lördag 23 januari 2016

Långmarinerade kycklingklubbor med sanslöst god sås


Att hitta på namn till maträtter är inte helt enkelt alla gånger och dagens kycklinggratäng är just en sån där svårdöpt typ. Efter lite velande hit och dit så fick den till slut sitt namn och det fick den efter den där sweet chilisåsen som vi är väldigt förtjusta i, och som är en stapelvara i vårt skafferi. Såsen som är både söt och stark på samma gång och väldigt användbar, vi har haft den både i drinktilltugg, i en kall sås (även känd som Kellysåsen), i sillinläggning och i fiskgratäng tidigare.

Nu är ju inte sweet chilisås den enda ingrediensen i gratängen, några andra har också fått vara med på ett hörn och sätta sin prägel på rätten. Först marinerade vi kycklingklubborna i bland annat lime, chili och ingefära över natten, ett otroligt enkelt knep för att de ska bli saftigare och mer smakrika. Har du inte tid och möjlighet att marinera så går det naturligtvis att hoppa över det momentet, bryn då delarna och fortsätt därifrån i receptet. I gratängsåsen hamnade även tomatpuré, ingefära och lime och det hela resulterade i en oerhört smarrig festmåltid:


Kycklinggratäng sweet chili 2-3 port
1 kilo kycklingklubbor eller andra kycklingdelar
Marinad 
2 l vatten
150 g salt
50 g socker
½ citron utan skal
2 krossade vitlökar
½ gul lök
4 limeblad
1 tsk chiliflakes
5 cm färsk ingefära i skivor
Kok upp marinaden låt den svalna.
Lägg ner klubborna i marinaden och låt dom ligga i minst 7 timmar, gärna över natten, för bästa resultat.
Ta upp klubborna ur marinaden, låt dom rinna av, bryn dom runt om i smör och lägg över i en ugnsfast form.

Gratängsås
3 dl crème fraiche
2 msk tomatpuré
5 msk sweet chilisås
2 lime, rivet skal och en gnutta pressad saft
1-2 msk riven färsk ingefära
1 msk kycklingfond
salt och peppar
Rör samman alla ingredienserna till såsen, smaka av och häll den över kycklingklubborna.
Ställ in kycklingen i ugnen på 200 grader i 40-50 min.
Använd gärna ugnstermometer som ska visa 83 grader när köttet är genomstekt.

Här i det Mårtenssonska hemmet rådde en febril verksamhet igår och vi for hit och dit som guttaperkabollar båda två - det känns det faktiskt som att vi gjort största delen av januari.
Det där sänginköpet ledde nämligen till en omorganisation i förvaringen i sovrummet, vi kom (som tur är) på att de där praktiska lådorna vi nu har under sängen inte kan stå där när den nya sängen väl står på plats. Så det blev till att gnugga geniknölarna och omstrukturera hela tjottabaletten med ett förhoppningsvis lyckat resultat!

Nu ska vi dra på oss jackorna och dra ner på stan, vi hoppas på fiskelycka i fiskbilen på torget och kanske även en godfika på något av stans caféer.
Vi önskar er alla en fortsatt fin lördag och skön helg!


Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!