måndag 8 juni 2015

Köttbullar, som vi vill ha dom.

Gårdagen bjöd på en söndagsmiddag i sann husmanskostsanda i det Mårtenssonska köket, när Håkan startade upp köttbullsfabriken. Anki har aldrig varit någon fantast av köttbullar, inte ens som barn tillhörde de små bollarna hennes favoriträtter, men när maken är ansvarig för köttbullssmeten hugger hon mer än gärna in! Fråga oss inte varför, men av någon anledning faller dessa fru M i smaken och så långt är vi överens och allt är frid och fröjd.

Vad vi däremot aldrig kan komma överens om i köket och som ständigt är en källa till livliga diskussioner, är storleken på köttbullarna som ska rullas... Håkan tycker att de ska vara stora, gärna i golfbollsstorlek, medan Anki citerar Karlsson på taket "små goda små köttbullar tycker jag mycke' om"! Så, för att undvika porslinskastning och köksuppror rullas det därför alltid två olika storlekar, var och en till sitt:)
Vilken storlek ni rullar era köttbullar låter vi er själv bestämma, huvudsaken är att ni blir nöjda och känner er som "världens bästa köttbullemakare"!


Köttbullar
500 g fläskfärs
½ rödlök, fint hackad
½ msk örtsalt Herbamare
1 tsk brunfarin
1 uppvispat ägg
50 g skorpmjöl
1 dl mjölk
Blanda samman skorpmjöl och mjölk, se till så det inte bildas klumpar och låt det svälla en stund. Rör samman färsen med lök, örtsalt, farinsocker och ägg, tillsätt mjölkblandningen och blanda samman alltsammans till en smet som känns fast och bra.
Rulla smeten till bullar av valfri storlek och stek dom i smör och en skvätt rapsolja.

Sås 
2 dl vatten
2 msk köttfond
1 dl vispgrädde
1 dutt sherryvinäger
1 dutt fisksås
1 msk lingonsylt / rårörda lingon
lite av stekskyn
redning av valfri sort
Blanda samman vatten och fond i en gryta och låt det koka samman under ca 5 minuter.
Rör i övriga ingredienser och smaka av, låt koka upp, red av till önskad konsistens och servera.

Och precis i helt vanlig ordning så kunde vi inte motstå att röra ihop ett barndomsminne till efterrätt när vi ätit köttbullar igår, det fanns ju mjölk över från smeten och rårörda lingon på bordet! Nu snackar vi nostalgi och retrodryck, säkert är det flera än vi som minns den enkla, men ack så goda Lingonmjölken:


Lingonmjölk  1 port
1 glas iskall mjölk
1-2 tsk rårörda lingon eller lingonsylt
Rör ner lingonen i mjölken och blanda om ordentligt.
Drick och njut! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

  1. Det ser jättegott ut, hemmagjorda köttbullar är ju hur gott som helst och är roligt att göra också. Jag tycker nog mest om köttbullar som är ganska små i storlek (då kan man ju också äta flera) och är lite knapriga på utsidan.

    www.diningandcooking.blogg.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja visst är det smaskens! Då är du som Anki då:)

      Radera
  2. Nostalgi
    Köttbullar på fläskfärs är mums , men kräver nog att man har lite skånskt påbrå för att uppskatta , men hur som helst Gott är det
    I skåneland kan man ju t o m köpa skinkfärs, ngt som jag tror bara finns där
    Lingon o mjölk är verkligen nostalgi ��

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!