torsdag 5 januari 2017

Torsk med ärtpuré och frisk dressing och sjuårsfirande.

Nej minsann vet ni vad, nu går skam på torra land! Här går köket och fyller hela 7 år och så glömmer vi helt bort fyllerårsdagen i villervallan här hemma, pinsamt är bara förnamnet:) Men vi skyller helt och hållet vår glömska på vår hyresvärd och hans galenskap - så det så!
Ni som hängt med ett tag vet att vi tidigare bjudit på årskavalkad och tillbakablickar på det gångna året för att fira kökets födelsedagar, men det byter vi ut mot en finfin fiskmiddag i år eftersom tiden och orken inte räckte till för en titt i backspegeln - vi hoppas att ni har överseende med det.


Fisken är torsk, smaken är fräsch och frisk, ingredienserna är hyfsat få och tillagningen är inget svårt alls (och receptet är lånat från ICA med vissa små förändringar, jajamensan).
Börja med att röra samman vinägretten så den får stå och mysa och smakerna gona till sej lite innan det ska serveras. Gör därefter ärtpurén och håll den varm undertiden som fisken tillagas i ugnen, använd en termometer till fisken för bästa resultat så slipper du tugga på en torr eller halvrå firre.
En middag väl värd att fira en försenad sjuårsdag med, absolut!

Torskfilé med ärtpuré och citronvinägrett  2 port
Vinägrett
5 cm purjolök, fint hackad
½ dl olja, raps eller oliv
1 citron, pressad saft och fint rivet skal
hackad dill och persilja
Blanda alla ingredienser till vinägretten, smaka av och låt stå och dra en stund innan servering.

2 bitar portionsfiléer á ca 150 g av torsk
Lägg fisken i en ugnssäker form, pensla den runt om med olja, salta och peppra.
Ställ formen mitt i ugnen på 150 grader 10-12 minuter, använd dej av ugnstermometer och låt fisken komma upp i 52 grader när den är klar att ta ut.

Ärtpuré
2 dl frysta ärtor
100 g blomkålsbuketter
1 msk crème fraiche
1 msk smör
salt och peppar
pressad citron efter smak
hackad dill
Använder du färsk blomkål så kokar du den tills den är mjuk, använder du frusen kokar du den tillsammans med ärtorna enligt instruktionerna på paketen.
Häll bort kokvattnet och mixa ärtor och blomkål med crème fraiche och smör så det blir en jämn puré, rör i dill.
Smaka av purén med kryddor och citron och servera till fisken tillsammans med vinägretten och andra tillbehör du tycker om, t.ex kokta bönor eller potatis.

De senaste dagarnas matlagning har av förklarliga skäl blivit lite halvdanna, men vi har ändå lyckats äta gottigt. I måndags kom syrran/svägerskan med middagsleverans och överraskade oss med resterna från deras nyårsmiddag, en drömgod gryta (ja den hette faktisk så!) som var lika god som namnet lovade och så laxcheesecake till förrätt. I går firade vi att vi rott kaoset i land med att äta god buffé på lillelördag "Hos Morten" här i stan, så skönt att få sitta och äta i ett rum utan kartonger och grejer överallt runt omkring. Men nu är allt alltså fixat, grejerna är sorterade och borta, och vår lägenhet är nästan återställd så i morgon blir det hemlagat igen.


Till sist bjuder vi en smula på oss själva och skickar er ett stort tack för detta året, vi är så glada och tacksamma för alla besök vi får här i vårt kök!
Pussar och kramar till alla våra köksgäster,
Anki och Håkan

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Grattis till er fina blogg! Ärtpuré måste jag testa någon dag, låter så gott och den har ju en så fin färg. Vilken härlig bild på er :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Ja det måste du ju göra, det är en höjdare.
      Kramar till dej

      Radera
  2. Grattis till er fina blogg:)
    Riktigt fin maträtt att fira med:)
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla, och grattis till din blogg som ju nästan är tvilling till vår:)
      Kram på dej

      Radera
  3. Ojoj, vad detta såg gott ut! Måste testas med det snaraste.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så glada vi blir! Hoppas det ska smaka.

      Radera
  4. Grattis till era 7 år som blogginnehavare. Ser fram emot det 8:e året för er. :-) Åh så gott och fräscht det såg ut med er fiskmiddag. Tror det får bli det nu under helgen. Ha en go helg! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket Anna, och tack för alla dina glada tillrop och kommentarer!
      Hoppas du har en finfin helg,
      många kramar till dej

      Radera
  5. Grattis, grattis, lite i efterskott! Kul att ni håller ut! Här kan det gå flera dagar mellan varven innan jag hamnar framför datorn - sedan jag själv slutade blogga - så därför har jag inte haft koll på er födelsedag. Ett riktigt gott nytt år önskar jag er i alla avseenden, både när det gäller hälsan och fortsatt njutande bland grytor och kastruller! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack, i efterskott! Ja, än så länge gör vi det även om vi haft våra tveksamheter så och då senaste tiden... men så får vi en nytändning och kör på lite till:)
      Tack så jättemycket Kjersti, vi önskar dej detsamma <3 Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!