måndag 3 september 2012

Kräftskiva på tu man hand.

Då ska vi se då, vi har lite mat, dryck och bilder på lager som står i kö för att få komma med... ibland hopar sej inläggen och vi hinner inte riktigt med allt som vi gjort och ätit. Fortfarande ligger det restaurangbesök, en ny korvvariant, en god kaka och en vansinnigt god kalvrätt a'la Italien och väntar på plats i vårt kök... 
Men de får faktiskt vänta lite till för idag är det dags för oss att sjunga kräftornas lov! 

Vi satte alltså tänderna i årets premiärkräftor i fredags, dock utan både hatt och haklapp - det skulle väl sett något ut:) Kräftorna lades i blöt i ny lag på torsdagen så de hade god tid på sej att få ny smak och denna lagen var verkligen en som gick hem i vårt tycke! Receptet hittade Håkan i juli-numret av "Allt om mat" och endast en liten förändring gjordes när lite mer salt tillsattes. 

Det mesta av det bästa. Västerbottenkex, goda ostar, snaps och röda kräftor. 

 "Här ligger vi och gonar till oss i vår nya lag", SPA-besök innan måltiden...

Kräftlag till ett paket kräftor
1 paket halvtinade kräftor (låt tina i kylen ca 24 timmar)
3 liter vatten
33 cl porter
1 dl grovt salt (utan jod)
½ dl halvtorr sherry
2 msk råsocker
½ gul lök
1 knippe dillkronor
Koka upp vatten, porter, salt, sherry, socker och löken i en stor gryta.
Lägg i dillkronorna och ta grytan från värmen.
Låt lagen kallna och ta ur löken.
Lägg kräftorna i lagen och låt dom stå i kylen till nästa dag och dra åt sej de goda smakerna.

Till kräftorna åt vi lite olika ostar, baguetter, oliver och goda kex som Anki slängde ihop snabbt och enkelt efter ett recept från ICA. Ett recept som varieras med olika smaker var vi båda överens om:

"De smakar ju precis som Saltiner, fast mycket godare!", var Håkans betyg. 
Dock kunde de nog tagits ut från ugnen lite tidigare...

Västerbottenostkex ca 15 stycken
1½ dl vetemjöl
50 g smör
1 dl riven västerbottenost
1½ tsk dijonsenap
Kör alla ingredienser i en mixer/matberedare till det blir en jämn och smidig deg. 
Rulla ihop degen till en rulle, ca 8 cm lång, plasta in i platsfolie och lägg i kylen minst 30 minuter. 
Skär rullen i jämna bitar, ca ½ cm tjocka, och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Tryck ut kexskivorna lite, toppa med lite extra riven ost och grädda mitt i ugnen 10 minuter på 200 grader. 

I glasen plaskade lite nya sorters öl runt, Håkan körde franskt och lät hustrun prova en tysk:)

Håkans öl; Saint Landelin Mythique, en fransk Ale, bland det godaste jag druckit till kräftor! Gillar man fruktigt smakande öl så är denna ett hett tips
Ankis öl;  Tyskt veteöl, Störtebeker. En absolut värdig tävlande om topp-placering vad gäller veteöl, en ny favorit. Frisk, söt och mild, nästan ingen smak av beska alls. 

Då var lovsången slut där, i morgon återkommer vi med fler godsaker från lagret!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

25 kommentarer:

  1. Det ser ju så gott ut med kräftor men på sin höjd får jag i mig ett par stjärtar OM jag tar dem tillsammans med goda tillbehör. Tillbehör som era till exempel. Där tar jag gärna alltihop, inklusive drycken!

    Och så är det ju själva grejen också att sitta och mecka med maten och låta det ta tid, och inte behöver man vara ett helt gäng då med haklappar och hela konkarongen. På tu man hand går ju bevisligen alldeles utmärkt :-)

    Ser fram emot korvinlägg och annat gott!

    Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej då, du får smaska på tillbehören, vi vet ju hur det är med dej och blötdjur och den förslagna drycken:)

      Ja det är ett härligt tisdskrävande pilleri och det blir garanterat många världsproblem lösta under tiden.

      Korvinlägg, coming up!

      kramar

      Radera
  2. min första tanke var just: "vadå? västerbottenkex, vad är det för gottigt?!" så det var ju en himla tur för er att ni skrev ut receptet, det låter hur gott som helst ju. speciellt för mig som inte äter kräftor och därför får gå loss på tillbehören när det vankas kräftskiva :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En till med bara tillbehör då alltså, hur bra som helst går det.

      Radera
  3. Mums för kräftor och västerbottenkex... Lockar lockar...
    Nyfiken på lagen till kräftorna. Varför ska det vara salt utan jod?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad vi har förstått så är det för att kräftorna annars kan få en mindre god bismak.

      Och visst är det mums!

      Radera
  4. De där kexen ser mer än lovligt goda ut! Så perfekta till skaldjur och ostar! Måste sparas i min receptbank. Kul att också ni har kräftskiva på tu man hand. Min dotter och jag åt kräftor förra veckan, bara hon och jag men utan hattar. Och utan att bli i hatten! Så gott och mysigt och den där huvudvärken som man annars lätt får av kräftor (hrm) uteblev liksom.

    Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skönt att slippa huvudvärken ja, det tyckte även vi:)

      Radera
  5. Allt med Västerbotten ost i blir ju så gott.
    Och kräftor...sist jag åt det fick jag mest skala då mina killar älskade dem men så klart inte kunde skala själva :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det, en klar favoritost i vårt kök.
      Nej, det kan ju vara lite knivigt med de där skalen.

      Radera
  6. Mums, de där kexen verkar jättegoda!

    SvaraRadera
  7. Hihi... SPA för kräftor. Det låter det:)

    SvaraRadera
  8. Kräftorna ser SÅ goda ut och det skadar nog inte att man ibland provar en ny lag. Behåll ett paket i frysen så att jag också kan testa om ni kommer ner i höst för att fylla upp vissa förråd ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, en ny lag är nästan tvunget tycker vi, det behövs den där riktigt salta smaken.
      det kan man aldrig veta om vi behöver fylla på:)

      Radera
  9. Ja, de där blogginläggen har en tendens att hopa sig ;)

    Härligt härligt, klart ni skulle haft hattar och hakklappar ;)

    De där kexen, yum säger jag... stor kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom har ju det:) Jaha det tycker du, kan du se oss i det...

      Kram till dej, vännen.

      Radera
  10. Kräftskiva på tu man hand är ju inte fel! Och de där kexen säger jag med, wow:-)

    SvaraRadera
  11. Det här är grejer det! Kräftskiva på tu man hand. Desto mer kräftor får man ;-) Lite annorlunda lag, med sherry i. Låter gott. Ja, det är alltid godare att koka ny lag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man får ju inte vara dum alltså:) Visst är det godare och nästan tvunget, och lite sherry skadar absolut inte.

      Radera
  12. Nu spärrade vi upp ögonen rejält när vi såg västerbottensost nämnas, de där kexen måste vi absolut testa, kan inte bli annat än galet gott!

    Vi har också testat Störtebeker eftersom weissbier är favoriten hemma hos oss. Kanske snäppet bättre tycker vi att Franziskaner och Wiehenstephaner är men det är som sagt en smaksak. Testa om ni inte gjort det innan!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!