måndag 30 september 2013

Vi laddar inför vintern

Minns ni att vi var ute på lingonplockarrunda i skogen för snart en månad sedan (alltså vart tog den månaden vägen egentligen?!)? Vi fick ju med oss runt ett kilo av de små röda bären hem till vårt kök och ni har kanske undrat över vad det blev av de där rubinliknande bollarna? Då kan vi berätta att vi kokte sylt på det allra mesta av fångsten och en liten del fick se sig själva som råröda med lite socker och uppätna medebums. Finns det något godare egentligen frågar sig Anki, ja det finns det svara då Håkan som inte alls delar sin hustrus fallenhet för rårörda lingon...

Nu finns det kanske inte så många lingon kvar att plocka i skog och mark, men vi har sett att det fortfarande finns att köpa om ni blir sugna på att testa själva och se vem ni tycker har rätt i den rårörda frågan. Vill ni hellre koka sylt på bären så får ni här vårt superenkla tillvägagångssätt som förslag:

Inga krusiduller eller annorlunda smaksättningar på denna sylten, men eftersom det var vårt första lingonsyltskok så ville vi helt enkelt göra en traditionell sylt. Sylten får bli vårt bidrag till "Säsongens bästa" i Carolinas Gröna skafferi där månadens ingrediens är just lingon. 

Enklaste lingonsylten
500 g lingon
500 g syltsocker
Skölj och rensa lingonen.
Häll bären i en tjockbottnad gryta, tillsätt syltsocker och låt sylten koka ca minuter.
Skumma av under tiden om det behövs.
Häll sylten på väl diskade burkar och förvara kallt.

Vi passar också på att kasta in vårt recept på de inlagda gurkorna som Håkan gjorde för ett tag sedan, dom som vi så stolt visade upp för våra Instagramföljare. De blev precis så där krispiga och ättikssmakande som vi tycker att de ska vara och har en subtil smak av pepparroten.
De bästa gurkinläggningarna vi någonsin har ätit är de som Ankis mor gjorde, det är ett tydligt smakminne för oss båda! Anki var så tossig i Guns gurkor så hon brukade ösa upp massor av gurkskivor på en tallrik för att äta dom utan någonting till, både som liten tös och som vuxen tös. Ett år blev det lite väl mycket ättika i spadet av någon anledning som vi inte minns längre och den enda som kunde äta gurkorna var Håkan, och det gjorde han med glädje. Dom gurkorna är fortfarande ett hett ämne i vårt kök och vi ler alltid när de kommer på tal:)

Det är alltid lika svårt att återskapa matminnen som dessa, det går helt enkelt inte att få till inlagda gurkor lika bra som Gun kunde, men detta var nog så nära man kan komma. Att gurksäsongen är slut är vi fullt medvetna om, men det kommer väl förhoppningsvis flera tillfällen att göra inläggningar då detta receptet kan komma väl till pass:


Inlagda gurkor, eller ättiksgurkor
2½ kg västeråsgurkor
100 g pepparrot
dillkronor
2½ dl ättikssprit 12%
1 kg socker
2 msk gula senapsfrön
2 msk dillfrö
½ dl salt
Skölj och borsta av gurkorna väl, skär dom i centimetertjocka skivor.
Skala pepparroten och skiva som gurkorna.
Varva gurkskivor, pepparrotsskivor och dillkronor i en glasburk.
Rör ihop ättikssprit, socker, senapsfrön, dillfrö och salt så socker och salt löser sig.
Häll blandningen i burkarna, täck gärna över burken med en bit av en plastpåse innan du sätter på locket.
Förvara burken kallt, gärna i kylen eller i ett kallt skafferi.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Wow! Ni är laddade för vinter! Blir pepparkaka med lingon till jul?

    SvaraRadera
  2. Härligt med alla inläggningar. Önskar bara att jag hade en bättre förvaringsplats än att fylla hela kylen. Där finns marmelad, sylt, gurkor och rödbetor minsann.

    SvaraRadera
  3. Något tålamod eller någon nacke i skick att stå nerböjd i lingonbusjarna har jag tyvärr inte, men fick två burkar hem av Daniels morföräldrar. De är piggare än vi ;) Älskar att få hem sådant! Så himla gott och mysigt med något hemkokat.

    SvaraRadera
  4. Jag blev totalfrälst på rårörda lingon när jag testade det för första gången på sensommarkanten. Till raggmunk och stekt fläsk. Och så är det ju så fantastiskt vackra bär - vilken bild! Gurkan blir jag också sugen på. Med pepparrot minsann!

    Hoppas hösten är snäll mot er vid havet så att ni inte blåser bort!

    Kram + kram

    SvaraRadera
  5. Min egeninlagda gurka blir aldrig sådär god som ni beskriver den. Jag tycker att det lätt blir för mycket ättika så jag håller mig till Mor Annas tunnskivade. Färdigköpt... Lingon finns här inga men jag fick två burkar i present. Det är guld det! Så snart blir det rårakor - det godaste jag vet. Kram!

    SvaraRadera
  6. Åh, så gott! Bara barndomsminnen här! Mamma brukade göra lingonsylt som åts i massor under vintern! Och inlagda gurkor var min favorit! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Hemmagjord lingonsylt är det bästa och inlagda gurkor har jag aldrig gjort själv, men har växt upp med mammas :) Gott! Kram

    SvaraRadera
  8. Ibland drömmer jag om att ha en liten matkällare där set ryms diverse inläggningar, saft och sylt. Äkta hemgjord lingonsylt är en klass för sig...så gott.
    Kramar till er!

    SvaraRadera
  9. Vi har också bunkrat upp med lingon från bärbilen. Hela 12 kg blev det för vår del och nu är alla infrysta i väntan på att bli uppätna. Finns mycket gott att tillaga av lingon. Härligt med denna röda vitaminbomb!

    En fortsatt fin vecka till er!

    Så nu är vi igång igen med bloggandet på ny adress, kika gärna förbi när ni har tid och lust! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!