måndag 16 maj 2016

Lax med dill och citrontäcke

Dill och citron är två råvaror som är omöjliga att överdosera om ni frågar oss, vi tröttnar aldrig på deras smaker och använder dom ganska så flitigt i köket. Precis som fisk faktiskt, vi älskar fisk och kan äta det på kors och tvärs, konstigt egentligen att vi inte är bättre på att simma och gillar bada mer än vi gör...Att dagens recept innehåller både dill, citron och lax är väl förmodligen ingen överraskning, men det finns några andra smarriga ingredienser i det också. Inte för att dom inte klarar sig på egen hand, men ibland vill man ju piffa till det hela och vara lite äventyrlig:) Så även soja, honung och pepparrot fick spela med i täcket som laxen kläddes i innan den hamnade i ugnen.
Pepparroten hade säkert gått att byta ut mot wasabi om man så vill och kan, möjligtvis kan dillen bytas mot persilja men då är man ju nästan på väg mot ett helt nytt recept...
hmmm, kanske något att spinna vidare på?

Lax med dill och citrontäcke  2 port
400 g lax
Dilltäcke
1 dl fint hackad dill
1 citron, rivet skal från hela och saft från halva
1 msk riven pepparrot
1 msk flytande honung
1 msk japansk soja
salt och peppar
Blanda samman ingredienserna till dilltäcket och smaka av.
Lägg laxen med skinnsidan ner i en smord ugnsfast form och bred på dillröran.
Ställ in laxen mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter (tiden beror på hur tjock laxen är), använd gärna en ugnstermometer som ska upp i 56 grader när laxen är färdig.
Ta ut och servera med valfritt tillbehör. Vi kan rekommendera stuvade potatisar till, gärna med persilja och/eller dill och en skvätt citronsaft i!


Senaste tiden har vi övergått från att köpa portionsbitar av lax till att köpa hem hel frusen lax och såga upp den i lagom bitar (sågningen står Håkan för helt på egen hand dock, vanan inne från sågning av kött som han har!), det har visat sej att det blir billigare och att vi tycker den smakar godare.
Nu är det inte tvunget att göra som vi med laxinköpen för att laga till dagens fiskmiddag, nej då det funkar med vilken laxbit som helst! Men matnyttiga tips och idéer är ju också något som man inte kan överdosera, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

 1. nä, dill och citron tröttnar man nog aldrig på! hörde någon prata om dill & citron-chips förut och blev eld och lågor men har aldrig sett dem personligen så det kanske var nåt min vilda fantasi hittade på...
  mina föräldrar brukar också köpa hel lax och jag håller med om att det är det godaste, men hemma äter vi det ju så sällan så det brukar bli vanliga laxfiléer, gott det med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker vi att någon av dom där chipsfabrikörerna borde lyssna på din chipsfantasi, för det lät som väldans goda chips!
   Vanliga filéer går hur bra som helst, väldigt smidigt att ha på lut speciellt om det inte finns så många fiskgalningar i familjen :) ;)

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!