fredag 25 juli 2014

Sötpotatisgratäng med zucchini och morot.

Sötpotatis, sötpotatis, sötpotatis... ja det har blivit en del sötpotatisinlägg senaste tiden, men det är ju så gott och vi har plötsligt fallit väldigt hårt för de orangea potäterna. Från att tidigare inte alls ha varit så överförtjusta i dom, vi gav dom till och med en allra sista chans i höstas, så har vi nu alltså blivit så gott som beroende. Hade det funnits en grupp för sötpotatisberoende så hade vi förmodligen varit hedersmedlemmar där, så kanske ni får ett hum om hur illa det är!
Så klart äter vi inte bara sötpotatis, vi sätter bland annat i oss en hel del nypotatis också, men hur man kokar sådana behöver vi säkerligen inte berätta för er hur man gör - det kan ni förhoppningsvis redan:)

Det finns ju hur mycket som helst man kan laga till av sötpotatisar och dagens gratäng är bara ett i raden av förslag som vi har provat den senaste tiden. Här har potatisen fått sällskap av zucchini och morötter och tillsammans med örter och vitlök smakar dom väldigt gott, dessutom blir det hela en väldigt färgglad maträtt.
Antingen äter du gratängen på egen hand, som en vegetarisk måltid, eller så serverar du den till valfritt tillbehör. Vi kan ju tipsa er om att den passar bra till en grillad kött- eller fiskbit, gärna en bit som fått bada i en  smakrik marinad eftersom gratängen är ganska så len i smaken.

Sötpotatisgratäng med zucchini
Receptet har vi lånat från boken, Maten är min medicin, skriven av Janesh Vaidya.
Vi har tidigare lagat till en glutenfri paj som du hittar här, med pajskal av kokt ris, från boken.
Boken har vi nu hittat på biblioteket och bläddrat en hel del i, riktigt bra är den och flera av recepten lockar oss. En beställning kommer att göras av boken inom kort och vi ser fram mot att få laga många av de vegetariska rätterna som den bjuder på. 

Sötpotatisgratäng   4 port
1 kilo sötpotatis, ½ cm tjocka skivor
3 morötter, slantade
3 msk hackad färsk oregano
3 msk hackad persilja
3 msk fint hackad rosmarin
5 dl yoghurt
2 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk smör
½ zucchini
Förkoka morotsslantarna lätt.
Blanda samman yoghurt, mjölk, riven vitlök och örter, salta och peppra.
Varva sötpotatis och morötter i en smord ugnsfast form.
Häll yoghurtröran i formen, lägg på zucchiniskivorna och strö gärna över lite hackad rosmarin innan du bakar gratängen mitt i ugnen på 180 grader i ca 50 minuter.

På tur i sötpotatisvärlden står nu bland annat bakad och mos, soppa har vi testat två varianter av men tyvärr gick ingen av dom hem något vidare faktiskt. Förmodligen beror det på att den söta smaken kommer fram väldigt mycket i sötpotatissoppan och det krockar lite grann i våra smaklökar. Men skam den som ger sig, vi ska nog få till en soppvariant som faller oss i smaken också! Kanske sitter du på ett recept på soppan som fick Mårtenssons över på sötpotatissoppgillarsidan? Ja, inte bildligt talat alltså, det blir så fula fläckar där bak då!

Så är det åter fredag, kära vänner och vi har ett spännande möte att se fram mot denna dagen då en av våra bloggkollegor kommer till vår stad och vi har stämt möte på ett av stans caféer. Vi har inte träffats tidigare, även om vi har hängt med varandra i cybervärlden ett bra tag nu, så det ska bli riktigt kul att få träffas IRL också. Tänk så många möten ett internetkök kan leda till, en finfin bonus om ni frågar oss!

Vi hoppas att ni alla får en fin fredag och en härlig helg, massa gotter på tallrikar och i glas och en sol som fortsätter lysa på er! Passa på att ladda era kroppar med ljuset, D-vitaminerna är viktiga att lägga på lager inför kommande årstider, men glöm inte bort att skydda er mot de mindre trevliga strålarna. Och framför allt, hinka i er mycket vatten, det är viktigt att hålla koll på vätskebalansen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Sötpotatis är fantastiskt och "söt ska sött ha" heter det ju så fortsätt ni med sötpotatis! Sötpotatis passar perfekt till het kryddig mat, typ som karibisk då :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så:) Karibiskt, it is nästa gång då alltså!

      Radera
  2. Sötpotatis är mycket gott och gratängen låter god. Ni skall ha en trevlig dag tillsammans med bloggkompisen. Önskar er också en fin helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst är det en god knöl den söta!
      Vi fick det hur bra som helst, spännande möten som slutade bra.
      Kramar

      Radera
  3. Sötpotatis har jag testat några gånger ,en inte gillat, men jag får väl testa igen:)
    Gratängen ser riktigt god ut.
    Tack för det trevliga mötet, jag glömde ju att ta kort på oss, fick väl värme slag:) Ni får komma till Närke i höst, så får maken ge oss lite fototips:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gjorde soppa några gånger på potatisen, men usch nej - då gick det inte heller hem hos oss. Men så gjorde vi ett nytt försök med ugnsrostade klyftor och jisses som vi föll! Så gott. Prova!
      Tack själv, så kul att få träffa er, Håkan hittade verkligen en frände i O:) Närke åker vi gärna till, vi får ta och stämma av ett möte någon gång. Fototipsidén gillas!!!

      Radera
  4. Om nån vecka kommer mina föräldrar hit med zucchini från deras trädgård. Då är det bra med lite recept som innehåller det. Sötpotatis gillar jag ju skarpt men glömmer alltid köpa. Tror inte min sambo är lika förtjust men det brukar vara jag som bestämmer maten här:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte illa med egna leverantörer så där bara, dom ska man hålla hårt i:) Skönt att vara den som har makten över maten, då vet du ju att det blir gott!

      Radera
  5. Mums, gratäng är verkligen en tacksam rätt! Och sötpotatis som är så gott...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det smidigt med gratänger, sköt med mindre disk dessutom:)

      Radera
  6. Sötpotatis är inte min kopp te. Konstigt nog, för jag gillade det innan men sen har det liksom bara eskalerat åt andra hållet. Skyller på Calle för han gillar inte det alls :) Han måste ha smittat mig med sina smaklökar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, nej men man kan ju faktiskt inte gilla allt - eller hur? Vi var inte så imponerade de första gångerna vi använde det heller, men den har vunnit över oss:)
      Sen är det ju skönt när det är andras fel, bra att ha någon att skylla på! :)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!