lördag 10 augusti 2013

Röda, söta, sega kakor!

Kakor, kakor, kakor, vi fortsätter tjata om de där kakorna och ni får helt enkelt försöka stå ut:) För det finns några recept kvar och vi vet att de säkert kommer att komma till nytta för något kakmonster någonstans.
Idag är det syltkakor som ligger på faten och de gör dom på Håkans begäran, för även om det inte var herr Ms fördelsedag så fick han ändå igenom sin önskan om hallonsylt på några kakor.

Detta receptet har vi hittat i en finfin vinstbok som vi vann hos Söta saker som Therésia Erneborg driver, vi vann den med vårt bidrag Passionerad jordgubbssalsa (receptet här). Boken Sött från förr bjuder på flera gamla klassiker från kakburken och en av dom var alltså dessa:


Syltkakor   ca 50 stycken
200 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
3/4 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
en fast sylt till garnering, vi använde hallonsylt
Rör samman smör och socker och blanda ner gräddfil.
Blanda ner mjölet och rör till en smet, den blir ganska lös men det behöver du inte oroa dej för - den ska vara så.
Rulla smeten till små bollar (lite vatten på händerna gör att det går lättare) och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på.
Tryck ut små gropar i mitten på kakorna och klicka i sylt, grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-12 minuter.

Tillhör ni de som minns kakmonstret förresten? Det blå, lurviga och kakgalna monstret som var med i Mupparna som visades på tvn i vår barndom? Ankis mor var dagmamma till en kille som var helt tokig i den blå figuren och skrattade så han tjöt varje gång Gun härmade den hesa mörka rösten "KAKA, KAKA!"

Vädret fortsätter göra oss på gott humör, gårdagens fisketur (ni som följer oss på facebook såg resultatet...) gav mersmak till utflykter så vi sadlar stålhästarna för fler spännande upplevelser idag. Vart det bär har vi inte riktigt bestämt, vi följer näsan helt enkelt:)
Ikväll väntar oss en spann blötdjur från havet, vi hittade nämligen havskräftor i affären igår och klapp en burk meddebums! Lite goda tillbehör ska provas och i glasen lär det bubbla, känns som en synnerligen passande sysselsättning denna lördag.

Hoppas ni alla får en riktigt kanonfin lördag, ta vara på den oavsett vad den bjuder på - den kommer inte tillbaka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. Intressant med gräddfil i receptet, är det det som gör de sega tro?
    På tal om att ta vara på dagen, igår sa en annan Håkan (han Hellström ni vet) på konserten att "livet börjar nu. Och nu. Och nu. Och nu." Det tyckte jag var lite tänkvärt.
    Hoppas ni får en trevlig dag, vart än näsan tar er.
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, enligt bakboken är det tydligen det, riktigt fint sega blev dom!
      Oerhört tänkvärt, han har ju faktiskt helt rätt i det han säger...

      Kramar

      Radera
  2. Ute och cyklar är jag ofta. Dock regnar det här nu så det har fått bli buss och bil de senaste dagarna. Trökigt värre för en som älskar att sträcka ut på raksträckorna...

    Syltkakor är galet gott och farligt gott, för det är svårt att sluta när man börjat. HÄr mumsar vi mest biscotti för tillfället men snart ska jag baka andra småkakor. Svenskt kulturarv när det är som bäst. Kram!

    SvaraRadera
  3. Fin bild:) Och kakorna skulle inte bli långvariga på fatet om det stod här hemma hos mig!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!