fredag 24 februari 2017

Enklaste pastasåsen med avokado


Nej vi luras inte, detta är faktiskt den absolut enklaste och mest lättlagade pastasåsen vi någonsin gjort, frågan är om det är möjligt att göra en enklare pastasås än denna? Och nej, då räknas det inte att spruta ketchup på pastan:)
Du behöver bara en enda gryta till en endaste spisplatta och det är för att koka pastan, till såsen behövs varken gryta eller ström. En gaffel, en kniv och en skål - that's it! Ja, och så några få ingredienser så klart...

För dom är inte så många dom där såsingredienserna, sex stycken närmare bestämt och då har vi räknat med kryddorna! Förutom huvudrollsinnehavaren avokado behöver du olja, ost, crème fraiche, dill och kryddor.
Vi använde rapsolja med smak av citron men har du inte det hemma så behöver du inte rusa iväg och köpa, ta i olivolja eller rapsolja och stänk i några droppar citron istället - det går lika bra. Osten du river ner får gärna vara av den lite lagrade sorten som parmesan eller annan du gillar, den ska ju bidra till smaken, och kryddar gör du efter din egen smak.


Och hur man väljer att servera såsen på pastan är också upp till var och en, vissa rör ihop det direkt medan andra försiktigt lägger på en klick...

Avokadosås till pasta   2 port
2 mogna avokados
1 msk citronolja, raps eller oliv
1 dl riven smakrik ost, vi använde Västerbottensost
½ dl crème fraiche
½ dl fint hackad dill
nymald svartpeppar
ev. salt
Mosa avokadoköttet, antingen i en mixer eller med en gaffel.
Blanda samman det mosade avokadoköttet med övriga ingredienser, smaka av och servera till nykokt pasta och lite extra riven ost och citronolja till.

Det där med att köpa avokados är ett lotteri och ett vågspel, kvittar hur vi provat alla olika knep vi läst om - det har både funkat och inte. Det handlar nog mest om tur, eller otur, när allt kommer omkring men vi måste säga att vi föredrar att ligga steget före avokadon och köpa hem dom när dom är åt det mer omogna hållet för att sen låta dom mogna till hemma.

Denna gången var båda frukterna vi hade hemma helt perfekta, vinst i avokadolotteriet med andra ord!

Vi får väl se om fredagskvällen bjuder på pasta den också, vi vet faktiskt inte riktigt vad som kommer att ligga på våra mattallrikar än. Men det vi vet är att vi kommer att sitta tillsammans med underbart härliga och fina vänner som vi inte sett på alldeles för länge och som vi saknat svårt. Och som grädde på moset så får vi dessutom spendera en hel helg tillsammans med dom, härliga tider strålande tider! 

Vi hoppas att ni får en lika fin helg som vi hoppas få, att ni får njuta gott på tallrikar och i glas och att det kanske även sitter någon vi ert matbord vars sällskap ni kan få glädjas åt! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!