onsdag 15 juli 2015

Alkoholfri fläderdrink

Inget ont som inte har något gott med sig, eller hur? Ja, det är många av de gamla talesätten som fortfarande står sej även i våra moderna, högteknologiska tider, där sociala nätverk nu har blivit som en självklar del av mångas liv. Nu ska vi inte fördjupa oss i teknikens under eller i nätverken - det är inte det vi är i köket för idag - men vi kan ju säga som så att hade det inte varit för Istagram så hade vi inte upptäckt att det är ölets dag idag.

Jojomensan, till och med ölet har gått och fått sig en alldeles egen dag i almanackan precis som så många andra godsaker har - chokladbollen, kladdkakan, popcornet och så vidare, alla har de sina dagar under året. Ölet har haft sin dag sedan 2012 då den instiftades av svenska bryggerier för att hylla ölets skyddshelgon (jodå denna drycken har sin egen sådan också!) Gambrinus. Säkert är det någon av er som känner igen det namnet, det har ju fått ett eget öl till sin ära!
Ölets dag hålls nu varje år i Sverige, den tredje onsdagen i juli månad - alltsåledes idag. Vi tänkte fira dagen här i köket med en drink där öl är huvudingrediensen, en alkoholfri öl faktiskt. För det behöver ju inte tvunget finnas sprit med i bilden bara för att man ska fira, eller hur?


Drinken vi bjuder er på är friskt läskande och passar perfekt nu i sommartider, speciellt när så många satt sin egen flädersaft! Naturligtvis är hemmagjord saft inget tvång, vi använde oss av sån där fläderdryck från tetrapack från Kivik i koncentrerad form. 
Vi fick nys om receptet genom Carlsberg och var helt enkelt tvungna att prova när vi läste det, så lockande tyckte vi att det lät, och vi blev inte besvikna. Dessutom bjöd vi drinken på en av våra vänner som avstår alkohol helt sedan flera år tillbaka och även där blev betyget tummen upp! Att kunna bjuda på något som denna drinken till de som av en eller annan anledning inte dricker alkohol är roligt, tycker vi. Att det sen uppskattas tycker vi är ännu roligare:) 

Alkoholfri fläderdrink
5 dl fläderblomssaft
4 cl pressad citron
7 färska basilikablad
Alkoholfri ljus öl
is
Krossa basilikabladen tillsammans med några isbitar, citronsaft och flädersaft i ett glas, rör gärna runt med en muddlare för mer basilikasmak.
Fyll på med ölen och gärna fler isbitar.
Servera.

Så klart behöver det inte vara ölets dag bara för att denna drink ska kunna avnjutas, men att man gillar öl är ju nästan en nödvändighet. Inte för att den smakar så vansinnigt mycket öl, men den finns ju där i bakgrunden den där lilla beskan.

Skulle ni bli sugna på att prova fler drinkar med öl i så kanske 
denna med stout och mousserande vin kan vara av intresse? 

Fortsatt glad öldag till er alla:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Öldrinkar är inte dumt! Alkoholfria eller ej!
    Jag älskar ju lagerita jag....

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!