torsdag 4 augusti 2011

Thailand, del 1 och en blå drink.

Okidoki, vi har kollat och sållat bland våra foto som vi tog på semestern - det blir en hel del... och vi tänkte börja med att visa er lite av de bilder som vi tog på, kanske det viktigaste från en resa, maten:)

Vår dagliga frukost som bl.a bestod av god, söt yoghurt med allehanda fröer och färsk frukt i alla dess former, ägg i någon form (trött på ägg... nej då:)) Inte som förra årets frukost men ändå hur gott som helst, speciellt med denna utsikten:


I byn, Bang Kwai, var de flesta restauranger stängda eftersom det ju är lågsäsong i Thailand nu, så vi bestämde oss för att prova alla 6 som hade öppet i alla fall en gång. Efter att ha gjort det så hittade vi snabbt två favoriter, "Little shop" som ligger helt underbart direkt på stranden en bit från hotellet vi bodde på, och Mermaid som ligger i byn.

Little shop, bilden lånad från deras hemsida.

Håkans absoluta favoriträtt på Little Shop, Chicken red curry. Riktigt hur många portioner som slunkit ner de senaste veckorna kan vi bara gissa...

En av Ankis favoriter är kyckling (eller räkor) i sötsursås och den bästa portionen fanns absolut på Little shop. Det blir ju ett lite begränsat urval på menyerna i detta land för de som inte gillar chilikryddad mat, även om man ber om inte stark mat så är den oftast för stark ändå (vis av många portioners erfarenhet...). 

Kyckling med vitlök, något som passade oss båda väldigt bra. Här snackar vi mycket vitlök, friterad sådan som strös över, mums! Även denna på Little shop.

Några portioner av detta slank det också ner, Mango sticky rice, och herrejösses så gott! Det finns inga ord att förklara hur gott det är, kanske mest för att mangon smakar mango på ett helt annat sätt än den som vi är vana vid att få här hemma. 
Detta är alltså ett väldigt klibbigt ris som smakar otroligt sött (kan väl närmast liknas vid vår risgrynsgröt) som serveras med färsk mango och en sås gjord på kokosmjölk som kokas med socker... Nu kanske ni börjar ana varför GI har flyttat hem till oss:) ?

Så över till nästa ställe, Mermaid. En restaurang med en stor stammisskara och många upptagna bord, jättetrevliga ägare/personal och god mat! Här bjöds det alltid någon god frukt till efterrätt, väldigt uppskattat. När ägarna förstod att vi inte hade provat Mango Sticky Rice tidigare så bjöd dom oss helt sonika på en premiärportion (och någon till efter det:)), väldigt uppskattat det med! Detta är absolut en sådan där restaurang som alltid kommer att ha en speciell plats våra hjärtan!

Så vansinnigt goda räkor åt vi en kväll när vi längtade efter något annat än thailändska smaker... Thaimat i all ära men ibland kan det sitta fint med räkor, modell större, med vinvinsgräddsås och hemgjord potatismos:) 

Håkan föll som en fura för kycklingspetten med jordnötssås, här var såsen riktigt het... Svetten lackade:)

För Ankis del blev det mycket skaldjur, speciellt räkor, som slank ner. Här med ingefära och grönsaker, så gott och precis lagom stark smak. 

Eggfried rice, något som vi båda satte i oss på kors och tvärs. Håkans version dränktes dock in med chilidippingsås, fisksås med lite pressad lime i och sedan en hel drös av fint skuren chili och vitlökar. HOT!

Drinkar blev det också, bl.a en Blue Margerita och en lady som i år blev white (i stället för förra årets pink...)

Till sist en bild på en rätt som verkligen inte är Thailändsk:) nämligen strutsfilé, flamberad i konjak och serverad med grönpepparsås och bakad potatis! Jösses Amalia så gott det var som ett avbrott i alla chilismaker. Det finns en mycket trevlig historia och man bakom denna, men den historien får ni allt vänta på lite, det får bli en cliffhanger:)

Så ett litet recept då som denna dag får bli på den däringa goda blåa drinken på bilden, inte så lågt GI på den kanske men god - det är den:

Blue Margerita 1 glas
4 cl Tequila
2 cl Blå curacao
2 cl Triple sec eller Cointreau
2 cl limejuice
is
lime
salt
Fukta glasets kant med lime och doppa det sedan i salt som du strött ut på ett fat.
Skaka alla ingredienser i en shaker, sila ner i glaset. Garnera med en skiva lime.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Jag vill o-c-k-s-å ha mango sticky rice! Vill, vill, vill! Vad mycket gott ni har ätit, jag blir avis det måste erkännas.
    :-)

    SvaraRadera
  2. Oj oj oj, vilken kavalkad. Tur att jag ska äta middag alldeles strax, för man blev ju sjukt hungrig!

    Margerita är en av favoritdrinkarna här hemma, så det blir till att prova en blåing!

    SvaraRadera
  3. mamma mia! jag som inte tänkt äta mer idag blev plötsligt vääääldigt hungrig igen. vad mycket goda grejer! jag som aldrig känt ett sug efter att åka till thailand blev plötsligt väldigt inspirerad att åka dit och äta upp mig ;)

    haha, vad roligt att ni frågade om jimmy och soppan för han gjorde faktiskt en fuling och tog all pasta och bara lite "soppa" så det blev som pasta med tomatsås och sen var han väldigt nöjd med sin egen uppfinningsrikedom...

    SvaraRadera
  4. Oj, så mycket gott!!! Bara maten är ju värt en resa till Thailand!!

    SvaraRadera
  5. Tina; Förstår dej, absolut, absolut!! Ja, det blev en hel del när man ser det så här. Bara för att göra våra läsare avis vi lagt ut det, det förstår du väl...:)

    Kim; :) Ja, vi blev lite hungriga vi också när vi satt och kollade genom alla bilderna. Prova på!

    Pernilla; Du behöver inte äta upp dej, det finns så mycket annat gott att äta där, det ser du väl:) Så kul att vi kan inspirera.
    Kunde väl tänka att det var något åt det hållet med soppan...

    Sofie; Ja, maten är verkligen en upplevelse, fast det är den nog på de flesta resemålen. Se bara på er Korsikaresa, så mycket gott ni fick där!

    SvaraRadera
  6. Vilken underbar matresa ni har gjort! Så mycket gott, men mest nyfiken blev jag på den där mangon, det verkar gott och spännande!

    SvaraRadera
  7. Åh vad mycket gott! Jag älskar att läsa om mat på resor! Och thailändsk mat som är så god!

    SvaraRadera
  8. Oj, så mycket mumsigt och blue margeritan har en vacker färg :)

    SvaraRadera
  9. Oj, allt ser verkligen jättegott ut!

    SvaraRadera
  10. HURRA för reseuppdatering! Och jösses, vad mycket gott ni har ätit. Jag har aldrig varit i Thailand, men jag har faktiskt provat sticky rice när vi var på någon pressträff med Santa Maria. Det var riktigt, riktigt gott! Fick dock smaka en annan thailändsk specialitet, någon frukt som luktade alldeles fruktansvärt! Den var inte riktigt lika god.

    SvaraRadera
  11. Så mycket gott ni har ätit.

    Verkar som ni haft en riktigt bra semester :-)

    / Jenny

    SvaraRadera
  12. Men hjälp vad mycket gott ni ätit! Nu blir jag sugen på thaimat för det var ett tag sedan jag lagade det, går liksom i perioder.
    Ha det fint i sköna sommaren/kram Karin

    SvaraRadera
  13. Underbart! Älskar både Thailand och dess mat.

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  14. MåGott; Ja, mangon ska vi försöka oss på att kockat till själv någon gång. Men det kräver verkligen sin mango:)

    Helena; Ja, maten är en väldigt stor del av resan man tar, en viktig del:)

    Hovkonditorn; Ja, den var riktigt isblå.

    Cupcake; Mmmm:)

    Martina; Helt rätt har du!

    Charlotta; Vet nog precis vilken frukt du har fått smak, vänta bara vad som snart kommer:)

    Jenny; Riktigt bra:)

    Karin; Ja, hjälp är väl rätt uttryck:)Periodare? Detsamma till dej.

    Smaskeli; Visst är det härligt:)

    SvaraRadera
  15. Näe fy... Sååå mycket gott! Jag vill också frossa i thailändsk mat. det är så ruggigt gott. Och det var inte lite godsaker ni hunnit äta.

    SvaraRadera
  16. Remsan; Visst är det gott, perfekt sommarmat! Nej, man hinner med en hel del på 3 veckor:)

    SvaraRadera
  17. Jag förstår varför ni har gått över till GI... ;)

    Så mycket gott - tur att man inte har semester var dag!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!