tisdag 8 april 2014

Goda kycklinggratängen

Torkad svamp är kanoners att ha på lager hemma i skafferiet har vi kommit på, vi använder hellre det än konserverad har vi upptäckt den senaste tiden. Visst är det optimala att använda sej av färsk svamp, men det är ju lite svårt att ha som stapelvara hemma i kylen, så himla länge håller de ju sig inte. Och när andan plötsligt faller på att helt oplanerat "hutta" lite svamp i middagen är det så mycket enklare om det finns hemma... där av - den torkade svampen!

Nu behöver vi köpa hem en ny svampburk för den vi hade hemma använde Håkan i söndags, när han svängde ihop en krämig och vansinnigt smaskig kycklinggratäng.
I gratängformen hamnade även, förutom lårfiléer från kyckling, rökt sidfläsk och ugnsbakade tomater. Har ni inte testat ugnbakade tomater än så måste ni göra det, det blir fantastiskt gott och tomatsmaken intensifieras otroligt! Och vid denna tiden på året så kan tomaterna behöva all smakhjälp de kan få. Spadet som blir när ni bakar de röda små ska ni inte hälla ut, nej, nej, nej, det är rena rama slöseriet! Spadet kan användas till salladsdressing eller varför inte som smaksättare i en sås, tomatsås kanske?

Efter ugnsbesöket.

Kycklinggratäng  2 port + matlåda
300 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
en skvätt olivolja
500 g kycklinglårfilé eller vanlig kycklingfilé
150 g rökt sidfläsk eller bacon, tärnat
1 burk torkad blandsvamp, motsvarar 150 g färsk svamp
5 dl crème fraiche
anchochilipulver
paprikapulver
salt och peppar
2 dl riven ost
Börja med att ugnsbaka tomaterna:
Lägg tomaterna i en ugnsfast form.
Riv vitlöken och blanda med oljan, häll den sedan över tomaterna.
Baka tomaterna mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Häll av spadet, men spara det gärna för det är supergott att använda som en salladsdressing.
Lägg under tiden den torkade svampen i blöt i kallt vatten 5 minuter, ta upp dom och låt rinna av.
Stek fläskbitarna i en stekpanna så de blir ganska knaperstekta, ta upp dom men låt stekfettet bli kvar i pannan.
Stek kycklingbitarna i stekfettet från fläsket, när de är i princip genomstekta så tar du upp dom och steker på svampen i samma panna.
Häll efter en stund i crème fraichen och krydda med chili, paprika, salt och peppar. Låt puttra någon minut.
Lägg kycklingen i botten på en ugnsfast form, lägg ner tomaterna och strö över fläskbitarna.
Häll över såsen och strö på osten.
Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.

Till gratängen spisade vi en matig, smakrik och mättande sallad. Avokado,  valnötter, en mix av olika bönor tillsammans med annat smått och gott dressades med en syrlig senapsdressing. Riktigt fint passade det till kycklinggratängen, men helt säkert passar den till andra rätter också - varför inte testa till något grillat?

Skål fylld med nyttigheter.

Avokado och bönsallad
2 avokados, i grova bitar
1 bit salladslök, fint hackad
1 tetrapaket valfria bönor, vi hade bönmix till vår
någon form av grönsallad, vi använde cosmopolitan
6 goda körsbärstomater, tärnade
1 näve valnötter, grovt hackade
1 bit gurka, tärnad
Strimla salladen och blanda samman med tomater, gurka, bönor, lök och valnötter.
Häll över salladen och blanda runt.
Rör försiktigt ner avokadobitarna precis innan serveringen.
Dressing
3 msk olivolja
1-2 msk pressad citron
1-2 tsk dijonsenap
1-2 tsk flytande honung
salt och peppar
Vispa samman alla ingredienserna.

Nu återstå bara för oss att önska er en fortsatt trevlig tisdagskväll och en bra onsdag! Själv ska vi mysa tillsammans i soffan, frun har jobbat länge ikväll så vi har lite att ta igen;)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

16 kommentarer:

  1. När vi bodde i Singapore skickade både svärmor och gudmor torkade kantareller till oss. Oj, vilken lyx det var. Salladen faller mig helt i smaken. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi förstår absolut att du kände så, vi har ju också fått ett sånt fint paket på posten!
      Kramar

      Radera
  2. Kyckling och fläsk ger en salt och god smak, även om jag själv endast äter upp kycklingen. tomaterna behöver som ni skriver all hjälp till att få lite god smak. Tänk när vi kan mumsa på solmogna tomater...de ni:) Kramar till er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ger det en riktigt fin smak åt maten, man behöver ju inte äta den:)
      Jo tack, de där solmogna varma tomaterna är det fler som längtar efter, så gott!

      Kramar till dej

      Radera
  3. Gryta ser aptitretande. Hälsningar

    SvaraRadera
  4. Vilken god gratäng! Den bokmärkes direkt! Ha det gott! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, bokmärk på du bara, Hanna!
      Kramar till dej

      Radera
  5. Torkad svamp är en riktig "måste-ha-i-skafferiet-vara". Och tur har jag som har föräldrar som är helt galna i svampplockadet.
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, så bra stapelvara! Lyckos dej, säger vi bara..
      Kramar

      Radera
  6. Jag har förstått att många har torkad svamp på lut i skafferiet, sån lyx har inte jag :) Plockar ingen svamp, men önskar att jag hade tålamodet. Går ju att köpa också, å andra sidan. Kycklinggratängen låter finfin, kanske r svänga ihop den av den sista kycklingen i frysen. Nu är det köpstopp och rensning deluxe som gäller inför flytten!

    Vet ni? På lördag ses vi! Bara morgondagen kvar :) Ska bli så kul! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi köper nästan alltid vår torkade svamp, ibland har vi tur och får av andra fina människor, men svampplockare är vi inga. En gång har vi provat men de gick åt innan de blev torkade:)
      Oh yes, vi sågs i lördags, jädrar vad tiden gick snabbt! Men kul - det hade vi absolut!

      Kramar

      Radera
  7. Svar
    1. Tack, så kul att den blev bra och att du gillade den!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!