torsdag 22 november 2012

The förrätter.

Vi kör väl på med förrätterna från lördagens firarmiddag, eller vad säger ni? Säkert kan dom komma till nytta för någon framöver, kanske redan till helgen kanske... För den är ju faktiskt snart här igen den däringa helgen eftersom veckorna envisas med att försvinna som en avlöning!

Vi käkade en trerätters, vilket denna gången innebar att det serverades två förrätter (ska det vá, så ska det!) innan varmrätten. Ceviche är något vi varit sugna på att prova på länge nu och när Håkan hittade ett recept med pilgrimsmusslor så var saken biff. Ja, eller mussla...
Surt och gott var det, lite hett från chilin och vitlöken, på det hela taget väldigt gott alltså:

Originalreceptet finns med i en av Håkans favoritkokböcker "Det glömda köket" av Jens Linder. 

Ceviche på pilgrimsmusslor
150 g pilgrimsmusslor
Lag
1½ lime
½ fint hackad rödlök
1 liten vitlöksklyfta, fint hackad
1 tomat, urkärnad och tärnad
1 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
1 tsk salt
Skiva musslorna tunt, enklast om de fortfarande är halvfrusna.
Blanda samman lagen i en skål, lägg i musslorna och täck med plastfolie.
Låt skålen stå i kylen minst 4 timmar, var noga med att alla musselbitar ligger under vätskans yta.
Ta upp musslorna, tomat och lökhack från lagen och lägg dom i portionsskålar.
Hacka över färsk koriander om du gillar det, servera med kex.


Enkel Räkcocktail   2 port
1 påse räkor
½ rödlök, skivad i ringar
1/4 huvud isbergssallad, strimad
1 avokado, tärnad
6 stänger vit sparris
brödkrutonger, gärna stekta rapsolja med citron- eller vitlökssmak
Thousand island dressing
Skala och dela räkorna i mindre bitar och blanda samman alla ingredienser i portionsglas.
Servera salladen med dressing.

Nytt bubbel till ett väldigt bra pris, nummer 7891 på systembolaget. Föll oss ganska bra i smaken, ganska lätt och friskt så till musslorna och räkcocktailen gjorde det sej väldigt bra, men till tonfisken blev det för tamt. 

Ikväll blir det inte någon firarmiddag serverad i vårt eget kök inte, nej då! Håkan lämnar istället hemmet nu för att festa loss med chefen och kollegorna på Näringslivsgalan i Folkets Park. Affären han jobbar i (GeMa-Livs, Köpingebro) är nämligen en av de företag som är nominerade till "Årets företag", och naturligtvis hoppas vi att de tar hem vinsten! Håll tummarna riktigt hårt!!!
Anki kör alltså solokvist ikväll, det ska ätas rester, tittas på tv och hälsas på hos bloggvännerna för att se vad de hittat på! En helt vanlig torsdagskväll, med andra ord. 

Till sist slänger vi in en bild på några av kryddorna som Freddy hade med sej hit igår. Hans kompis Patrik tillhör de som jobbar på resande fot och ganska ofta besöker Indien, så de senaste gångerna har han haft finfina påsar med hem till oss och till Freddy. 

Påsen längst ner till vänster är helt och hållet Håkans egna, den får han med glädje ha ifred från sin fru...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

27 kommentarer:

  1. Här var det två förrätter för mig. I like! Ceviche är så gott. Testa att göra det på lax eller tonfisk! Men man får vara försiktig med hur länge fisken marineras för den blir successivt tillagad av syran i marinaden.
    Vilka toppenpresenter ni fick!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, det gillar vi! Will do, nu har vi ju verkligen fått smak för det:)
      Ja, det är helt perfekt att få hem lite fina leveranser då och då.

      Radera
  2. Fräscha och härliga förrätter! Me like! Pilgrimsmussla äts för sällan här. Ja, förrätt brukar aldrig ätas alls....

    SvaraRadera
  3. Förrätter är min melodi. Fast jag älskar att baka söta grejer äter jag hellre förrätt än dessert. Ceviche är underbart men jag har bara ätit det med fisk. Musslor är ju en given ceviche för mig i Musselakademien.

    Bubbel som är prisvärt kan man aldrig dricka för mycket av. Gärna kall, torr och (som här) nästan gratis. Kanske nåt att satsa på att köpa med till nästa helgs hotellmysvistelse? Bra tips!

    Jag håller tummarna för vinst! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En mycket bra melodi:) Nästa gång blir det på fisk, nu har vi fått upp ögonen (eller munnarna) för hur gott det är.

      Klart bra val för en mysig hotellhelg, bubbla på bara:)

      Tack för det, vet fortfarande inte hur det gått, men det kommer säkert en rapport...
      Kramar

      Radera
  4. Påsen längst ner till vänster är min absoluta favorit! Exakt samma märke köpte jag senast jag var i Indien. Lovar att Håkan kommer enjoy lots! Härligt när ni får sådana fina presenter :)

    Håller också tummarna för Håkan och företaget, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jahaja, där ser man. Har du provat någon av de andra (ja förutom Garam Masala då) och har når bra tips? Tänkte vi skulle kola lite extra hos dej efter dom om dom står med.
      Ja, vi blir lika lyckliga varje gång, det är guld värt!

      Tackar, jag (A) håller mina ännu... börjar bli lite trött:)

      Kramar

      Radera
    2. Mango powder kan man ha i div rätter. Jag kommer inom någon vecka att lägga upp ett recept där bl a det ingår. Lasoon masala är helt enkelt vitlöksmasala. Används istället för vanliga vitlöksklyftor. Är den torr eller våt?

      Masalan längst ner till vänster och i mitten är i stort sett samma produkt dvs chilipulver (hot hot hot) så använd försiktigt. Haldi powder är vanlig gurkmeja och används i indiska grytor etc. Hör av er om ni undrar över något mera.

      Hahaha, vilken felskrivning! Jag läste faktiskt kök men hjärnan tolkar ju ibland fel till rätt... och sen beror det väl på vad man tänker på (blink blink Charlotta) ;)

      Kram!

      Radera
    3. Kanon, då ska vi hålla utkik efter mangotipsen, dej kan man lita på:)
      Lasoon är pulver, alltså torr, perfekt att ha om det är med vitlök ju.
      Chilin är Håkans juveler, de får han dosera helt på egen hand:)

      Ja, vi kör på din linje och lägger det helt och hållet på Charlottan:)

      Kramar

      Radera
  5. Håller tummarna för Håkan :) Roligt med indiska kryddor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är alltid lika roligt när vi får en leverans, nu får vi äta indiskt på kors och tvärs:)

      Radera
  6. "Ikväll blir det inte någon firarmiddag serverad i vårt eget kön inte, nej då!" Det här måste väl ändå vara veckans bästa felskrivning?! :=)

    KRAMAR!

    SvaraRadera
    Svar
    1. RODNAD värre än den värsta tomatfärgen!!!
      Undrar hur många läsare vi skrämde bort där....


      KRAMAR!

      Radera
  7. Ceviche, marinerad fisk och en massa gott. Fräscht och nyttigt, tänker jag. Kan det vara så att eventuell "fisksmak" blir så gott som obefintlig här? Mannen skulle nog bli överlycklig om jag överraskade med något sånt här. Om han fortsätter sköta sig så kanske det händer en vacker dag :-)

    Såååå avundsjuk på er kryddleverans. Schysst att ha en egen "dealer" :-)

    Önskar er en härlig helg!

    Kramar från Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det stämmer så bra så, fisksmaken försvinner och limen tar över. Klart mannen ska överraskas!

      Mycket schysst är det, vi blir lika lyckliga varje gång:)

      Detsamma och krammar!

      Radera
  8. Jag hoppade över att kommentera den snuskiga felskrivningen, Charlotta skötte den biten så bra. Hi hi. Riktigt roligt skrivet fast sant jö :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju undra lite hur många som egentligen la märke till det och hur det fungerar i hjärnan. Vi har läst det flera gånger innan vi la ut det och varje gång har ju hjärnan tolkat ordet som just kök...
      Men visst var det ju sant som det stod, vi serverar aldrig någon mat på just det stället, festmiddag eller inte:):)

      Radera
  9. Ja ceviche är verkligen magiskt gott. När det kommer till det rent sydamerikanska så är nog det det absolut bästa. Jag har aldrig gjort det på pilgrimsmusslor men jag blir sugen på att testa nu.

    Trevlig helg
    Anders, www.barariktigmat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fösta gången vi lagat till det själv, men absolut inte den sista. Nu ska fiskar testat i olika varianter.

      Detsamma till dej.

      Radera
    2. Man ska vara lite försiktig med insjöfisk som gös och abborre, som kan ha lite parasiter. Det kan iofs lax också men den norska odlade är i princip helt ofarlig. Det är trist att behöva frysa bra färsk fisk innan man tillagar det så jag brukar skita i det när jag gör ceviche, även om rekommendationen säger att man ska gör det för att inte riskera knepiga maskar.

      Radera
    3. Kanontips, vi tackar! Lax ska vi absolut prova och även tonfisk som Emmy skrev om.

      Radera
  10. Ceviche är galet gott men har aldrig haft pilgrimsmussla i. Vilket är konstigt jag som älskar just den musslan ( åts i fredags här) så nu vet jag vad jag ska göra nästa gång.

    Trevlig fortsatt helg.

    lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att vi kunde komma med något nytt att prova, nu är det fisk för vår del nästa gång.

      Detsamma till dej.

      Radera
  11. Förrätter är ju det godaste som finns, särskilt med fisk och skaldjur! Jag gjorde en ceviche inför en middag med sydamerikanskt tema för ett tag sen, men då vågade jag inte använda rå fisk/skaldjur eftersom jag visste att några av gästerna inte skulle gilla det... så det fick bli vanliga räkor i. Pilgrimsmusslor gjorde vi däremot en god förrätt på igår, då vi gratinerade dem i ugnen. Mums! Kan dock tänka mig att de är goda i en ceviche också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det så, hur mycket gott som helst finns det. Smart att ta räkor istället, perfekt för de som inte gillar rå fisk. Gratinera musslorna har vi också provat, så gott så.
      Absolut värt att prova göra cevichen på musslorna, det blir riktigt smarrigt!

      Radera
  12. Den där skumpan drack jag till en pilgrimsmussla på parmesanbädd med haricon vertz och coctailtomater. Mycket bra med tanke på den lilla prislappen.
    Läckert att servera två förrätter! Varför gör man inte det oftare?

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!