lördag 18 juli 2015

Mixed grill med chorizo och kall tomatsås

God morgon/förmiddag gott folk, denna lördag är det åter dags för korvstoppning här i Mårtenssons kök! Det var ju ett tag sedan sist men tro för den sakens skull inte att det lagts på hyllan på något vis. Nej då, herr Mårtenssons intresse för att testa sig fram i korvexperimenten har på inget sätt svalnat, det är fortfarande hett:) Sist köttkvarnen och korvhornen monterades på köksmaskinen resulterade det i chorizo som i sin tur hamnade på en mixed grilltallrik där det fick sällskap av potatissallad med olika sorters salladsblad, en skiva grillat lamm, en bit revben och kall tomatsås. Frys- och kylskåpsrensning i grillform, eller som vi hellre kallar det - Mixed grill:)

Först ut på receptrepertoaren kommer korven, tätt följt av sitt middagssällskap:


Tänk på att lägga fjälster i blöt i kallt vatten minst en timme innan du ska stoppa korven och skölj sedan av det innan det träs på korvhornet. detta och detta inlägget kan du se lite närmare på hur man går tillväga när man stoppar korv. 
Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med handhygienen när du gör korv!

Färskkorv chorizo
1 kg fläskkarré
5 g färsk vitlök
1 msk salt
1 msk socker
25 g stark paprikapulver
3 g grovt mald svartpeppar
2 g torkad oregano
1 nypa torkad, krossad chili
½ dl olja
1 msk potatismjöl
2 skivor finncrisp eller 1 skiva knäckebröd
Se till så att köttet är högst 4 grader och att dina redskap också är kalla när du sätter igång, då blir det så mycket enklare att arbeta och bättre vad gäller hållbarheten.
Lägg fjälstret i blöt i kallt vatten minst en timme innan stoppningen.

Mal köttet i små bitar tillsammans med alla övriga ingredienser utom olja och potatismjöl på mellanskivan på din köttkvarn, kör till sist ner finncrispen för att få ut alla resterna ur kvarnen.
Tillsätt potatismjöl och oljan i smeten och blanda samman väl, stek gärna en klick smet för att kolla så du är nöjd med smakerna.

Trä på fjälstret försiktigt på korvhornet och börja stoppa korven, stoppa den rätt så löst, låt de första 3 cm av fjälstret vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så formar korven till en spiralliknande ring eller så snurrar du korvarna i en för dej lagom storlek, vi brukar ha en 10-15 cm långa snuttar.
Stek korven på medelvärme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd dej gärna av köttermometer som ska visa 70-72 grader mitt i korven när den är genomstekt.


Så vidare till köttet som först fick ligga i en marinad över natten innan det grillades. Vi har ju som bekant bara tillgång till elgrill, kol- och gasolgrill på balkongen är inget att rekommendera när hustaket ovanför är i trä! I marinaden hällde vi denna gången sweet chilisås, mängden kan man variera efter önskad hetta men vi tyckte att 3 msk var lagom.

Marinad till grillat kött
3 msk sweet chilisås
1 tsk kinasoya
½ msk salt
1 kryddmått nymalen svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
Blanda ihop marinera köttet i minst 5 timmar, helst över natten.
Grilla eller stek.

Tomatsås till grillat :
2 tomater grovt hackade
2 dl creme fraiche
1 finhackad schalottenlök
1 stjälk blekselleri finhackad
2 tsk torkad oregano
några drag med svartpepparkvarnen
salt efter behag
nypa socker
Rör samman alla ingredienser försiktigt och låt såsen stå kallt minst 30 minuter till servering.

Ja, den blev en massa bokstäver denna gången och inte så många bilder, men så kan det bli när hungern vinner över kameran:)

Nu önskar vi er alla en fortsatt härlig lördag och helg, med eller utan korvstoppning, ät och drick och må gott i sommarsverige!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Egengjord korv slår köpekorv med hästlängder, gott, gott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!