söndag 17 juli 2011

Vår kryddodling.

Vi är ju inte begåvade med någon större odlingsplats, typ trädgård eller stor balkong åt "rätt håll", men en liten kryddodling har vi ändå lyckats få till! Ankis far köpte nämligen två krukor basilika till oss när det såldes på extrapris på "hans" ICA-affär för någon månad sedan och det visade sej vara två riktiga praktexemplar! De växer så det knakar och vi försöker njuta av dom så mycket det bara går.

Början på en Basilikadjungel...

Något av det godaste som vi vet att göra med Basilikan är faktiskt helt vanlig bruchetta, inte alls svårt:


Bruschetta
2-3 tomater av en god sort
1 dl finhackad basilika
2-3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
några skivor vitt bröd av valfri sort
Hacka tomaterna och blanda med basilikan. Slå i olivolja tills det är lagom "rinnigt", salta och peppra.
Rosta brödskivorna och gnid in dom med vitlöksklyftan. Lägg på tomatröran och garnera med basilikablad eller, som vi gjort på bilden, några strån vitlöksgräs.

För ett tag sedan fick vi dessutom tillökning i kryddodlingen i form av en citronmeliss och en mynta. Melissen fick Anki av ett barn på förskolan i sommarpresent och den har vi än så länge bara använt oss av som dekoration på hallonmoussetårtan vi serverade när Anki fyllde år. Även myntan hittade hem till oss via Ankis jobb efter att en mamma fått veta att vi var på myntajakt. Hon hade helt sonika ryckt upp några kvistar med rötterna så det var bara att plantera dom i en kruka. Men om man inte får tag på kvistar med rötter kan man tydligen fixa till det själv, det har vi läst hos Tina på Pickipicki!

Vårt senaste tillskott, inte så stor än men vi är ju alla barn i början, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

 1. Hurra för att myntan äntligen flyttat in! :-D

  SvaraRadera
 2. Har hört att mynta verkligen kan växa som ogräs!! Ett trevligt ogräs!!:) Imponerad av basilikan. När jag köper sån basilika brukar den inte hålla något värst bra och inte växa till sig efter "skörd". Ni har bra gröna fingrar helt enkelt!!

  SvaraRadera
 3. OMG! Vilken kryddhörna. Örtkryddor är så tacksamt att odla. Allt eftersom man skördar växer de till sig igen. Vem inte hur du skördar din basilika Sofi, men om man klipper av stjälkarna så grenar den sig. Däremot gillar den inte att bli repad. Att mynta växer som ogräs kan vi intyga. Bra iofs om man gillar mojito ;-)
  Tomat och basilika bruschetta är ju bara så gott. Helst nu när tomaterna är så goda.

  SvaraRadera
 4. Jösses vad basilikan stormtrivs! Jag har aldrig lyckats hålla liv i basilika köpt i affären, men jag har däremot en dragonplanta som vuxit till sig trots mina inte-så-gröna fingrar.

  Bruschetta är kanongott, ibland gör jag en varm version!

  SvaraRadera
 5. Men oj vilken basilika! Jag har heller inte lyckats hålla en basilika vid liv längre än nån vecka...
  Grattis till er! :)
  Bruschettan ser väldigt smaskig ut!

  SvaraRadera
 6. Ah vad fina basilikan, ni far nog till nagra bruschetta och aven liten hemmagjord pesto:))

  SvaraRadera
 7. Hurra! Bruschetta - det blir ju liksom inte godare än så :=)

  SvaraRadera
 8. Härligt med kryddor! Vi njuter av min lilla odling som är precis utanför köksdörren dagligen. Det värsta är att man blir bortskämd till vintern då man får köpa dessto oftare :-)

  SvaraRadera
 9. Vi har det ju så bra att vi har både trädgård och växthus! I växthuset trivs basilikan bättre än nånsin och bruschetta är en favorit även här!

  SvaraRadera
 10. Ja, av någon konstig anledning så har båda plantorna frodats riktigt ordentligt! Under vår semester så har Hasse lyckats hålla dom vid liv och de har fått stå ute och njuta av frisk luft på hans gård.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!