onsdag 12 augusti 2015

Godaste såsen till varmrökt fisk

Sommardagar och lediga dagar kräver en hel del kvicka matlagningsess i rockärmen, shortsfickan eller kanske regnjackan stämmer lite bättre? Visst, grillas det ju en hel del (i skrivande stund slinker faktiskt grillosen från granngården in genom vår öppna balkongdörr) men omväxling förnöjer, eller hur?
Oftast vill man väl njuta så mycket som möjligt av att vara utomhus och tillbringar därför mindre tid i köket, planerar mindre för matinköpen och slänger gärna ihop något av det som redan finns i kylskåpet. Dagarna då kökstiden är kort är helt enkelt fler under sommaren än annars, eller hur?

För att inte tala om när sen semestern är över och jobbet åter igen är på tapeten, visst har man väl lite mindre matlagnings-ork de där första arbetsdagarna? I alla fall har vi lagt märke till att det är så för vår del...


Något som alltid gått hem i vårt kök när det ska gå extra snabbt är en bit varmrökt fisk, lätt att bara plocka fram ur paketet och ingen tillagning krävs. Det är en smidig maträddare att ha på vänt i kylen för trötta och oinspirerade dagar!
Därför kommer det idag ytterligare ett såsrecept i kategorin smarrigt, denna såsen passar ypperligt till fisk och i detta fallet gärna en varmrökt sådan. Vi körde med en bit lax, men den funkar bra till andra rökta simmare också!

Sås till varmrökt fisk
4 dl majonäs
1 dl crème fraiche
6 tsk fransk senap
3 tsk bordssenap, vi använder alltid Hultbergs senap
3 msk citronsaft
2 krm sellerisalt
½ rödlök, fint hackad
rikligt med dill
salt och socker efter smak
½ msk olja med citronsmak
Blanda samman alla ingredienser och smaka av.
Låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.


Ett glas vitt, iskallt in eller citronvatten och så är vi i hamn!

Nu verkar det äntligen som att de senaste dagarnas himska klibbväder är över, i alla fall i våra trakter. Håkan har svurit extra mycket dessa två dagarna eftersom han ju står i ett varmt kök på jobbet och den där åskvärmen är inte alls behaglig att göra det i. Men de där gråtunga, jämntjocka molnen har skingrats under eftermiddagen och solen syns nu lysa från en knallblå himmel - underbart är det!
Och som om att den blå himlen inte räcker så är det dags för meteorregn i kväll/natt, har vi turen så ska vi alltså kunna få chans att se en bit av svansen på kometen Swift-Tuttle. Hur häftigt är inte det?! Så vem vet, kanske ni ser oss liggande nere på gräsmattan på gården i natt, kikande upp mot himlen:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

7 kommentarer:

  1. hm, mysko, jag skrev en kommentar här men den blev visst uppäten av internetz.

    hursomhaver: rökt fisk, älskar't! min och ofelias standardmat när jimmy är på rymmen, jag får fisk, hon får kokt potatis, båda får sås, alla är nöjda :)

    kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmm, med tanke på all mat som finns här så är det ju dåligt att kommentarerna äts upp:)
      Winn, winn situation med andra ord. För att inte tala om vinsten Jimmy gör som inte gillar fisken:)
      Kramar till dej

      Radera
  2. Här var det mycket gott att välja mellan - och fisk är ju aldrig fel :o) //Kicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för komplimangen Kicki, så roligt att du känner så! Fisk är vi tossiga i :)

      Radera
  3. Varmrökt lax har vi ätit en hel del av den senaste tiden sedan rökboxen gjorde entré i våra liv och vi har alltid en hjortronsås till som vi även charmade släkten med hemma i Finland under semestervisiten. :)
    Kramizar och ha en fortsatt fin vecka!

    SvaraRadera
  4. Testade idag och det var mycket smaskigt. Tack för ännu ett bra recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för komplimangen, så roligt att den gick hem och att du uppskattar våra recept!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!