fredag 31 oktober 2014

En blandad kompott av salsa, skaldjur och bubbel

Veckan innan vi gav oss iväg till Köpenhamn var vi inbjudna till Malmö för vårt absolut första Skånska bloggevent, det är minsann inte ofta det händer något här nere för matbloggare. Inbjudningarna som brukar dimpa ner är oftast till händelser i huvudstaden - eller möjligtvis Göteborg - så när inbjudan kom att få vara med på lanseringen av SPISAörterna var vi inte sena med att tacka ja! Att vi dessutom skulle få träffa kändiskocken Paul Svensson och njuta av hans mat bidrog väl i ärlighetens namn också till att vi med glädje tog tåget till Malmö:)

Paul i egen hög person berättar om några av alla de godsaker som vi fick smaka på. 
Först ut några munsbitar av matjessill och råbiff, ljuvligt säger vi, ljuvligt!

Örterna såldes tidigare under namnet Sankta Maria men har alltså nu bytt namn och kläder, utbudet har utökats lite grann och någon av sorterna har till och med blivit bättre. Basilikan har till exempel blivit så väldigt mycket mer tålig mot kyla, den som tidigare säckade ihop ganska snabbt när det kröp under 16 grader, klarar nu ca 5 grader! Men, ge er nu för allt i världen inte på att förvara den i kylen och tro att den njuter där inne, nej låt den stå kvar på fönsterbrädet och sprida sin väldoft, det är fortfarande i rumstemperatur den trivs bäst.

Ett urval av kvällens måltid, inte är det för inte som den mannen har blivit en berömd kock!
Inte är han bara en oerhört trevlig person som dessutom lagar fantastiskt god mat och brinner för det, han är ju faktiskt skåning också! 

Med oss hem fick vi ett gäng örtkrukor och faktiskt så står både basilika och gräslök fortfarande gröna och granna i Mårtenssons kök. 
Koriandern använde vi i vår matlagning redan på fredagen, den åkte ner i både salsa, ceviche och aioli, mest för att herr M ville se om han kunde "lära sej" att vänja sig vid smaken. Salsorna gjordes med granatäpple båda två och det var ett experiment som vi blev väldigt glatt överraskade av! Prova, om ni inte redan har gjort det:

Salsa med granatäpple och avokado
½ granatäpple, kärnor
2 msk fint hackad purjolök
1 avokado, tärnad
några stänk tabasco eller chili efter eget tycke och smak
½ lime, saft och rivet skal
salt
Rör samman alla ingredienser, smaka av och låt sedan stå kallt till servering.
Passar fint både till fisk, skaldjur och kyckling.

Salsa med granatäpple och koriander
½ granatäpple
2 msk finhackad purjolök
10 cm urkärnad gurka, fint hackad
10 stycken korianderblad, grovt strimlade
½ lime, saft och rivet skal
1-2 tsk färsk riven ingefära
1 skvätt flytande honung
Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt till servering.
Passar fint till skaldjur, fisk och kyckling.

På våra tallrikar låg, förutom ceviche och salsor, rökta räkor, tonfisk, friterade matbananer och två olika sorters aioli, en med lime (receptet hittar du här) och en med koriander.


Aioli med koriander
1 äggula
15-20 blad färsk koriander, grovt hackade
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar efter smak
1-1½ dl rapsolja, varav gärna en liten skvätt av den sorten som smakar citron
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan och vitlök och i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan.
Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa.
 Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
Tillsätt koriandern till aiolin, blanda och smaka av.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.
Passar fint till både skaldjur, fisk och kyckling!


Ceviche på kammussla  2 port
3 kammusslor eller 4 pilgrimsmusslor
1 lime, pressad saft och rivet skal från halva
1 msk rapsolja
ett gäng färska korianderblad
2 msk japansk soja
1 tsk socker
Skiva musslorna så tunt du kan, det är lättast om de fortfarande är lite frusna.
Rör samman limesaft, skal, olja, soja, korianderblad och socker så sockret löser sig.
Lägg musselskivorna i dressingen och rör försiktigt om så att alla bitarna täcks.
Täck med plast och ställ i kylen minst 30 minuter.
Servera.

Till hela tjolabaletten dracks det mousserande vin vid namn La Vida al Camp, som det rådde lite delade meningar om. Cava var det, ekologiska druvor har använts och smaken gillade vi absolut. Men, efter att vi druckit ett glas var så upptäckte vi något som vi absolut inte alls gillar och det är när bubblorna försvinner på tok för snabbt! 
Efter att vi hällt vinet i glaset tog det inte många minuter innan det mousserande vinet var helt utan bubblor och hade förvandlats till ett stilla vitt vin... Vi har läst flera andra positiva recensioner om vinet och ingen av dom nämner något om detta, så man kan ju fundera på huruvida flaskan vi fått hem var ett så kallat måndagsexemplar? I alla fall tänker vi inte riskera något, så inga fler flaskor av detta märke av denna sort kommer att köpas hem till det Mårtenssonska köket, då kör vi hellre på säkra kort. 

Veckan som gått har bjudit på en blandad kompott:) Allt från magsjuka till födelsedagsfirande för Håkan och det var ett under att vi kunde hålla oss vakna så länge som vi lyckades göra igår. Men tack vare en galet bra hyrfilm med en galet bra skådespelare så var risken att somna framför tvn minimal i gårkväll. Har ni inte sett Dallas Buyers Club så kan vi verkligen rekommendera er att göra det. Fru Ms frikort - Matthew McConaughey - gör verkligen en otrolig insats när han spelar HIVsmittad narkoman i mitten av 80-talet och att det är en sann berättelse gör ju bara det hela ännu bättre.

Nu väntar helgen på oss och er och vad den bjuder på har vi ingen aning om än. Maten, drycken och händelserna - allt kör vi på gehör.
Vi hoppas er helg blir kanoners bra, att ni får njuta av mat och dryck och ett härligt höstväder. Kanske ska någon av er fira halloween och då önskar vi er ett trevligt firande!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Ååh! Han är min absoluta favoritkock! Verkar som ett kul event, det skulle vara ett här i Göteborg också men det blev inställt :=(

    Hoppas att ni får en fin helg!

    Kram C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så synd att det blev inställt, det var verkligen trevligt och så gott:)
      Hoppas detsamma för er,
      kramar

      Radera
  2. Vilken kul grej ni var på:) ska spara recepten för detta är i min smak? Grattis till Håkan, men nu får ni allt hålla er friska bort med bacillerna. Firar inte Hallowen men ska sätta ljus i minneslunden denna tänkvärda helg:) ha det gott kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var roligt att få komma med för en gångs skull:) Hoppas det ska smaka.
      Kram på er

      Radera
  3. Åh vad härligt det låter - med eventet, inte med magsjukan! Grattis i efterskott, och försök nu att hålla er friska, för det låter som om ni haft er beskärda kvot av baccellusker. Önskar er en fin och välsignad Allhelgonahelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helst rätt, eventet klådde magsjukan och andra baskelusker med hästlängder:)
      Tackar,
      detsamma till dej Kjersti!

      Radera
  4. Vad trevligt för er att få gå på ett sånt bra bloggevent och bli inspirerad och som ni sprider vidare i er blogg. Salsorna med granatäpplen verkar ju mycket spännande. Den filmen ni såg ska jag se om några veckor i en filmklubb som jag är med i och jag ser fram emot det. Hoppas ni har en fin helg och att ni håller er friska, tyvärr många baciller och virus som far runt nu. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi blev så glada för inbjudan och all inspiration!
      Så kul att du ska se filmen, hoppas verkligen att du gillar den så att vi nu inte satt förväntningarna för högt...
      Tack Anna, det verkar som detta får vara en frisk helg,
      kramar till dej

      Radera
  5. Kul med bloggevent! Malmö är en trevlig stad och då passar ju ni där, härliga ni. Jag är kass på att läsa bloggar just nu men kikar in här då och då. Och så syns vi ju på Instagram emellanåt. Stor och varm kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi tyckte också att det var väldigt kul, speciellt att det var inom reseavstånd:) Inte så konstigt att du inte prioriterar bloggläsande, det har vi full förståelse för!
      Stora kramar till dej och din J!

      Radera
  6. Vilket trevligt event! Instämmer med Erika att det blir inte lika mkt bloggläsande som tidigare... jag jobbar så mycket nu! Kram på er :)

    SvaraRadera
  7. Åh... Jag dör så mycket gott! Örtkryddor har jag alltid hemma. så länge det är barmark kan jag plocka en del i trädgården, men sedan är det kruka som gäller. Det som är synd är att koriandern alltid säckar ihop efter någon dag och den jag odlat själv blev för bäsk i smaken.
    Vi har ju köpt La Vida al Camp många gånger eftersom Berra har den som något av en favorit, men aldrig märkt att bubblorna fösvinner så snabbt.

    SvaraRadera
  8. Tack för jättefint inlägg. Verkligen roligt att ni kunde vara med och härligt att ni blev så inspirerade! Hoppas det blir något mer i Skånetrakten framöver. =)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!