onsdag 26 februari 2014

Kycklingpaj med mandelmjöl

Något som alltid är lika roligt (om ni frågar oss alltså) är att testa nya grejer som dyker upp här och var i mataffärerna. Just nu vimlar det av olika nya mjölsorter som t.ex nyponskalsmjöl, kokosmjöl (är det förövrigt samma som kokosnötsmjöl?) och mandelmjöl, och alla är de kanonbra för de som är glutenintoleranta att använda. Andra flitiga användare av flera av dessa mjölsorter är de av oss som försöker dra ner på snabba kolhydrater som då t.ex vanligt vetemjöl är. Än så länge har vi bara plockat med oss kokosmjöl hem från affären och det paketet ligger fortfarande oanvänt i skafferiet, men det ska vi snart råda bot på!

Något vi däremot har testat, både att tillverka och att använda i matlagning, är mandelmjöl. Vi hämtade hem Ankis föräldrars mandelkvarn, köpte hem en stor påse mandel och satte i gång att mala. Easy peasy var det, frun varken skållade eller skalade de små bruna utan bara körde på! Priset blev garanterat väldigt mycket lägre på det hemmamalda än det färdigmalda och vi kan rapportera att en mandelkvarn inte kostar skjortan i affären. Vi hittade på Åhléns i Malmö för den ringa summan av 149 kronor, men man kan säkerligen fynda på loppisar också om man kikar runt.
Något att tänka på när man gör sitt eget mandelmjöl är att sikta det genom en finmaskig sil, det är nämligen så att vissa stora bitar kan slinka genom kvarnen och leta sig ut i mjölet.


Första tillagade rätt med mandelmjöl blev denna kycklingpaj som vi hittade inspiration till i Birgitta Höglunds kokbok, hemasad från bibblan. Fyllningen förändrades för att passa vårt kylskåp och detsamma kan ni göra. Väldigt god blev den, dock fick vi göra 1½ sats pajskal eftersom det inte räckte till pajformen vi hade, så vill ni göra den så räkna att den max räcker till en form på 24 cm. Oroa er inte för att det ska smaka mandel alls, det finns inte en tillstymmelse av mandelsmak här. Bara god och krämig fyllning...

Kycklingpaj med mandelmjöl
Pajskal (räcker till en pajform på 24 cm)
50 g kallt smör
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk (finns på hyllan med glutenfritt i din mataffär)
1 krm salt
1 ägg
Blanda samman fiberhusk, mandelmjöl och salt i en skål.
Tärna smöret och lägg ner i mjölröran och knäck ner ägget.
Arbeta snabbt samman degen tills smöret blandats med mjölet och tryck ut degen i en smord pajform.
Om du upplever att degen är lös (vi gjorde inte det) så kan du behöva en slickepott för att fördela degen i formen och plastfolie att täcka skalet med när det ska tryckas ut.
Ställ in formen i kylen och låt skalet stelna under minst 30 minuter.
Förgrädda skalet i 5 minuter på 200 grader.

Fyllningen
400 g stekt/grillat eller kokt kycklingkött i bitar
ca ½ huvud broccoli, kokt i mindre buketter
1 röd paprika, strimlad
½ röd lök, fin hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
dragon, basilika, oregano
salt och svartpeppar
Fräs paprika, lök och vitlök någon minut, ta i kycklingköttet och slå i vinäger, soja, örter och kryddor och låt vätskan koka in.
Lägg grönsaksfräset i pajskalet och fyll på med broccolin.

Äggstanning
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl riven smakrik ost
salt och svartpeppar
Vispa samman ägg, crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.
Häll stanningen över fyllningen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.
När äggstanningen har stelnat är pajen klar.

Nu hoppas vi att vi kanske har lyckats inspirera er att prova, för er, nya saker och ge er ut på okänt vatten. Kanske flera av er blir sugna på att mala lite mjöl eller laga mat med andra ingredienser än de ni är vana vid, oavsett om det är mandlar eller något annat. Det värsta som kan hända är ju att det inte blir som ni tänkt men det behöver ni ju inte avslöja för någon, bara vissla och låtsas som att det gått helt enligt era planer:)

Lycka till!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

19 kommentarer:

  1. Mandelmjöl och även andra udda mjölsorter gillas! De andra hemma äter allt men jag tycker om lite mer annorlunda som ni säkert redan har förstått. Tycker att mandelmjöl gör det mer frasigt och sprött.... gott med andra ord!
    Låg aktivitet på bloggen och tyvärr blir kommenterandet hos alla fina kollegor också lidande...
    Kram till er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det spännande att testa nytt, speciellt när det blir gott!
      Du, det är samma här, vi är inne i en period där vi bara hälsar på hos alla utan att lämna avtryck så ofta som tidigare. Men det är väl så livet ser ut i bland:(
      Kramar till dej Amy!

      Radera
  2. Vilket gott pajskal! Jag använder mig av Aman Prana kokosnötsmjöl. Kram

    SvaraRadera
  3. Gott, gott! I morgon bjuder även jag på paj på bloggen - glutenfri och med skal av kikärtor. Ja, kokosmjöl och kokosnötsmjöl är samma sak. Däremot använder man inte nyponmjöl (som är malt på hela nyponet inklusive kärnorna) eller nyponskalmjöl som direkt ersättning för annat mjöl i bakning. Men det är bra med några matskedar i degen för att bidra med nyttigheter och förlänga hållbarheten på brödet. Visst är det spännande med alla nya mjölsorter! Marknaden har fullkomligt exploderat. Sånt som man bara för några år sedan enbart hittade i specialbutiker eller på nätet finns ju i varje vanlig affär idag. Toppen tycker jag! Kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nypon skalmjöl låter väldigt spännande. Min glutenfria livsmedel kunde stå för att hålla sig fräsch lite längre! Och jag älskar något att göra med rosor. Det är verkligen häftigt att du malde din egen mjöl, också! (Ledsen om mitt skrivande är dåligt)

      Radera
    2. Det är en paj som ska kikas närmare på, spännande Kjersti! Tack, då vet vi. Det blir lite osäkert när det finns lika benämningar och det inte upptäcks förrän handlandet redan är gjort...
      Visst är det toppen när det blir mer lättillgängligt, det hejar vi på!

      Kramar till dej.

      Radera
    3. Ingen fara alls! Visst är det bra när man själv kan göra sitt eget mandelmjöl, billigare alternativ gillas:)

      Radera
  4. Spännande med ny mjölsort i paj. Det blir ju lätt annars det gamla vanliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, gamla vanor är svåra, men goda, att bryta:)

      Radera
  5. Jag använde mandelmjöl som panering igår. Nu pågår skafferirensning så jag försöker göra slut på alla småslattar med mjöl och annat. Annars hade jag gärna testat den här pajdegen bums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, perfekt tips där, ytterligare ett användningsområde! Tackar!
      Ja, samma är det här, vi vill verkligen inte slänga något, det bär helt enkelt emot även om vi försöker lägga om våra kostvanor lite.

      Radera
  6. Jag tycker också om dessa mjöl och pajen ser himmelskt god ut!

    SvaraRadera
  7. Gott, gott! Brukar använda blandning av mandel- och kokosmjöl till pajdegen! :)
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst! Okej, en mix alltså, tackar för tipset, Lana.
      Kramar

      Radera
  8. Mandelmjöl och kokosmjöl är snuskigt dyrt, liksom kokosolja och andra relativt nya ingredienser i våra svenska kök. Ofta kan man hitta dem till en billigare peng i butiker som säljer livsmedel från olika delar av världen, t.ex. asienlivs och affärer med lite mer orientalisk touch.

    Jag har köpt färdigt mandelmjöl men häromdagen mixade jag eget, då jag gjorde fyllning till mazariner. Det tråkiga är att skala mandeln men i vissa rätter kan man ju faktiskt hoppa över detta.

    Er paj verkar ju otroligt smarrig och att skalen är mixade gör väl ingen smakskillnad kan tänka! Jag bakade banankaka med mandelmjöl och kokosmjöl i veckan som gick. Hur gott som helst! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är de, och priserna verkar som de går upp just nu dessutom la vi märke till i dagarna... Då är mandelkvarnen värd ett hurrarop:)
      Och vilket bra tips på shoppingställen, vi tackar!

      Nej, skalen satt bra kvar där de satt, märktes ingen skillnad. Misstänker att det gör det vid kakbak, men det händer så sällan här så då slipper vi ju att skala:) Fast det var en av fruns favoritsysselsättningar i barndomen, att ploppa ut mandlarna från deras skal...

      Kramar till dej Erika!

      Radera
  9. Hej hej!
    Det är skillnad på kokosnötmjöl och kokosmjöl har jag förstått ;-) kokosmjöl är malda kokosflingor och kokosnötmjöl är inte malt och ger en annan konsistens och ger färre kolhydrater. Nu räknar jag inga kolhydrate

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!