måndag 30 maj 2016

Torskgratäng med spenat

Recept på snabba och lättlagade vardagsrätter kan man aldrig få för många av, speciellt nu när solen och värmen är på långvarigt besök (i alla fall här hos oss!). Det gäller ju att passa på att njuta av strålarna och tanka både energi och D-vitaminer, eller hur?


Därför ska ni idag få ett tips på en smarrig fiskmiddag som inte kräver alldeles för lång kökstjänst och som dessutom bjuder på en del finfina vitaminer tack vare det gröna inslaget. Det är en torskgratäng med spenat i och det vet vi ju alla hur nyttigt spenat är, eller hur? Spenat är fullproppat med nyttigheter och innehåller flera bra bokstäver, bland annat K, A, C och B-vitaminer finns i de gröna bladen. Just K-varianten hjälper till att bygga upp ett starkt skelett - en av orsakerna till att vi väldigt gärna har det i eller till vår mat.


I vår fiskgratäng blandade vi ner några av våra favoritsmaksättare, dill, citron och pepparrot och måtten på dom är enligt våra smaklökar. Det går naturligtvis att utesluta en eller annan av dom som inte riktigt faller dej på läppen, öka på eller minska ner allt efter din egen smak. Har du inte torsk i lagret så kan du säkert byta ut den, antingen mot någon annan vit fisk eller varför inte lax.

Torskgratäng med spenat
400 g torskfilé
1 liten lök, fint hackad
2 dl grädde
100 g färskost typ Philadelphiaost
ca 3 msk riven pepparrot
70 g färsk babyspenat (1 paket)
½ dl hackad dill
citronsaft efter smak
salt och peppar
Lägg fisken i botten av en lätt smord ugnsfast form.
Fräs löken i smör så den mjuknar utan att få färg.
Rör ner grädde, färskost och pepparrot i stekpannan, blanda samman och smaka av.
Tillsätt spenat och dill, smaka av med citronsaft och kryddor.
Häll såsen över fisken i formen, ställ mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera med valfria tillbehör.

Ja vilka tillbehör vi valde att ha på vår tallrik ser ni här, kokta ärtor och bönor, en grönsallad vid sidan om och så pressad potatis - vår stora favorit när det gäller att suga upp goda såser:)  

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!