onsdag 25 november 2015

Filé med salami och svartvinbär i vår nya stekpanna.



Vilt blir det här i det Mårtenssonska köket idag när vi bjuder er på en vildsvinsytterfilé täckt med salami och svartvinbärsgelé, serverad med en smarrig bärig sås och ett spännande tilltugg som knastrar lite extra när man tuggar på det. Låter det intressant? Har du nu inte vildsvinskött till hands så går det bra att byta ut det mot fläsk- eller kycklingfilé också, du behöver alltså inte springa benen av dej för att få tag på vildsvin.
Svarta vinbär hittar du inte bara på filén, den finns också som smaksättare i såsen - mycket vinbär blir det.

Vildsvinsfilé med salami och svartvinbärstäcke  2 port + matlåda
500 g benfri vildsvinskotlett
1 tsk timjan
1 tsk salvia
1 tsk rosmarin
ca ½ msk salt
paprikasalami
svartvinbärsgelé
Klappa in köttet med örter och salt, fräs den runt om i en rejäl klick smör i stekpanna.
Ta pannan från plattan, pensla gelén på köttet och lägg på salamiskivor så det täcker.
Stick en ugnstermometer mitt i köttet, ställ stekpannan mitt i ugnen på 125 grader och stek till innertemperaturen når 68 grader.
Ta ut stekpannan, låt köttet vila ca 10-15 minuter under tiden du friterar purjolöken.
Låt gärna grytlappen hänga kvar på handtaget så du inte glömmer bort att det är stekhett!

Svartvinbärssås
1 dl fint hackad schalottenlök
3 dl rött vin
½ dl vatten
½ msk kalvfond, koncentrerad
3 msk svartvinbärsgelé
1 msk svartvinbärsbrännvin, frivilligt
½ dl svarta vinbär
salt och vitpeppar
Fräs löken mjuk och glansig, häll i vin, vatten, fond och gelé.
Låt såsen koka samman ca 10 minuter, red av till önskad konsistens.
Tillsätt vinbären och låt småputtra någon minut, smaka av med salt och peppar.

Som tillbehör testade vi något nytt och spännande (ja, det är sånt här vi tycker är spännande:) friterad purjolök. Och jisses kosses så gott det blev, ni måste bara testa!


Friterad purjolök
Skär av det gröna från en purjolök, strimla i tändstickstunna strimlor och skölj.
Låt strimlorna  rinna av och vänd dom sedan i vetemjöl.
Värm frityrolja i en djup stekgryta, glöm inte bort att hela tiden ha ett lock vid din sida!
Håll koll på oljans temperatur med en stektermometer, när det är upp i 180 grader så häller du ner lite av purjolöken i omgångar och friterar den några sekunder tills den fått färg.
Det går snabbt så var beredd att ta upp löken med en hålslev, lägg över den friterade purjolöken på en bit hushållspapper där den får rinna av.
Och glöm inte bort att alltid ha ett lock vid din sida när du friterar, skulle olyckan vara framme så lägg på locket direkt - använd icke vatten!!!


Vildsvinsfilén lagade vi till i vårt senaste tillskott i köket, en kolstålspanna från de Buyer som vi länge gått och funderat över att införskaffa och som vi till slut slog till på för några veckor sedan. Vi har nämligen börjat tröttnat på teflonpannor vi använt genom åren och efter att läst lite här och var om att det kanske inte heller är så väldigt bra med teflon och plast, så bestämde vi oss för att prova en i kolstål. Nu har vi använt den i några veckor och vi kan bara säga att vi är så in i bänken superduper nöjda!
Vi var lite oroliga först att det skulle vara meckigt med en stekpanna som denna, men vi har följt instruktionerna ( som faktiskt inte var svåra alls) som medföljer och dessutom använt oss av rådet som vår vän Anne gav, "använd mycket smör, olja och kärlek så är det ingen fara".

Stekpannan i egen hög person, den börjar bli instekt så smått och färgen börjar skifta över i mörkare. Den blir mörkare och mörkare allt eftersom den används och så det ska vara, det betyder bara att det bildas mer och mer non-stickyta på ett helt naturligt sätt! 
Diskmedel ska inte användas, bara hett vatten och sedan torkas den av med hushållspapper. 
Vi har stekt det mesta i den bara för att verkligen testa den ordentligt, köttfärs- och vegetariska biffar (nu är vi inte längre falafel-oskulder!) är något av det som brukar bränna i mest tycker vi och inte ens där fastande något! 

Vildsvinsfilén stekte vi först på i järnet på spisplattan för att sedan ställa in det direkt i ugnen och låta det gå färdigt där inne, fungerade hur bra som helst gjorde det! Ett tips är dock att låta grytlappen hänga kvar på handtaget som en påminnelse att det är varmt - för att det blir attans varmt kan vi garantera er!

Blir du också sugen på att införskaffa dej en kolstålsstekpanna så får du ytterligare 10 % i rabatt på det redan nedsatta kampanjpriset om du uppger värdekoden martenssonskok i samarbete med Kitchentime. Rabatten dras i kassan och gäller till och med söndagen den 13:e december, på alla storlekar av Carbone Plus Lyonnaise Stekpanna - de Buyer och oavsett antal. Läs mer om pannan och se hur du beställer här.
Kanske ett bra julklappstips?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Den såsen alltså. Låter helt GALET GOD!!!! GAAAH!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men den måste ni ju testa, misstänker att den går hem i ert kök också!

      Radera
  2. Åh det är så gott med svart vinbär i sås! Mums på den! I Göteborg brukar vi säga att om man inte har vildsvin kan man la alltid reta upp en gris, hihi! Puss och kram på er! Finfin panna det där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var verkligen en höjdare. Men, glada grisar ska det väl vara:)
      Kramar på dej också!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!