaurang med god mat och mycket att välja mellan. Detta är Håkans tillbehör, riktigt starka gula små paprikor. 

Detta var vad han fick som huvudrätt kalvkött med ajvar relishsås.

Ankis middag, dekorationen är svål som grillats hårt och antagit en ny form...

I taket hängde denna skapelse, en glaskula fylld med Pálinka, Ungersk fruktbrännvin som serveras överallt. Finns att få i en hel drös smaker, körsbär, aprikos, jordgubb och päron t.ex. 
Bara att ta en hutt när suget sätter in!

Ett riktigt gott vin, Bulgariskt som faktskt finns att beställa på systembolaget dock bara i lådor med 6 flaskor.

 Ankis absoluta favoritölsort, Weisbier, hittade man nästan överallt, vilken lycka. Serverades nästan alltid med citronklyfta i eller till. 


Till sist en bild på det minst goda som vi fick på hela resan. Lunch på en vägkrog i Tjeckien, torr översaltad fisk serverad med slemmiga översaltade potatisar... 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

  1. Jäklar vad mkt gott! Man blir hungrig bara av att titta på bilderna. =)
    Man kanske skulle planera in en barnfri helg i Budapest...om sisådär 2-3 år. ;-)

    SvaraRadera
  2. Amy; Ja, maten kan dom absolut! Budapest ligger säkert kvar då också:)

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig skildring! Känner igen det där med att ta första bästa restaurang när man är karatehungrig. Exakt det gjorde vi också i Budapest, men vi råkade välja en ungersk restaurang som tyvärr inte var så bra. Härligt att ni hade bättre tur!

    SvaraRadera
  4. Matarkivet; Ja, man är glad om man lyckas första kvällen när man yrar omkring som höns...

    SvaraRadera
  5. Vilka härliga bilder, nu blir jag ju hungrig :-)

    SvaraRadera
  6. Det är ju detta som är så roligt med resor, all spännande mat. Och kanske ändå inte alla gånger specifik mat för landet/stället. Men just att testa ny mat. Ser ut att ha varit fantastiskt.

    SvaraRadera
  7. Åh vilken härlig resa ni verkar ha haft. Visst är Budapest underbart fint och massor av god mat ser ni ut att ha fått (bortsett från den sista fisken då ;(). Minns när jag var där med 5 väninnor, vi åt så mycket lunch att vi på kvällen inte orkade mer än två (väldigt stora) förrätter att dela på 6....
    Såg ni till några Budapestbakelser/rullar/tårtor??ck Var ni på

    SvaraRadera
  8. Skönt att inte vara ensam om att inte ha grillat. Nu åt jag visserligen grillad lax, men den grillade jag ju i ugnen och det är långt ifrån det samma. Fläskfilégryta lät förresten inte heller fel.

    Och vad kul att åka bort och testa massor av ny och god mat! AVIS!

    SvaraRadera
  9. Härligt! Mums!
    Åh, vad jag unnar er detta!

    Kram!

    SvaraRadera
  10. Härliga matbilder! Maten är en viktig del av själva resan :)

    SvaraRadera
  11. tack för ett grymt matreportage! så kul att läsa. och de har en vettig inställning till soppa, måste jag säga. hoho. jag brukar göra en supergod vegetarisk gulasch (med kummin såklart!) som är så god. och langod - ÅH, det är så gott!

    SvaraRadera
  12. Vad härligt att få följa med er till Ungern! Det är väl lite typiskt när man utmattad äntligen anländer till resmålet, man tar det första bästa stället. :)

    Vad lämpligt nära ni satt intill den där brännvinskulan. =)

    SvaraRadera
  13. Åh, vad mycket gott!
    Det är så att magen börjar knorra. :-)

    SvaraRadera
  14. Vad mycket gott, men jag skulle gärna vilja smaka pizzan, den ser grymt god ut.

    Ha gott!

    SvaraRadera
  15. cupcake; :)

    Remsan; Visst är det, det blir som att resa i flera länder samtidigt.

    Kaksmulan; Inte en Budapestrulle så långt ögat nådde, men mycket andra bakverk... Nej, fisken var ingen höjdare...

    Malin; Nej, det var inte alls fel.

    Lena; Tack, du e för go! Kram tebax!

    Hovkonditorn; Tack! Ja, visst är det, kanske det viktigaste, förutom vädret då...

    charlotta; Varsågod! Ja, soppa glömmer man lätt bort att servera till förrätt. Recept?

    MåGott; Så kul att ni tycker det. Ja, men var ska sleven vara om inte i grytan (säger man väl?)

    Erika; :)

    Susanne; Pizzan var ett lyckat panikbeslut verkligen.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!