onsdag 21 december 2011

Senapssill på skånsk senap och avkopplande ängel.

Visst är det underbart med tekniken, speciellt när man får den att fungelera:) Vi kunde inte få till något inlägg alls igår eftersom att vår dator inte alls ville samarbeta med oss, men idag har vår dator bestämt sej för att återuppta samarbetet och det tackar vi för. Så nu gör vi som så här att vi lägger upp gårdagens inlägg nu på förmiddagen, så slänger vi upp dagens inlägg senare i kväll, det blir väl bra?

Med risk för att vara tjatiga så blir det ett sillrecept vi bjuder på även idag. Det finns en stor risk att det blir några till innan julafton, men ni får helt enkelt försöka att stå ut med oss och våra sillar. Vi fortsätter använda oss av recepten som vi letat upp i Guns gömmor och som vi vet att vi alla gillar. Senapssill hittade vi flera olika recept på, från tidningar, handskrivna på lappar och även i recepthäften, så vi visste faktiskt inte riktigt vilken av dom vi skulle välja. Men efter ett tag bestämde vi oss för att att det som vi såg att hon hade skrivit lite förändringar på i kanten, det kändes som att det var dit hon ledde oss. Vi har blandat vår senapssill på skånsk senap, men det funkar säkert hur bra som helst med vanlig svensk också.
Receptet är avskrivet enligt förändringarna Gun gjort i kanten, vi litar helt och hållet på det. 


Senapsgravad sill
500 g sillfiléer (som först ska ha varit fryst)
Lag
½ liter vatten
1 dl ättikssprit 12%
1 msk salt
1 msk socker
Blanda samman lagen så att salt och socker löses upp. Dra av skinnet från sillen och lägg dom i lagen. Ställ kallt över natten, eller allra helst under 1 dygn.
Senapssås
1½ dl senap (vi använder grovmald skånsk senap)
3/4 dl rödvinsvinäger
1½ dl matolja
2½ msk socker
2½ krm mald vitpeppar
1½ dl finhackad dill
Blanda samman ingredienserna till såsen, smaka va så du är nöjd med smaken.
Ta sillen ur lagen och låt den rinna av innan du varvar såsen med sillen i en burk. Ställ burken i kylen och låt den gona till sej under 1 dygn innan du serverar den.

Dagens ängel kör på den mer "laid back" stilen idag, struntar i allt vad julförberedelser heter och njuter av en bra bok istället:

Ännu ett av Ankis mors konstverk, gjord efter en idé hon fick från en bild i en tidning. 
Denna ängeln ligger i vårt sovrumsfönster året runt, en bra påminnelse om att man inte bara ska fara iväg genom livet, utan även att koppla av och njuta också. Om man sen gör det med en bra bok, eller vid något annat tillfälle kvittar egentligen, bara man gör det:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Datorerna är bra att ha, när det funkar :-) Tar gärna emot många sillrecept, det som är så gott!

    SvaraRadera
  2. Åh, jag älskar den ängeln!!! Jag som samlar på änglar undrar lite försynt - gör mor/svärmor sådana änglar till försäljning? I så fall är jag verkligen intresserad.

    SvaraRadera
  3. Jag köpte Expressen och Mitt kök idag. Och vad hittade jag där?! Så kul att se två bekanta ansikten! Grattis!
    Låter som jag måste ta och prova den där sillen med fetaost. Jag tror på expertisen :-)

    SvaraRadera
  4. Vilken konstnär! Ännu en fin ängel!

    SvaraRadera
  5. Linda; Eller hur? Felr är på väg, håll ut:)

    Kjersti; Visst är den fin. Kul att fler än vi samlar, men tyvärr så kan vi inte hjälpa dej med änglar som Ankis mor gjorde.

    Remsan; Tackar, tackar! Jahaja, där ser man, känt folk i tidningen:) Ja de kontaktade oss och frågade om vi ville vara med och det tackade vi ju ja till!
    Tycker absolut att du ska prova fetaostsillen, den är oväntat (?) god.

    MÅGott; Ja, det var hon verkligen.

    SvaraRadera
  6. Nästan identiskt med mitt senapssillsrecept. Jag hittade det i en gammal Amelia Mat och bytte ut senapen mot en grov, söt och stark sort. Gottigottgott :) Och som vanligt älskar jag ängeln när den är gjord av Ankis mor :)

    SvaraRadera
  7. Ansi; Aha, säger du det. Detta är från en sillbroschyr och vi håller tummarna. Så kul att höra, vi gillar också den skarpt.

    SvaraRadera
  8. Tack så mycket för er gulliga kommentar i min blogg.

    Sill ja... idag provade jag det faktiskt inte på julbordet. Däremot så gav jag jansson en chans, det var riktigt gott :-)

    Snacka om avkopplad ängel. Precis som ni säger, man måste ju njuta också, inte bara springa runt. Jag övar ;-)

    Kram på er och må så gott

    SvaraRadera
  9. Tack för bra recept och
    Åh vad det är kul med era änglar
    Må Väl
    Hej Helena i Småland

    SvaraRadera
  10. Susanne; Vassego, så lite så:) Jansson är absolut värt en chans, så gott. Ja, man behöver nog öva lite på det där att koppla av, inte så lätt alltid speciellt i dessa tider. detsamm till dej.

    Helena; Varsågod. Kul att höra att du tycker det! Vi önskar dej detsamma.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!