onsdag 17 december 2014

Glädjen av att ge!

Då tar vi alltså en paus från all den där julmaten idag och bjuder istället på några julklappstips här i köket, något som börjar bli en tradition nu. Första alternativa julklappslistan från 2012 hittar du här och i fjol kompletterade vi den med ännu fler förslag som du hittar här. Nu är det alltså åter dags för en uppdatering av presentidéerna för att hjälpa er med shoppingstressen.

Klapparna på våra listor är inte av det hårda slaget, snarare är dom tvärtom så mjuka som dom kan bli. Julklapparna är sådana som för de allra flesta av oss är en självklarhet som t.ex ljus för att barn ska kunna läsa sin läxa, tillgång till rent vatten eller tak över huvudet, men för alldeles för många är det en dröm. Men om vi hjälps åt så kan vi kanske göra den drömmen sann, i alla fall för någon...


Donera dina gamla glasögon och låt dom komma till användning istället för att dom ligger och skräpar i en låda. Lions är en av dom som tar emot glasögon och detta sker i samarbete med Vision for all som i sin tur fixar till glasögonen och ser till så att de når ut i världen.

Hos Action Aid kan man köpa allt från djur till cyklar, skolgång till bikupor för att hjälpa en medmänniska på vår jord.

Att stödja hjärt- och lungfonden är ett annat sätt som kan göra skillnad i en annan persons liv. Här kan man göra en donation och vill man så kan man öronmärka pengarna till t.ex barnhjärtan, diabetes eller kvinnors hjärtan.

Erikshjälpen har även dom en webbutik där du kan köpa fina julklappar, det är möjligt att hjälpa till med rent vatten, rädda gatubarn och ljus till läxläsning. Man kan även bli fadder eller månadsgivare om man vill fortsätta hjälpa efter jul.

Ronald McDonaldhusen ger sjuka barn en chans att få bo tillsammans med sina familjer under tiden de genomgår olika behandlingar på sjukhus. På så vis behöver barnen inte vara ensamma och får vistas i en miljö som känns mer som hemma än som en steril sjuksal. Även här kan man välja mellan en engångsdonation eller att bli månadsgivare.

Armband i alla vackra färger och former, väskor, tvålar och mycket annat kan man hitta i We Effects webbutik. 

Tidningen Faktum arbetar med hemlöshet i Sverige, säkert har du sett tidningsförsäljarna någonstans på en gata. Här kan man "boka" en fiktiv hotellnatt på Faktum Hotels för 100-lappen, med bilder att skrämmas och skämmas av, och på så vis även stödja deras arbete. Andra sätt att hjälpa ser du här.

Att hjälpa någon behöver ju inte alltid innebära att man donerar pengar, vill man så kan man tänka på att anmäla sej till donationsregistret för att donera organ och vävnader när ens tid på jorden är över. Detta är något som var och en själv måste få ta ställning till, och vi vill inte påverka någon att välja antingen att donera eller avstå, men det som är viktigt är att ta ställning och göra ett val och på så vis låta andra och då framför allt sjukvården få kännedom om vilket val man gjort. Här kan du läsa mer om organdonation och få svar på eventuella frågor du har.

Precis som vanligt så får ni mer än gärna fylla på med fler förslag, det finns säkert många bra som vi har missat!

Nu önskar vi er alla en fortsatt fin lillelördagskväll och en trevlig torsdag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

20 kommentarer:

 1. Jättebra julklappar! Röda korset har också en massa olika paket man kan köpa, tex matpaket till Syrien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är dom, röda korset är kanon och vill någon hitta dit så finns en länk i inlägget från 2012 som fortfarande funkar.

   Radera
 2. Jättebra lista! Det finns så många sätt att hjälpa, och de allra flesta av oss har möjlighet att bidra med något i alla fall. Här i Uppsala och Stockholm har vi Skokartongsapellen - också en jättebra idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja visst finns det. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något brukar man ju säga och det är ett väldigt bra ordspråk, tycker vi.

   Radera
 3. Bra tips! Julen handlar om att ge tycker jag. Ha en fin torsdag ni med. Kram! /Anna J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det är ju så det ska vara:)
   Kramar

   Radera
 4. Kanon! Tävla gärna hos min vän på torsdagen, hon fyller 40 denna veckan! http://roomofkarma.se/

  SvaraRadera
 5. TACK för påminnelsen om glasögonen som ligger i en låda hemma och skräpar. Självklart ska de istället gå till bättre behövande. Bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så, vassego! Då hoppas vi att dom kan komma till glädje för någon annan nu.

   Radera
 6. Heja er! Jag har ett fadderbarn i Brasilien genom Action aid. Sedan ger jag extra vid framför allt jul men även när en del fyller år. Människor som har allt. Heja er! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fadderbarn är så bra och det finns ju flera bra ställen som förmedlar. Vi har två genom SOS-barnbyar och vi ger också alltid lite extra vid jul och födelsedagar.
   Kramar

   Radera
 7. Fina, fina listan! Fadderbarn har jag och mamma också, en kille i Kambodja som är så fin! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja den ligger oss varmt om hjärtat den där listan. Härligt att höra att vi r flera i fadderbarnsfamiljen,
   kramar på dej

   Radera
 8. Såna här klappar är helt klart bättre än vanliga. Det hade varit intressant att få veta om tiggarna får mer pengar så här nära jul. Om de flesta är snålare eller givmildare kring jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är dom, så många fler som gläds! Ja, det kan man ju undra, vi vill ju tro att julen gör människor givmildare...

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!