tisdag 30 augusti 2016

Linssoppa med vitlök och citron

Det hamnade ju en ny kokbok i vår bokhylla tidigt i somras, närmare bestämt Tareq Taylors bok "Mat som gör gott : ny vardag med Tareq Taylor". Bokhyllan riskerar för övrigt snart att sprängas om vi inte lyckas hålla det där kokboksinköpsstoppet / alternativt lyckas hitta en ny större bokhylla som faller oss alla tre i smaken (vi och vår plånbok alltså!). 


Nu kan vi inte ta på oss skulden till att just denna kokboken hamnade där, den skyller vi helt och hållet på Ankis chef som tyckte den passade fint som sommarpresent, men det är ju ingenting vi sörjer eller blir upprörda över - snarare tvärtom!
Ganska så omedelbums veks det hundöron bland sidorna och vi har faktiskt redan hunnit prova några recept, dagens vegetariska middagstips till er är ett av dom.


Av tipset blir det en soppa med några av våra smakfavoriter, citron, vitlök och persilja, och röda linser - denna kanoners stapelvara som vi alltid försöker ha på lut i skafferiet. Linser gillar vi av flera orsaker, dels kostar dom inte många kronor, dom kräver inget större husrum, i grytan går det snabbt och användningsområdena är många, man kan baka linskakor, forma linsbiffar eller vegetarisk köttfärslimpa, eller laga till den indiska linsgrytan Daal.


Persiljan som ska ner i soppan ska vara av den storbladiga sorten, den som ibland kallas kockpersilja och ganska ofta säljs i stora buntar. Låt inte storleken på buntarna hindra dej att göra ett persiljeinköp, det som inte går åt direkt plockar man av bladen på och fryser in i påsar blad för sej och stjälkar för sej. Stjälkarna kan man använda när man ska koka gryta, persiljesås eller buljong, bladen passar man på att smula sönder i påsen innan de tinat upp - lätt och kvickt - innan man använder dom.

En del rotfrukter finns också med bland deltagarna och dom kan man byta ut efter smak och tillgång, vi använde de som fanns i vår kyl och då såg det ut så här:

Linssoppa med vitlök och citron   4 port
150 g rotselleri, fint tärnad
150 g majrova (eller palsternacka eller annan rotfrukt), fint tärnad
2 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackad
1 tsk torkad timjan
1 liter vatten
2 dl röda linser
2 dl hackad bladpersilja
2 citroner, pressad saft
salt och svartpeppar
Stek rotfrukter, lök, vitlök och timjan i en stor gryta någon minut utan att det får färg.
Häll i vatten och linser, koka upp och låt småputtra ca 15 minuter.
Rör i persiljan och smaka av med citronsaft, salt och peppar.


En riktigt frisk och fräsch soppa som passar lika bra en varm och solig sommardag, som den gör när själen behöver piggas upp en mörk och kall vinterdag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Linser och majrova i ingredienslistan, jag är imponerad! Har nog bara använt linser i mat en gång, det var någon indisk gryta för länge sedan när vi bodde i lägenheten, och sedan slängdes nog de resterande linserna i en ursinnig mjölbaggeutrensning, när jag slängde typ allt. Få saker gör mig så upprörd som mjölbaggar. Men den här soppan låter trevlig! Och jag gillar de vackra tallrikarna! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där ja, inte illa att vi kunde imponera:) Och inte en endaste mjölbagge på listan heller:):)
      Ja visst är dom fina, loppisfynd och vi letar flera, det är något visst med blått och vitt.

      Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!