onsdag 22 februari 2017

Kalljästa frukostbullar

I helgen vankades det inte bara en god sötpotatisgratäng, nej då det blev minsann nybakade bullar till frukost både på lördagen och söndagen! Det var inte igår det hände, det kan vi lova, men det där med att baka är något som går i vågor här i Mårtenssons kök av någon anledning och just nu är tydligen vågen på väg upp igen.
Kalljästa frukostbullar är något som vi (läs fru M) gärna bakar och precis som i lördagskväll så kan dom där bakningsanfallen komma på hastigt och gärna vid sena timmen, så förlåt kära granne under om vi störde när köksmaskinen drog igång vid halv 11 på kvällen...


Kalljästa, eller nattjästa frallor svänger man alltså ihop på kvällen, rullar och lägger på en bakplåt som får plats i kylskåpet (tips, de finns i mindre format att köpa på IKEA och eventuellt också på ICA), bullarna täcks med en ren kökshandduk/bakduk och får sedan stå i kylen över natten och jäsa.
På morgonen plockar man fram bullarna och låter dom stå framme, gärna på spisen, under tiden som ugnen blir varm och redo för att baka. Sen är det bara att plocka ut nybakade bullar ur ugnen några minuter senare, i detta fallet ca 10, slå sig ner vid frukostbordet och njuta av varma frukostfrallor. Smidigt, eller hur?!


Helgens bullbak blev åt det lite grövre hållet med bland annat grahamsmjöl, solros- och pumpafrön i degen. Vill du kan du byta ut fröerna mot andra sorter, kanske linfrön och sesamfrön istället? Vetemjölet vi använder heter Manitoba och det krävs en smula längre tid för att bearbeta degen med det mjölet, det går hur bra som helst att använda vanligt vetemjöl eller det som kallas "special" istället om du har det.

Ett sista tips innan vi dyker ner i receptet är att använda en ugnstermometer när du bakar bullar och bröd om du har en sådan (om inte så är ett annat tips att köpa en sån, det finns bra och billiga på t.ex Clas Ohlson), innertempen på bullar och bröd ska ligga runt 92-94 grader har vi fått lära oss.

Kalljästa frukostbullar med frön   8 st
1/3 paket färsk jäst (á 50 g)
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2½- 3 dl vetemjöl, gärna manitoba cream eller vetemjöl special
2 dl grahamsmjöl
½ dl solrosfrö
½ dl pumpafrö
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman till en smidig deg, arbeta degen ca 10 minuter.
Dela degen i 8 bitar, rulla bullar och lägg på en baklåtspappersklädd plåt.
Täck bullarna med bakhandduk och ställ in i kylen över natten.
Ta ut plåten och låt den stå på spisen under tiden ugnen blir varm.
Sätt igång ugnen på 200 grader och låt den bli varm.
Pensla bullarna med vatten, ställ in dom mitt i ugnen och baka 10-12 minuter.
Kolla gärna innertemperaturen på bullarna som ska upp i 92-94 grader när dom är klara.

Frukostbullarna in action, passade perfekt till melodikrysset på radion:) 

Vill du kika på andra recept på kalljästa bullar och bröd så har dom fått en helt egen kategori i vårt receptskafferi, där hittar du bland annat våra absoluta favoriter när det gäller nybakad frukost - smörbullarna! Dom där smörbullarna är så in i bänken goda tycker speciellt herr M som ibland får en drömmande blick i ögonen när han tänker på dom... och nej, det är inte bullar man ska äta varje dag om ens varje helg, men ibland så går det bra:) En annan favorit är kalljästa källarfranska, hur goda som helst dom också. Förhoppningsvis kan du hitta en kall favorit du också:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!