onsdag 29 februari 2012

Enkelt sätt att laga till god kålpudding.

Ni tror väl snart att vi har en, eller två skruvar lösa här i köket när vi berättar vad vi köpt på oss idag! Men det är som det är, vi kan bara inte gå förbi skyltar med "Halva reapriset" textat med stora bokstäver, i varje fall inte när det gäller... jodå - kokböcker! Vi tog en sväng inom Åhlens för att köpa en fruktkorg till köket och kom ut med ytterligare 3 nya kompisar till resten av våra kokböcker, förutom fruktkorgen...! 
Alltså, det är ju nästan så vi skäms lite grann, men när det kan göras sådana fynd så kan vi bara inte låta bli:) 

I boken om husmanskost finns det många spännande gamla recept, eller vad sägs om det berömda lungmoset (Håkan mår illa varje gång han hör det ordet), halmad ål eller kokt rökt grishuvud? Förmodligen inga recept vi kommer att kocka till i vårt kök, men det finns en hel del andra rätter som lockar oss. 
Just husmanskost är dagens recept från oss till er, ett lite annorlunda sätt att kocka till kålpudding på. Dels gjorde vi den i lergrytan och dels använde vi oss av färdig brunkål, ni vet sån där man köper på plastkorv. Det smakade riktigt bra så vi skickar vidare receptet ut i cyberspace, om nu någon annan känner för att prova. 


Kålpudding i lergryta 4 port
500 g brunkål (en "plastkorv")
600 g blandfärs
1 dl ströbröd
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl vatten
1½ msk smör
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten, minst 15 minuter innan du använder den.
Blanda ströbrödet med salt och peppar och låt det sedan svälla i vattnet i 10 minuter.
Arbeta samman färsen med ströbrödet.
Lägg hälften av brunkålen i botten av lergrytan, lägg färsen ovanpå och täck den sedan med resten av kålen. Klicka över smör, lägg på locket och ställ in grytan på nedersta falsen i en kall ugn.
Ställ in graderna på 225 grader och sätt igång ugnen. Låt grytan stå inne 1½ timme. Ta av locket och låt ytan få färg, ca 15 minuter.
Servera med kokt potatis, lingonsylt och sås.


Som barn fick vi båda lingonmjölk till efterrätt när det serverades lingonsylt som tillbehör till middagen. 
Det måste vara världens lättaste efterrätt! 
Lingonmjölk
1 glas mjölk
2-4 msk lingonsylt
Blanda samman mjölk och sylt i ett dricksglas, njut! 

 Halva reapriset, summa summarum 150 kronor för alla tre, det kallar vi bokrea!!! Nästan som i gamla tider:)

Och här har ni nya fruktkorgen, nästan så vi borde köpa en sommarstuga också. Den hade stått fint där:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

33 kommentarer:

  1. huuuu, kålpuddingen får ni behålla för er själva :) vad är det med er skåningar och all kål? är det för att ni har så nära till polen? :P

    tycker absolut ni ska köpa en sommarstuga, då har ni ju någonstans att göra av alla kokböcker också, för kokböcker behöver man ju även i en sommarstuga :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hänger kanske samman med närheten till Polen och Tyskland, vi är nog lite mer kontinentala här nere :) :) Kanske något för någon forskare att lägga lite tid på?

      Kanske i närheten av Göteborg då, eller vad tycker du? Fast då hade vi inte behövs några kokböcker där, det finns ju en hel drös av trevliga matbloggare däruppe som kunde bjuda på middagar!

      Radera
  2. Lingonmjölk! Jag minns när jag var liten och vi åt middag hos mormor, ofta var det mat med sås och potatis och tillhörande lingonsylt eller äppelmos. Lyckan var total om man fick några skopor sylt/mos i sitt mjölkglas när maten var uppäten- det kändes på något vis som höjden av lyx :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det så, tänk så härligt när det inte skulle till mer för att känna känslan av lyx då! Underbart med matminnen:)

      Radera
  3. Ja, halva reapriset kan man ju inte tacka nej till minsann! Bra köp tycker jag :)

    Har aldrig ätit kålpudding... undrar om det går att göra med veg färs tro?

    Önskar er en fin onsdagskväll, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är så svårt:)
      Det måste det ju göra, och kålen är ju vegetarisk så den behöver du inte byta ut. Du får helt enkelt prova och experimentera lite i köket.
      Detsamma till dej!

      Radera
  4. Sommarstuga - klart ni ska ha en sån. Den kommer att gå ihop så fint till fruktkorgen! Tack för tipset på kålpuddingen! Tål att testa det smidiga receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men eller hur? Visst behöver den en stuga att stå i?
      Varsågod, hoppas det ska smaka!

      Radera
  5. Kålpudding är så gott tyvärr är det bara jag hemma som äter det. Får laga det till mig själv och mysa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får helt enkelt ta och fixa till en miniform, eller kanske en stor så det blir portioner att frysa in?

      Radera
  6. Kålpudding är väl bland det godaste som finns!
    Ser jättegott ut!!
    = )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det kan tydligen varieras en hel del! Tack.

      Radera
  7. Kul, det blev kålpudding hos oss också i dag. Riktigt gott!

    När det gäller 30 grader i februari, så har jag ändrat uppfattning om programmet. Jag satt och vred mig i soffan i måndags, riktigt jobbigt. Håller med er när det gäller Majlis, men också han som letar fru och för att inte tala om Kajsa som fortsätter stressa runt. Nej, är lite besviken faktiskt. Får se om jag klarar av att fullfölja serien.

    Ha en bra kväll!
    /Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, som det kan bli då:)

      Ja, vi började också skruva lite på oss, det känn som det tar en lite jobbig vändning och leder till lite för mycket irritationer... Vi får väl se vart hän det barkar.

      Radera
  8. amen gu detta är en av mina favoriträtter,de är ju så himla gott.
    åh nu vill jag ju ha detta,mums

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara ut i köket och sätta igång:) Eller kanske skriva upp det på nästa veckas meny?

      Radera
  9. Ni är roliga! Köp en sommarstuga! Kanske hittar på halva reapriset?!:)
    Snygg fruktskål iaf.
    Hintade kålpudding till Johan ikväll men gillades inte. Gillade varianten med fänkål ist för vitkål som gjordes på halv åtta igår. Får bjuda någon annan på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) :) Du e inte så lite rolig du heller, halva reapriset hade väl varit nåt!
      Du kan få bjuda oss på den, låter gott tycker vi!

      Radera
  10. Smart att göra kålpuddingen i lergrytan!
    Jag har inte (ännu...) köpt några kokböcker på bokrean. Har medvetet gått omvägar ;-) Kikade däremot på Jamies matrevolution i USA på 7:an ikväll. Jisses, säger jag bara. Och jag som varit på min sons skolkök. Deras mat är ju ingenting jämfört med vad dessa barn åt i skolan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, det som serveras i de Amerikanska skolköken som man sett på tv är ju knappast värt att kallas människoföda... så dåligt av ett så välbärgat land!

      Radera
  11. Men hur var det nu? Hade ni inte kokböcker tillräckligt eller..... ;)

    Jag har bara köpt en liten bok om Macarons för 39 kr. Kunde liksom inte låta bli...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, tyst med ej:)
      Nej där ser du, visst är det svårt?

      Radera
  12. Kålpudding! Mammas! Med sirapsstekt vitkål och ljuvlig sky! Snart dags för ett besök hos päronen tror jag :-) Jag låter mamma göra dessa husmansklassiker. Törs inte ge mig på dem längre för varje gång blir jag så besviken när det inte smakar som "mammas". Brunkål har jag faktiskt aldrig ätit... Smakar det mycket annorlunda i en kålpudding jämfört med vitkål?

    Jag vill också ha nya kokböcker så att jag får något att göra. Damma av dem alltså när de har stått på hyllan ett tag :-) Fina fynd ni gjorde!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en liten besvikelse när det inte blir samma smak som mammas. Men passa på nu när du kan att vara med när mamma kockar och ställ alla frågorna om matlagningen (och annat), det är sånt som man önskar att man hade gjort, sen en dag...

      Kålen blir ju framför allt mjukare när det är brunkål man använder, och smaken tyckte i alla fall vi var snäppet bättre... men det är ju förstås en smaksak.

      Radera
  13. man får passa på tycker jag, inbunda böcker är överlag ganska dyrt annars, så ni har mitt fulla stöd i kokboksmania:t!
    Kålpudding har jag inte ätit sedan skolan, och har inte förträffliga minnen direkt. men å andra sidan finns det väldigt mycket matrelaterat jag ändrat åsikt om de senaste 20 åren, så kålpudding kan mycket väl gå hem även hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att någon stöder oss i vår kokboksmania, det var ett mycket bra ord förresten:)

      Du får helt enkelt ta och prova, för visst förändras smaken med åren.

      Radera
  14. Många härliga fynd:) Kålpudding är inget som lockar faktiskt. En rätt som jag är lite rädd för även att jag nog aldrig testat. Det är skolkökets fel!Mattanterna från låg och mellanstadiet har förstört många goda härliga maträtter.Ha en härlig torsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?
      Men då är det på tiden att du bevisar att de hade fel, och att de rätterna som de förstörde faktiskt kan smaka gott?

      Radera
  15. Ne nu får man ta och testa kålpudding :D! Har sätt det på många ställlen nu. Den där lingonmjölken verkade galet god. Den ska jag testa snarast :)!

    SvaraRadera
  16. Ja det är en god gammal klassiker, väl värd att provas! Både kålpuddingen och lingonmjölken:)

    SvaraRadera
  17. Vad lycklig jag blir när ni skriver om lingonmjölk! Vi drack det när lingonsylten var slut. Pappa hällde mjölk i burken och svepte runt, och sen vill jag minnas att vi t o m drack direkt ur burken :) När vi var barn förstås. Senast jag drack lingonmjölk var till/i hemgjord mandelmjölk. Supergott.

    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
  18. Lingonmjölk fick jag också när jag var liten. Både till efterrätt och som mellanmål. Nu gillar jag inte alls mjölk längre men jag minns hur gott jag tyckte det var.

    SvaraRadera
  19. Blev riktigt nyfiken på husmanskostboken!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!