måndag 28 juli 2014

Laxtårta

Vet ni vad som närmar sej, gott folk? Kräftpremiären! Anledningen till att vi överhuvudtaget har något som kallas kräftpremiär är ett gammalt fiskeförbud av de röda små blötdjuren. Förbudet kom till i slutet av 1800-talet och gällde från 1:e november till och med 7:e augusti, klockan 17.00 för att vara exakt. Premiär för att sörpla i sej kräftorna blev det så fort fisket åter tilläts, men sedan 1994 finns det inte längre något fiskeförbud och därför egentligen inte heller någon kräftpremiär - i alla fall inte i ordets rätta bemärkelse:)

Men nog om kräftfiske, premiärer och ickepremiärer, över till något helt annat - nämligen en godsak som ni kan servera på kräftskivan (ja naturligtvis annars också). Det finns ju faktiskt, hör och häpna, de som av en eller annan anledning inte gillar kräftor och då kan det vara bra att ha en smaskig alternativ att bjuda på istället, varför inte en laxtårta?
Tårtan har en kavringsbotten och en fyllning med vilken sorts lax som helst, vare sig den är gravad, kokt eller rökt så funkar den att användas här. Gör den gärna dagen innan du ska servera den, på så vis hinner den sätta sej och stelna ordentligt och dessutom hinner smakerna utvecklas. Det går även bra att göra tårtan i riktigt god tid innan den ska ätas, den går till och med att frysas in för att sedan tas fram och dekoreras innan den ska serveras. Bra va?


Vi fick smaka på laxtårtan hemma hos Ankis syrra, Carina, som hade lax av det rökta slaget i sin variant. Limen hade hon dragit i rejält av, men det är något man själv får smaka sej fram till vilket man föredrar, antingen öser man på med pepparrot eller så låter man limesmaken ta över lite mer - det är helt enkelt en smaksak som vi överlåter till er.
Tyvärr hade vi inte vår kamera med oss när vi bjöds på tårtan, telefonens kamera var det enda som fanns till hands så ni får helt enkelt hålla till godo med bilderna, även om de är av lite sämre kvalité:) Förhoppningsvis är det inte sista gången skapelsen har sett dagens ljus och då kommer vi att vara bättre rustade, var så säkra!

Tårtan kan göras med vilken laxvariant du vill, kokt, rökt eller gravad. Den kan frysas och garneras när den är tinad och ska serveras, perfekt med andra ord!

Laxtårta  8-10 portioner
200 g kavring
75 g smör
Skär bort kanterna på brödet och kör det i en mixer tills det är smuligt.
Smält smöret och blanda samman med brödsmulorna, tryck sedan ut det i en springform, 24 cm i diameter. Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formen så blir det så mycket enklare att ta ur tårtan sen.
Ställ formen i kylen under tiden som du gör fyllningen.
Fyllning
3 gelatinblad
200 g lax, strimlad i små bitar
400 g färskost
3 dl crème fraiche
3 msk riven pepparrot
3 msk fint hackad dill
1 lime, rivet skal och pressad saft
Garnera med:
300 g kallrökt lax i skivor
1 citron
färska dillvippor
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
Blanda samman lax, färskost, crème fraiche, pepparrot, limeskal och saft, smaka av.
Krama ur gelatinbladen och smält dom i en gryta på låg värme tillsammans med en liten klick av fyllningen.
När gelatinet har smält helt så rör du ner det hela i resten av fyllningen, blanda samman ordentligt.
Häll fyllningen på kavringbotten, se till så att ytan blir slät. 
Täck över formen och ställ tårtan i kylen minst 5 timmar.
Garnera tårtan med lax, citron och dillvipporna innan serveringen. 

Första arbetsveckan för Mårtenssons och den började med en glad återförening kan ni tro, vi fick nämligen äntligen hem våra reseväskor från Mallorca! Själva kom vi ju hem förra helgen men pga ett långvarigt strömavbrott på Palmas flygplats så kunde inga resväskor (över 4000!) lämna ön med sina respektive, istället fick dom en extra vecka på den härliga ön. Vi trodde faktiskt inte att det skulle gå så snabbt som det gjorde, utan var förberedda på att det kunde ta allt från en till några veckor, men som man säger: "troll har tur". 

Aldrig trodde vi väl att vi skulle sakna vår packning så som vi gjort, men det gäller ju att sätta saker och ting i perspektiv. När vi jämför vår avsaknad av kläder och skor och ställer det i relation till de 300 personerna som satt på planet som sköts ner några dagar tidigare, så var våra klädesproblem ganska obetydliga och något att helt klart föredra!
Och för er som undrar, nej det luktade inte precis hallon när locken öppnades och Håkans inköpta cigarrer verkar ha klarat sig förvånansvärt bra. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

 1. Taskigt att inte ni fick stanna en bonusvecka med väskorna😊

  Den där tårtan gillas!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst, det kunde man ju faktiskt tycka vore en rimlig ersättning för sveda och värk:)

   Bra, skönt att höra!

   Radera
 2. Jag älskar laxtårta! Det är något jag brukar göra till högtider. Jag äter bara kräftor någon gång per år, men det är så gott och något jag äter med andakt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott, ja alla tårtor av detta slaget är vi väldigt förtjusta i.

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!