torsdag 20 december 2012

Kanderade äpplen

Är det något som vi båda förknippar med besök på julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn så är det de där knäckiga, sockersöta, knallröda, kanderade äpplena på pinne. Hur svåra som helst att äta egentligen men ändå så har vi alltid köpt sådana, bara för att bli lika oroliga för tändernas hållfasthet efter varje bett. Kladdig som bara den blir man runt munnen och härligt rödfärgad runt läpparna:) Men det är helt klart värt besväret för de är så barnsligt goda de där äpplena.

Kanderade äpplen

I år blir det ingen tur till Tivolis julmarknad, när vi anländer Köpenhamn för vår lilla minisemester så är den över sen några dagar och det är istället dags för rea! Därför tänkte vi att vi skulle försöka ge oss på att kandera äpplen i vårt eget kök.
I Jul med Ernst hittade vi ett recept som vi gick efter och det gick bra ända fram tills tredje äpplet skulle doppas, då började sockerlagen trilskas med fru Mårtensson. Det blev grynigt och inte alls så snyggt som de två första, men smaken var inte sämre för det.

Kanderade äpplen   5 st
5 röda äpplen
5 blompinnar
3 dl socker
1 msk glykos (eller vit baksirap)
några droppar röd karamellfärg
1/4 dl vatten
riven kokos
Tvätta av och torka äpplena. Stick i en blompinne i flugan på varje i äpple.
Häll kokos på ett fat.
Koka socker, glykos, karamellfärg och vatten tills blandningen karamelliseras. Prova med att droppa ner lite i ett glas med kallt vatten och om det stelnar och blir hårt är det klart.
Doppa äpplena ett och ett i sockerlagen, rulla dom i kokos och ställ sedan på ett fat för att stelna.
Det går alldeles utmärkt att hoppa över kokosen om man inte gillar det. Se bara till så du inte hoppar för högt så du slår dej när du landar:)

"Jul med Ernst, mat blommor & fix" av allas vår Ernst Kirchsteiger.
Vi tänkte detta receptet kunde passa fint som bidrag till månadens tema "En julsaga" hos Fika med Eleonore.

Så är det då semesterdags för den kvinnliga halvan av köket, Ankis semester börjar i morgon och det känns som det ska bli riktigt skönt. Sillinläggning står på schemat och kanske även lite brödbak äger rum om lusten och andan faller på. Håkan får vackert ställa väckarklockan tre mornar till innan det är dags att sova tills ögonen öppnas av fri vilja. 
Hur är det för er del, går ni också på ledigt i morron? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

22 kommentarer:

  1. Så underbart gott! :)
    Ha en fin kväll!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur underbart som helst:)

      Detsamma till dej Lana,
      kramar

      Radera
  2. Så gott, har inte ätit sådana äpplen sedan jag var barn, men vilken tur att det hann bli 2 fina äpplen iallafall :-) ett till er var :-D och så skönt med semester

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var tur det, vars ett bidde det:)
      Mycket skönt.

      Radera
  3. Svar
    1. Så gott, ja vi tyckte det kunde passa riktigt bra nu när vi äntligen fått till att göra sådana själv.

      Radera
  4. åh kanderade äpplen har varit på min to do lista väldigt länge men aldrig kommit till skott.får nog göra dessa riktigt snart för blir så sugen när ja ser dem...mmm

    SvaraRadera
    Svar
    1. På vår var den också länge, man nu kan man ju undra varför...

      Radera
  5. Aj, då, ja smält socker kan leva sitt egna liv:-) Gott blir det ju som sagt - och - Riktigt snygg äppelbild!!

    Tusen tack för söt kommentar hos mig!
    kram till er med:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan ju det... Tack!

      Varsågod, ska du ha och kramar.

      Radera
  6. Aldrig ätit sådana äpplen. Men fina är de att titta på!:)
    Trevlig semester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina att både titta på och att smarra på:)

      Tackar säger frun.

      Radera
  7. Kanderade äpplen är så vackra! Jag har faktiskt aldrig ätit sådana :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom, så glansiga och fina. Då tycker vi att du ska göra det, dom är faktiskt goda också.

      Radera
  8. Åhh det är ju så gott med kanderade äpplen, har aldrig gjort själv dock. De är även så fina att bara titta på!!
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, och det var inte så svårt, synd bara att sockret blev som det blev...

      Radera
  9. Så juligt och fint ni har det i Mårtenssons kök! Sillar, julgotter och nu kanderade äpplen! Ernstigt och väldigt snyggt! :)

    En riktigt God Jul önskar vi Er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så glada vi blir för er fina komplimang! :)

      Vi önskar er detsamma!

      Radera
  10. Så fina!! Barnen köpte sådana när vi var på Lisebergs julmarknad förra veckan och de älskade det! Har tänkt göra själv, men tänker att det kanske bara är sådär "magiskt" när man får köpa ett enda på en mysig julmarknad... Men jag kanske chansar ändå - om inte annat är de ju fantastiskt vackra som dekoration! God jul på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, det kan nog vara lite så också, det där magiska i att gå och leta efter som och sen köpa när de hittas försvinner kanske lite... men i år kunde vi inte vara utan och vi har velat prova länge nu:)

      Så fina som dekoration, kanske på julbordet?

      Tack, och detsamma till dej!

      Radera
  11. Det reprisavsnittet med Ernst när han gjorde dessa äpplen såg jag häromdagen när jag var hemma, det låter jättegott! Dock har jag själv aldrig smakat de...

    Hoppas ni har det bra i julstöket... vi är rätt så lugna och imorgon bakar jag lite och fixar i köket :) Kram på er, jag hoppas herr Mårtensson inte är trött efter allt jobbande!

    SvaraRadera
  12. Tycker de är superfina! Jag både älskar och hatar pyssel. Jag har oftast fantasi och får idéer som sedan blir fulare i verkligheten än i min tanke...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!