lördag 20 december 2014

Årets upplaga av juldrinken.

Lördagen är här och idag betyder det att herr M kunde pedala hem några timmar tidigare än vanligt efter jobbet, redan klockan 17 kunde stålhingsten styras mot hemmet och det är vi båda glad över! Nu väntar en stunds nedvarvning i form av en god middag (ungefär så här men med tonfisk i stället för kyckling) och förmodligen också en cigarr och whisky i favoritfåtöljen för Håkan. Anki, som ju slår med den lätta hammaren från och med igår, behöver inte varva ner så hon hoppar över den där cigarren och byter ut whiskyn mot en drink:)


En drink tänker vi även bjuda er på när vi kör vidare i vår julbonanza med full fart fram mot julafton. Detta blir årets upplaga av juldrink i Mårtenssons kök, vi har nästan lyckats få med en variant varje år sedan vi öppnade köket. Tranbär är kanske inte något vi förknippar med jultider här i Svealand, det är väl mest i USA som detta röda bär är synonymt med julen, men dom ger ju onekligen en härligt röd färg och rött om nått är väl juligt? Tranbär hittar man i mataffärens frysdiskar i små papperslådor, såvida man inte har lyxen av att kunna plocka egna. Har ni inte tranbär på lut så går det hur bra som helst att ersätta dom med lingon också, både vad gäller bären och drickan, det blir precis lika gott!

Tranbärsmargarita
2 cl Tequila
2 cl Grand Marnier eller Cointreau
1 dl blandad tranbärsjuice, gärna med kolsyrat vatten eller lingondricka
några tranbär eller lingon
isbitar
Blanda tequila, grand marnier och tranbärsjuice i ett glas.
Lägg ner tranbären och isbitarna, servera.


Juliga drinkar från tidigare år hittar ni här:

Saffransdrink med vaniljvodka som vi blandade till 2012

2011 blev det en juldrink med hallonglögg

Julmusten funkar också väldigt bra att blanda goda drinkar på, 

Känns som att vi kanske ska be tomten om lite nya drinkglas i julklapp:)

I morgon vankas det åter ett recept på en sillinlägging, det sista för denna julen och detta året. Det dyker upp en klassiker som vi, av någon märklig anledning, inte har lyckats få med i vårt sillarkiv tidigare - men bättre sent än aldrig heter det ju. Blir ni nyfikna så är ni välkomna åter i morgon så ska vi stilla er förviddenhet, Mårtenssons första sillcliffhanger med andra ord:)

Vi hoppas ni får en fortsatt läcker lördagskväll,
och på återseende!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

 1. Åh, så gott! Jag gillar tequiladrinkar. Många rynkar på näsan och tänker på någon galen fest med tequilashots, men det är mycket gott att blanda drinkar med. Denna är helt i min smak. Och så julfin dessutom! Det har varit dåligt på drinkfronten för min del en tid, så jag får väl se till att ändra på det till julhelgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott, tequila gillas här - både i drink och på egen hand med salt och lime.
   Då ser vi fram mot att få njuta av din drink också:)

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!