fredag 16 augusti 2013

Så många drinktilltugg av bara en ynka rulle!

Förra veckan var det ju dags för kräftpremiär och vi är inte sena att hänga på en sådan god premiär. Visserligen är kräftor något som vi sätter i oss året runt, men vid denna tiden vet vi att det finns spannar med havskräftor att köpa hem från affären och då gäller det att passa på! En god västerbottenostpaj passar hur bra som helst även till denna arten och med bubbel i glasen, lite grönsaker och dippa så finns det ingen hejd på glädjen i vårt kök.

Vi passade dessutom på att ta hand om en rulle smördeg som inte skulle överleva utan tillagning så länge till, överbliven och övergiven låg den i kylen och bara längtade efter sällskap.
Lite brainstorm a'la Mårtenssons resulterade i en hel drös med lättfixade, lättlagade och smaskiga drinktilltugg. Tänk vad man kan göra med lite smördeg:

Stilleben a'la Mårtenssons köks kräftskiva på tu man/kvinnahand.
Havskräftor är ett av våra absoluta favoritdjur och vid denna tiden på året har vi möjlighet att köpa spannavis med de små smaskiga blötdjuren, till vår glädje!
De rosa bubblorna är från systembolagets beställningssortiment, hembeställda efter att Håkan fått ett tips. Vi passade även på att beställa hem en flaska av den vita varianten och vi blev inte besvikna på någon av färgerna. Bubblor som föll oss båda väl i smaken, ganska så intensiva bubblor som vi båda tycker så mycket om.
Patriarche Crémant de Bourgogne Rosé, för ynka 85 kronor, ett fynd om ni frågar oss!

En tallrik med bådas bidrag. Håkan är mäkta stolt över sin briljanta idé att dega in ölkorv!

Smördegsinbakade oliver
Gröna oliver med valfri fyllning
Svarta urkärnade oliver
kavlad smördeg
uppvispad äggula
sesamfrön
Skär ut fyrkantiga bitar av degen, ca 4*4 cm.
Lägg en oliv på varje degbit och vik ihop till ett paket som du försluter och lägger på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med ägggula, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen på 175 grader 10-15 minuter

Smördegsinbakad ölkorv
Ölkorv i skivor
smördeg
uppvispad äggula
Skär ut fyrkantiga bitar från degen, anpassa storleken efter hur stora skivor ölkorv har.
Packa in korvbitarna i degen, förslut och lägg på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen på 175 grader 10-15 minuter.

 Ett av fru Ms bidrag, smördegssnäckor med fyllning a'la kylskåpsrensning. 

Smördegssnurror med Philadelphiaost och ruccola
1 rulle smördeg
100 g philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
ruccolablad
svartpeppar
uppvispad äggula
Riv ner vitlöken i osten och rör ihop.
Bred oströran på smördegsarket, lägg på ruccolablad och mal över lite svartpeppar.
Rulla ihop till en rulltårta från långsidan, försök rulla så hårt som möjligt.
Skär rullen i centimetertjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda smördegssnäckorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter
Servera gärna med crème de Balsamico ringlad över.

Herr Mårtenssons skapelse! Inte så starka i smaken faktiskt, till och med frugan kunde smaka:) 

Smördegsinbakade jalapenos
Inlagda jalapenos
Philadelphiaost
kavlad smördeg
uppvispad äggula
Dela jalapenos på längden och ta bort kärnor och väggar.
Fyll med ost och rulla sedan in i en lagom stor bit smördeg, förslut och lägg på bakplåtspappersklädd bakplåt.
Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen på 200 grader 10-15 minuter.

There you have it, the drinktilltugg. Att vippa in ölkorven visade sej vara så oerhört gott så det måste ni bara prova! Ja, under förutsättning att ni äter ölkorv det vill säga... Övriga experiment rekommenderar vi så klart också åh det varmaste, men ölkorven - den var verkligen något extra!

Fredag är det igen vänner och det gör oss absolut ingenting alls. Helgen är lika välkommen som den brukar vara, lördagen bjuder på den underbara traditionen Kräftskiva hos Björkenäs och den har vi sett fram mot länge nu! Vi vet ju sedan några år tillbaka att det serveras en massa gott på den buffén, vi har faktiskt allvarliga funderingar på att inte äta varken frukost eller lunch i morron för att ha plats till så mycket som möjligt. Fast på fastande mage finns det ju en risk att vi inte ens överlever välkomstdrinken, så den idén får vi nog tyvärr skrota... synd:)

Ha nu en riktigt skön helg allihopa, smaska i er mycket gott och slurpa i er likaså!
Vem vet, kanske någon av er som ska smaska i er lite surströmming?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Haha...."vippa in" var det länge sedan jag hörde....blev glad...tänkte på farmor som alltid använde detta uttryck...gick bort 2001...Tänk vad ett ord kan göra :-)

    SvaraRadera
  2. Smaskiga tilltugg! :) Och så smidigt om man köper smördeg! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Så mycket gott! Smördegssnurrorna se så goda ut. Hoppas ni har haft en härlig sommar! Trevlig helg! 5

    SvaraRadera
  4. Så många bra tips att fylla smördeg med. Och smördeg är ju så gott. Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
  5. Vad massa godsaker ni gjort med smördeg!! Låter riktigt gott alltihop!!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Fin helg till er också:) Många härliga tilltugg bjuder ni på så här på fredagskvällen...Kurrar lite i magen och världens riv blev det efter det här inlägget ;)

    SvaraRadera
  7. Hjälp va massa godsaker! Gott att se att ni äter havskräftor och inte de små röda sakerna ;-)

    SvaraRadera
  8. Bra tips att fixa till små drinktillbehör av en rulle smördeg! Jag blev jättesugen på den med Philadelphiaost och ruccola. Västerpajen hade inte heller suttit så fel en fredagskväll som denna. Tyvärr fanns det inga såna trevliga val på sjukhusets fredagsmeny.

    Ha en trevlig helg och surpla på! Kramar

    SvaraRadera
  9. Så mycket gott man kan göra med smördeg. Snabbt och enkelt. Jag lägger dem i arkivet!

    SvaraRadera
  10. Surströmmingen lämnar jag åt andra. Min fasta övertygelse är att inte äta sånt som luktar lik. Hellre olik, hihi!

    Kräftor har vi inte begått premiär på än, men havskräftor blir det absolut. Vi är ju lite bortskämda här på västar kusten och dessa rosa delikatesser finns alltid att tillgå. Priset är dock hutlöst stundom, så vi passar på när det finns chans att få lite rabatt. Jag tänker köpa krabbor av en fiskare om ett tag, när de är som mest fullmatade och fina. Då håller sig vaskramaren till räkor. Han föredrar dem liksom han hellre äter en gammal kycklingfile hellre än ankbröst. Var och en lycklig på sitt sätt menar jag.

    Här är det höstlikt och vi drar mot Ullared under milda protester från min sida. Johan och Bella har peppat varann hela veckan inför detta event och jag hukar mig inför allt han tänker släpa hem. Hujedamig! Lördagskram till er, goingar!

    SvaraRadera
  11. Smördeg är på modet här inne ser jag! Det är gott och smidigt att snvända till ert mesta, tycker kg, göra en kycklinggryta och toppa med smördeg i ugnen en stund, så blir det lyxkäk plötsligt. Och Ella in saker i smördeg är förstås bland det när man kan göra! Korvingarna lägger jag särskilt på minnet.

    Idaghar vi varit effektiva och både städat hela lägenheten och handlat. Så nu ska vi bara slappa och äta gott resten av helgen :)

    SvaraRadera
  12. Oj, så mycket goda tillbehör! Jag är ju svag för smördeg som min kanske vet. Går ju göra så mycket gott med det, som ni visar så snyggt här!
    Vi har testat både den vita och rosé cremanten och gillade båda, även om jag har för mig att vi tyckte bäst om de rosa bubblorna.

    SvaraRadera
  13. Så mycket gott! Blir ju sååå sugen... :)

    Kram

    SvaraRadera
  14. Är ständigt på jakt efter nya tilltugg som dessa - riktigt goda! Alla jag gjort ölkorven har frågat efter 'receptet' :)
    Tack tack!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!