måndag 12 december 2011

Hemgjord rullsylta

Vi lovade ju er att ni skulle få veta vad som lagades till i köket igår och då är det väl på sin plats att avslöja det? För gårdagen gick verkligen i matlagningens tecken här i Mårtenssons kök, vi kockade risgrynsgröt i crock poten, Håkan slängde ihop ett gäng köttbullar och som om det inte var tillräckligt så gjorde han även sin första rullsylta, allt dokumenterat av frun i köket! 
Ovanpå allt detta så lagade vi faktiskt middag också, tro det eller ej:) Men den middagen får ni allt vänta på ett tag till, idag ska ni nämligen få veta hur ni kan få njuta av er egenlagade rullsylta till jul. 
För det vill ni väl, eller hur? Då kör vi:

Färdiga resultatet, en stycken rullsylta med en rejäl klicka stark senap. Precis lagom med sälta i smaken, och kryddorna tar inte överhanden utan bara anas i bakgrunden. Klart godkänt!

Börja med att rimma sidfläsket ett par dagar innan ni tänker rulla er sylta. Håkan gjorde enligt Jens Linders beskrivning i "Det glömda köket":

Rimmat sidfläsk
ca 1½ kilo färskt sidfläsk
½ dl salt
½ tsk salpeter 
Blanda salt och salpeter och gnid in köttet med blandningen. Låt det stå i kylen 1 dygn.
Saltlake
3½ l vatten
3 dl salt
½ dl strösocker
Koka upp alla ingredienser, skumma och låt det kallna. 
Lägg köttet en stor skål, slå på den kalla lagen så köttet täcks. 
Lägg på en tallrik och lägg en tyngd på så att den hålls nere. 
Låt detta stå kallt i 2-3 dygn.

Nu är det tid att dela köttet, krydda det och rulla samman till en rulle som ska kokas:
Ta upp köttet från saltlaken och lägg med svålen nedåt på en skärbräda. Skär rakt över längs med svålkanten nästan hela vägen genom, men spara den sista biten så köttstycket hänger samman. Bred ut köttstycket.

Rullsylta
Till kryddningen av köttet
2 tsk krossat kryddpeppar
1 tsk malen ingefära
½ tsk kryddnejlika
Krydda den tjockare delen av köttet och rulla samman till en rulle som binds upp, se nedan för beskrivning.
Till kokningen av köttet
10 kryddpepparkorn / liter vatten
10 vitpepparkorn / liter vatten
1-2 msk strösocker
1 skivad morot
1 halverad gul lök utan skal
2-3 msk ättikssprit
Lägg rullen i en gryta, mät upp vatten i ett litermått och slå på så mycket vatten så rullen täcks. Tillsätt övriga ingredienser, lagen ska smaka lätt syrligt. 
Låt köttet sjuda sakta under lock till det känns mjukt när du känner med en provsticka, det tar ca 1½-2 timmar. Kollar du graderna med en kötttermometer så ska det vara 70-72 grader. 
Ta upp rullen och låt den kallna mellan två skärbrädor, gärna med en tyngd på.

 Krydda den tjockaste delen av köttet med kryddorna enligt receptet.

 Börja rulla samman köttbiten från den tjocka sidan, rulla det så hårt och tätt som du kan.

 Rullen kan skäras av i kanterna om du vill ha en jämnare yta. Köttet du ev. skär bort går bra att steka och käka till kanske lite skramlade ägg. 

Bind upp rullen med ett bomullsband, låt gärna bandet ligga i vatten innan du använder det så blir det mycket enklare att hantera och få det riktigt hårt spänt. 

Vill du så går det alldeles perfekt att frysa in din rullsylta fram tills det är dags att servera den på julafton. Den avnjuts bäst med inlagda rödbetor, skånsk senap och kanske lite brunkål.

Över till dagens ängel så, en tjej som sitter säkert på vårt vitrinskåp. Ser ut som hon tagit för sig av både en och två portioner av Håkans rullsylta... kanske lite av gröten vi kokte till efterrätt:) 
Påminner om Marilyn Monroe, så hon går därför under namnet Monroe-ängeln!

Nu hoppas vi att ni får en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

20 kommentarer:

  1. Åh vad coolt med egen rullsylta. Har jag inte ätit sedan ja...vet inte när det var.Men gott är det.:-)

    SvaraRadera
  2. Gul; Eller hur:) Visst är det gott.

    SvaraRadera
  3. Sylta är inte min grej, men den här skulle jag kunna tänka mig att prova! Vi byter vet jag - en väldigt bra idé. Sylta mot julgodis! :)

    SvaraRadera
  4. jag trodde det var en rulltårta först, jag måste vara väldigt trött för jag läste rulltårta väldigt länge, ända tills det kom in rimmat fläsk i bilden faktiskt... jag har aldrig ens hört talas om rullsylta innan, är det nåt söderöver påhitt eller är det jag som är insyltad? (höhö. hehe. hoho.)

    SvaraRadera
  5. Pernilla; Vi vet faktiskt inte om det är skånskt, har faktiskt både Googlat och letat i böcker här hemma eftersom vi själva hade samma funderingar. Kanske någon annan har något bra svar? Försår att du började undra vad det rimmade fläsket var för en konstig fyllning i rulltårtan...:) Insyltad, som du kan få till det:)

    SvaraRadera
  6. Wow, imponerande! Rullsylta är inte min favorit på julbordet, men det här gjorde mig än dock väldigt imponerad och sugen på rullsylta.

    SvaraRadera
  7. Söt ängel även om hon e lite rund! ;)

    SvaraRadera
  8. Wow, vad duktig Håkan är, självklart fotografen Anki å:-)
    Den rullsyltan skulle min pappa bra gärna sätta tänderna i!

    Ser ut som den "lilla" ängeln ätit lite väl mycket julmat, men, hon ser ut att må bra.

    Kram på er och ha en bra vecka

    SvaraRadera
  9. Så ni är också förtjusta i änglar, själv har jag en in-tatuerad på ryggen, en lite tjockis precis som er (eftersom jag älskar änglar och samlade när jag var yngre) Rullsyltan ser jättefin ut, har aldrig testat det! Mormor gjorde alltid kalvsylta när jag var liten... Sen måste jag också säga att er julgran är himla snygg, har inte bestämt om vi ska ha nån i år men man blir himla sugen när man ser eran! Kram på er!

    SvaraRadera
  10. Åh vad roligt och spännade. Det är den här typen av matlagning som håller på att gå i graven. Tack för påminnelsen att mat också kan vara ett hantverk:) Åh jag skulle gärna provsmakat den också!

    SvaraRadera
  11. Attans vad ni imponerar i köket! Är det inte hemstoppad korv så är det rullsylta. Jag är verkligen imponerad. Måste nog ta mig iväg till den där ICA butiken med en väldigt skicklig kille i delikatessen. Jag har ätit rullsylta som barn så den finns på julbordet även i Bohuslän, den och pressyltan. Hur som väldigt god ser den ut och tror minsann ängeln har fått lite många smakprov av er goda mat ;).

    SvaraRadera
  12. Alltså Håkan är makalös! Här kommer egen rullsylta också! Får dock erkänna att det inte är något jag får cravings för... Resten av släkten däremot måste ha det på julbordet.

    SvaraRadera
  13. Rullsyltan kan ni få behålla för er själva, men ängeln adopterar jag gärna, åh vad söt :D

    SvaraRadera
  14. Vad duktiga ni är, jag är imponerad!!

    SvaraRadera
  15. Vi har aldrig ätit rullsylta, än mindre gjort det - men med Era väldigt pedagogiska bilder känns det inte helt omöjligt att prova. att det är gott vet vi, vi utgår från Er goda smak.
    hälsar Postgårdsromantikerna

    SvaraRadera
  16. Kul med sylta, älskade det som barn men har inte ätit det på länge. Så om ni får oväntat besök så vet n vem det är. :)

    SvaraRadera
  17. Vad skulle ni ge den i betyg från 1-10? Är det värt att testa med andra ord?
    //Lottzy

    SvaraRadera
  18. Kim:Salta rulla bind koka klart.

    Amy: Helt klart för mycket rullesylta.

    Susanne: Håkan fotograferade lite också denna gång minsann:)

    anna: Kalvsylta gör jag på jobbet också, mums.

    Ann-Sofi: Jag skall försöka hålla liv i hantverket på jobbet.

    Gun: Tack! Det är inte så långt till Ge-Ma livs, hjärtligt välkommen.

    Remsan: Tack, du hade säkert gillat min.

    alexandra:)Det kan vi tänka oss.

    Moma: Tack.

    Postisarna: Kul att ni vill prova hoppas ni gillar det.

    Matarkivet: Du är hjärtligt välkommen.

    Lottzy: Klart det är värt att testa.

    SvaraRadera
  19. Hur många msk ättikssprit per liter vatten och hur många %

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ättikssprit, dvs 12 procent, och du kan räkna att 3 msk räcker till 5 liter vatten - det ska smaka syrligt om du smakar.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!