söndag 2 november 2014

Göra egen glögg.

God söndag på er alla, hur har ni det denna helg? Vi hoppas att ni har det bra och att ni fått njuta av samma underbara höstväder som vi fått här nere i vår del av landet i dag. En riktigt skön strand- och skogspromenad har vi tagit oss, suttit en lång stund på strandpromenaden och kopplat av, tittat på andra söndagsflanörer och konstaterat att havet såg väldigt ogästvänligt ut. Vi slutar aldrig förundra oss över alla dom som galopperar ut från Saltans SPA (YSB), ner på stranden och sedan kastar sej rakt ut i havets gråsvarta vågor, hugaligen vilket vansinne:) Sånt är Mårtenssons alldeles för mesiga för!


Något som vi däremot inte alls är rädda för att göra är att starta igång vårt köksbränneri vid denna tiden på året. Det är nämligen hög tid att sätta världens i särklass godaste glögg, hands down - vi skojar verkligen inte när vi säger att den är helt utan konkurrens i glöggvärlden! Sätter du den nu så kan du också få njuta av den när första advent knackar på dörren, den behöver mellan 3 och 6 veckor på sej för att bli färdig. Skulle det, mot all förmodan, bli någon flaska över efter jul så kan man spara dom tills nästa jul, men då är det viktigt att man fyllt flaskorna hela vägen upp för att minska oxidationen. Vi har provat att spara någon flaska och den smakade om möjligt ännu godare 2013 än 2012!

Blev du sugen på att också göra din egen dunderglögg (så klart du blev) så hittar du receptet här i detta gamla inlägget, bara klicka dej vidare så kanske det snart står en spann i ett hörn någonstans hemma hos dej också.

Ha nu en fortsatt skön söndag, så ses vi i morgon igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

15 kommentarer:

 1. Vad gott med glögg! Jag köpte Per Morbergs roséglögg på ICA häromdagen, den var oväntat god faktiskt. Det blir saftglögg för mig i år också, eftersom jag ammar. Men konstigt nog har jag alltid föredragit alkoholfria glögger. Chockerande, jag vet. ;-) Jag ska vältra mig i finmust istället från Systemet, förra året hade de någon så himla god alkoholfri julmust som var lagrad på ekfat eller vad det nu var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är du som frun här, hon föredrar faktiskt också saftvarianten - i vanliga fall... när det gäller denna är däremot inga problem så den dricker hon gärna. Ja inte i hinkavis alltså:)
   Den musten köpte vi också och vi kan inte mer än hålla med dej, den är verkligen god. Prova att köpa hem must på glasflaskor och låt dom stå till nästa jul, eller nästa, så har du must som är så otroligt god och hemlagrad:)

   Radera
 2. Mäh, halva min kommentar försvann ju. Jag skrev även att folk var dumma som sprang ut från Saltan. Har man väl tagit sig in på underbara Saltan vill man ju aldrig ta sig ut därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, men eller hur? Hur kan man bara vara så galen:)

   Radera
 3. Åh, glöggen! Den här säsongen får jag väl börja med alkoholfri glögg antar jag, så får vi hoppas att den här bebisen tänker titta ut den 7 december som planerat. Då är det ju massor med veckor kvar som jag kan dricka den lite mer alkoholhaltiga varianten! :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert bra det med, med den alkoholfria varianten - det finns ju många smaskiga recept på det också! Och, det blir ju garanterat jul nästa år också, och nästa och nästa...:)

   Radera
 4. Glögg är gott och det smakar med glögg i varma Singapore också. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dra ner luftkonditioneringen på iskallt och sippa glögg där framför? :)
   Kram!

   Radera
 5. Gott med glögg, har själv inte gjort egen men min chef skämmer bort oss och ger varje år... Den där julmusten lagrad på ekfat är gudomlig! Minns att jag ett år rekommenderade den på bloggen och ni skrev att ni inte testat den ännu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget dumt sätt att skämmas bort på inte! Musten har vi smakat nu, eller rättare sagt i fjol och den är verkligen riktigt god!

   Radera
 6. En fråga om glöggen... Jag gjorde en sats enligt ert recept och den har bara stått i ett par dagar nu. För mig som inte har erfarenhet av hemjästa drycker ;-) så undrar jag om man kan anse att glöggen är klar när jästsmaken är borta? Nu är det ju några veckor till, men mest så man kan ha en riktpunkt. Just nu smakar den kolsyrad och skarp, men det har som sagt bara gått någon dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mathias. Det var ingen lätt fråga du har:) Vi har aldrig tagit något smakprov av glöggen undertiden som den står och bubblar, men som lekman/kvinns så misstänker vi att det är så som du skriver. Jästsmaken har inte funnits kvar när vi tappat upp glöggen i alla fall. På GTs frågesida finns det flera olika frågor och svar angående glöggen, kanske att det kan finnas ett svar där?
   Lycka till!

   Radera
  2. Det blir som det blir! ;-)

   Tack för svaret i alla fall!

   Radera
 7. Håller helt och hållet med, egen glögg är överlägsen. Mogen smak och allt sånt. Jag gör min på ungefär samma sätt som ni men jag spetsar den dessutom på flaska med konjak och madeira så den blir lite starkare. Passar bättre till pipan då ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den, har man en gång gjort egen så är det svårt att köpa färdig igen:) Det ska vi minsann testa med en del av vår glögg, pipan ska ju ha sitt! Tack för tipset.

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!