onsdag 1 juni 2016

Gräddstuvad vitkål

I söndags kom Håkan hem från veckans matinköpstur med ett stort leende på läpparna, visserligen brukar han ha det efter matshoppingen men denna gången var smajlet extra stort! Med hem i ryggsäcken hade han nämligen sommarvitkål och eftersom han vet hur mycket frugan gillar den där späda, krispiga kålen kände han sig extra nöjd. För frågar ni Anki så slår ett kålhuvud som överraskningsgåva en blomsterkvast med hästlängder, vem har sagt att det bara är mannens hjärta som nås via magen:) 


Igår hamnade halva huvudet på våra tallrikar, det stod nämligen gräddstuvad sommarkål med knake på matsedeln och det hade vi båda sett fram mot sen i söndags. När vi la upp middagen på Instagram och Facebook så var det fler än en som efterlyste receptet och eftersom vi delade med oss av det där, tyckte vi att det inte var mer än rättvist att även bjuda på det här!


Det där med att koka vitkålen i mjölk är något vi lärt från Ankis mor, det gör man för att behålla vitkålens smak i stuvningen istället för att hälla ut den med kokvattnet! Se till att röra om ganska ofta under koktiden (vardagsmotion, passa på!) och att röra ända ner i botten av grytan för att undvika fastbrända rester. Skulle olyckan ändå vara framme så är en, eller flera, sockerbitar kanoners bra att gnugga i botten med.

Gräddstuvad sommarvitkål
400 g färsk vitkål
3 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt och vitpeppar
1 dl hackad persilja
Skär vitkålsbladen i lagom stora bitar, ca 3*3 cm.
Smält smöret i en djup gryta, häll i kålen och rör om så det blandas väl.
Strö i mjölet, lite i taget och rör om.
Späd på med grädde och mjölk, lite i taget och blanda om ordentligt.
Låt allt småkoka under omrörning ca 5-10 minuter (använder man inte sommarkål så behöver det koka längre - ca 15-20 minuter)
Smaka av med salt och peppar och tillsätt persiljan precis innan servering.

Ajamen visst e de grannt? Vi har sagt det tidigare men vi säger det igen, naturen är en stor konstnär - förmodligen den största av dom alla!

Funderar nu någon på den andra halvans öde så kan vi meddela att den kommer att dyka upp i kvällens middag, Pad Thai! Mumsfillibaba:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

 1. Kål är så gott och jag hade inte tackat nej till denna. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är et gott med kål, speciellt den spröda sommarvarianten:)
   Kram och välkommen hit på en bit!

   Radera
 2. Jag håller med, sommarvitkål är det BÄSTA som finns. Våra standardmiddagar just nu är sommarvitkålssallad tillsammans med någon vegetarisk biff och kanske någon kall sås. Yum-O!

  SvaraRadera
 3. Jag älskar nästan allt som är stuvat och det här ser jättegott ut! Här nere äts ofta savojkål stuvad. Har ni provat det? Om inte - gör det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är något visst det där med stuvningar, vi kan bara hålla med dej! Savojkål gilla vi skarpt, så gott, men vi har inte testat att stuva det så det ska vi göra. Tack för tipset.

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!